![]() |
|
Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: Placówki dyplomatyczne akredytowane przy Władzach Republiki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=27) +----- Dział: Ambasada Palatynatu Leocji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=220) +----- Wątek: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? (/showthread.php?tid=2976) |
RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-01-2022 https://forum.leocja.org/viewtopic.php?p=22168#p22168 Wstępne wyniki. Bez szału, jeśli chodzi o sympatie dla Bialenii.
RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Tymoteusz Dostojewski - 16-01-2022 To dobry wynik dla Bialenii. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Ronon Dex - 16-01-2022 (16-01-2022 12:43)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Bez szału, jeśli chodzi o sympatie dla Bialenii.Nie przesadzajmy... 39 ocen pozytywnych, wobec 14 negatywnych i co chyba ważne brak odpowiedzi "nie znam tej mikronacji". Odpowiedzi wskazujących na "obojętność" też jest umiarkowana ilość (16), a to moim zdaniem ważne, bo oznacza często "nie interesuje mnie to". Kraj budzący zainteresowanie to oceny pozytywne lub negatywne (ma się przecież wrogów i przyjaciół, cos się komuś podoba lub nie podoba - ale skoro ma jakiś stosunek to znaczy, że zagląda przynajmniej czasem) i stosunkowo mało "obojętnych". Obojętność w dużej mierze oznacza, że "wieje nudą" to nie ma się co tym zajmować, albo słyszałem o czym takim, ale nie chce mi się tym zainteresować. Często odwołujesz się do mikronacyjnej polityki, którą lubisz i uważasz za ważną - a takowa budzi emecje, różne... Moim zdaniem znacznie gorsze wyniki to takie, gdzie wiekszość ocen jest "obojętna", bo to niestety oznacza "nijakość". 56,5 % głosujących ma do Bialenii stosunek pozytywny, 20,3 % stosunek negatywny, a 23,2 % ma stosunek obojętny. Całkiem przyzwoity wynik moim zdaniem. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Ametyst Faradobus - 16-01-2022 No pewnie jakieś wiadomo jakie dziady dały negatywne, ale nie uważam, aby konieczne było przejmowanie się opinią takich ludzi. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Iwan Pietrow - 16-01-2022 Wszystkie osoby, które wypowiedziały się negatywnie o Brodrii zostaną wytropione i zniszczone. To zdrajcy, którzy nie mają honoru i poczucia przyzwoitości. Należy im się za to sroga kara. Nasze siły zbrojne z dnia na dzień stają się coraz silniejsze. Nasze państwo z dnia na dzień coraz śmielej zaczyna słusznie prężyć swoje muskuły. Już niedługo odbierzemy to co nasze. Już niedługo naszych wrogów spotka fala zniszczenia i morze ognia, które pozostawi po sobie popiół i zapomnienie. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-01-2022 A moim zdaniem należy do tych wyników podejść z pokorą i przeprowadzić krytykę własnych metod i działań. Ewaluacja jest podstawą rozwoju. Nie ma może tragedii, jak słusznie zauważył Ronon, ale kilka państw osiągnęło lepsze rezultaty. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Ametyst Faradobus - 16-01-2022 Z drugiej strony to, co w największym stopniu nas dotknęło to właśnie ta "obojętność", co można powiedzieć o zdecydowanej większości badanych mikronacji. Krótko mówiąc jesteśmy elementem pewnego problemu globalnego, ale - wydaje mi się - wychodzimy temu naprzeciw. My organizujemy dyskusje (biję się w pierś, że nie są należycie podsumowywane), stworzyliśmy sobie nową stronę (w której budowę oprócz głównych twórców angażuje się całe społeczeństwo), ciągle coś zmieniamy. Twoja prezydentura jest pod tym względem bardzo udana. Grunt to nie spocząć na laurach i cały czas dodawać coś nowego - bez rewolucji, ale w duchu ciągłego postępu. