Forum Republiki Bialeńskiej
Lista państw uznawanych - wątek roboczy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Placówki dyplomatyczne akredytowane przy Władzach Republiki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=27)
+---- Wątek: Lista państw uznawanych - wątek roboczy (/showthread.php?tid=296)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: Lista państw uznawanych - Joahim-von-R - 14-11-2019

Skomentuję to tak:
I widzisz Kamil? Opłacało się obywatelstwo przeze mnie nadane odbierać?

RE: Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 14-11-2019

Cytat:Umowy zawierane i wypowiadane są przez Prezydenta lub uprawnionego przez niego członka Gabinetu. Parlament jedynie ratyfikuje (co też jest odmiennością od takiej przykładowej realowej Polszy, gdzie robi to Prezydent za zgodą wyrażoną w ustawie) lub wyraża zgodę na wypowiedzenie umowy międzynarodowej, która wymaga ratyfikacji (swoją drogą w nowej konstytucji trzeba będzie ustalić, które umowy jej wymagają i jak dokonywana jest ratyfikacja, zwłaszcza przez kogo, by była w końcu jasność). Dlatego Parlament czeka na wniosek uprawnionego organu, gdyż w mojej opinii nie ma tu inicjatywy.
Tak, masz rację, niemniej myślę, że prezydent mógłby chcieć tak ważną decyzję omówić z Parlamentem, a może nawet ze wszystkimi zainteresowanymi Obywatelami. Niczego nie narzucam ani Prezydentowi, ani Parlamentowi, ot tylko chciałem poruszyć kwestię sensowności utrzymywania bezpłodnych traktatów z państwami nieaktywnymi.
Cytat:Skomentuję to tak:
I widzisz Kamil? Opłacało się obywatelstwo przeze mnie nadane odbierać?
Tak czy inaczej, aktywność Voxlandu pozostawia wiele do życzenia. Znudziliście się?

RE: Lista państw uznawanych - Joahim-von-R - 14-11-2019

Nie. Robię wszystko sam, bo Król jak mówiłem łaskawie wejdzie raz na jakiś czas i jeszcze narzeka.

RE: Lista państw uznawanych - Karol Medycejski - 14-11-2019

Cytat:Tak, masz rację, niemniej myślę, że prezydent mógłby chcieć tak ważną decyzję omówić z Parlamentem, a może nawet ze wszystkimi zainteresowanymi Obywatelami.

To jak Prezydent złoży wniosek o wyrażenie zgody przez Parlament, to wówczas będzie pole do debaty. Przynajmniej ze mną, bo za resztę posłów nie mogę się wypowiadać. Natomiast w tym momencie formalnie nie mogę nic zrobić, bo nie ma nad czym obradować.

Cytat:Niczego nie narzucam ani Prezydentowi, ani Parlamentowi, ot tylko chciałem poruszyć kwestię sensowności utrzymywania bezpłodnych traktatów z państwami nieaktywnymi.

Jasne, ja nie odebrałem tego na pewno jako narzucania.

RE: Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 14-11-2019

Cytat:Niczego nie narzucam ani Prezydentowi, ani Parlamentowi, ot tylko chciałem poruszyć kwestię sensowności utrzymywania bezpłodnych traktatów z państwami nieaktywnymi.
Nie ma w tym nic z narzucania... od tego Prezydent ma Ministra Spraw Zagranicznych, aby był m.in. zorientowany w tym co się dzieje na świecie oraz przedstawiał stosowne wnioski oraz był takim doradcą Prezydenta w takich sprawach. Dziękuję więc za sugestię i w weekend przyjrzę się temu państwu i podejmę stosowne decyzje.

RE: Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 28-02-2020

1. Królestwo Dreamlandu 

2. Mandragorat Wandystanu 

3. Królestwo Trizondalu

4. Monarchia Austro-Węgierska,

5. Państwo Kościelne Rotria 

6. Rzeczpospolita Obojga Narodów 

7. Państwo Suderlandzkie 

8. Federacja Nordacka 

9. Królestwo Paderlandu 

10. Księstwo Sarmacji 

11. Ludowa Republika Magnifikatu 

12. Palatynat Leocji

13. Cesarstwo Bizantyjskie

14. Pustkowia Winków

RE: Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 28-02-2020

Dziady, ZSKHiW kwitnie gospodarczo i politycznie. Wszystkie inne państwa regionu są za nami daleko w tyle. Niecały rok temu mówiłem o tym bardzo obszernie w czasie wizyty w Mordau.

RE: Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 28-02-2020

Tak jest, nie zmyślasz, ale kryteria nie zostały spełnione, wobec czego należało orzec jak w sentencji.

RE: Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 28-02-2020

Jurocentryczna biurokracja, typowy objaw rzymskiej zarazy.

RE: Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 28-02-2020

AndrzejSwarzewsk napisał(a):Tak jest, nie zmyślasz, ale kryteria nie zostały spełnione, wobec czego należało orzec jak w sentencji.
Szanowny Panie Ministrze Spraw Zagranicznych... a co temu całemu ZSKHiW brakuje do uznania? Może z racji sympatii i szacunku dla naszego Lwa, Ametysta - znajdę rozwiązanie tego problemu?