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-01-2022 Fajnie, że są dyskusje, bardzo je lubię, ale powinniśmy jednak umieć oddzielić poziom meta-mikronacyjny (mikrozoficzny), w którym dyskusje są ważne i ciekawe, od dyskutowania w nieskończoność nad prostymi rzeczami. Nie dziwię się, że Joahim i Novak zdążyli znudzić się Czwórlennem zanim wystartowało. Nie dziwię się też, że pan Sonnero zniechęcił się tempem legislacji i konsultacji. Dyskusje coraz częściej przekształcają się w zbiór monologów na zasadzie "każdy powiedział to, co wiedział, a będzie dalej tak jak jest". Wielostronicowe dyskusje są fajne dla tych, którzy je lubią (czyli też dla mnie), ale jak ktoś ma jakiś pomysł, to chce go realizować TERAZ, a nie słuchać kazań i dobrych rad, bo zanim ich wysłucha, to przeważnie zdąży mu się odechcieć (nawet ja tak mam, np. z tą Aharą, a co dopiero młodsi mikronauci). Przewagą Bialenii zawsze było nie stawianie ludziom niepotrzebnych problemów. Dlatego mam zamiar stworzyć tą Bialenię Północną jako strefę odgrzybioną, gdzie będzie można się normalnie bawić, a nie tylko słuchać, że "to można zrobić lepiej", "to już próbowaliśmy w 2016", "to jest niepotrzebne", "to trzeba przemyśleć na spokojnie", "tu trzebaby zmienić trzy ustawy". Co do strony, to rzeczywiście sukces, za co chwała wszystkim zaangażowanym. RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Ametyst Faradobus - 16-01-2022 Ja bym bardzo chętnie utworzył Wam ten departament już teraz, ale nie mogę - za to Wy możecie. Wystarczy, że mnie o tym poinformujecie. Wolnego miasta też nie utworzę sam z siebie - mogę za to zaproponować uproszczenie procedury ich zakładania i właśnie to uczyniłem. (16-01-2022 15:36)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Dlatego mam zamiar stworzyć tą Bialenię Północną jako strefę odgrzybioną, gdzie będzie można się normalnie bawić, a nie tylko słuchać, że "to można zrobić lepiej", "to już próbowaliśmy w 2016", "to jest niepotrzebne", "to trzeba przemyśleć na spokojnie", "tu trzebaby zmienić trzy ustawy". Różni ludzie mają różne podejście - jedni wolą działać od razu, a inni (na przykład ja) czerpią przyjemność z długiego planowania. Trzymam kciuki, aby projekt Bialenia Północna się udał. Nie żebym jakoś sprzeciwiał się reformie Rzeszy, wręcz przeciwnie, ale może właśnie taka różnica w podejściu w obydwu regionach będzie czymś co sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie? RE: Badanie Leockiej Akademii Nauk: które mikronacje lubimy? - Iwan Pietrow - 16-01-2022 Uważam, że Andrzej ma bardzo dużo racji. Dużo ludzi czerpie radość z mikronacji, bo pozwalają one zrealizować swoje pomysły "od zaraz", a nie po wielogodzinnych dyskusjach czy innych bataliach z paniami Halinkami w urzędach. Powinniśmy brać to pod uwagę przy tworzeniu naszego prawa i projektowaniu naszych struktur. Obecnie Bialenia przypomina trochę krainę starych grzybów, w której przed przedyskutowaniem każdej kwestii "na spokojnie" i przyjęciem miliona uwag "od starszych" na temat tego co jest dobrze a co nie, nic nie można zrobić. Owszem, kilku osobom się to może podobać (na przykład mnie), ale zdecydowana większość da sobie spokój na wstępie, bo nie taki jest zamysł większości mikronacji (w których co do zasady sporo rzeczy można załatwić od ręki). Tym bardziej trzeba pomyśleć o zmianie podejścia do załatwiania rzeczy ważkich (a tak właśnie traktuję np. kwestię organizacji regionów). Dopóki ktoś nie planuje wywrócić do góry nogami całego państwa i jego ustroju, to powinien mieć możliwość stworzenia sobie tego na co ma ochotę (nawet z nieprofesjonalnymi grafikami w złej jakości) w prosty i nieskomplikowany sposób (co obecnie w większości przypadków jest mało możliwe). I tu nawet nie chodzi o kwestie prawne, tylko o podejście części naszych mieszkańców. Nie trzeba brać udziału w każdej dyskusji i nie trzeba każdej osobie wskazywać paluszkiem co zrobił dobrze, a co źle. Jeżeli ktoś jest w miarę ogarnięty to po pewnym czasie dostrzeże swoje błędy i się sam poprawi. |