![]() |
|
Odnowa Wolnogradu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Wolne miasta Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=91) +------- Dział: Wolne Miasto Stołeczne "Wolnograd" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=94) +------- Wątek: Odnowa Wolnogradu (/showthread.php?tid=396) |
RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 26-11-2019 Ej, a myślicie, że jest sens tworzenia miejsca, gdzie mieszkańcy Wolnogradu mogliby umieścić swoje mieszkania? Przy okazji chciałbym też zebrać wszystkie znane miejsca w mieście (łącznie z zakładami, siedzibami firm, prywatnymi domami, siedzibami instytucji) i nadać im adresy oraz określić, w jakiej części miasta się znajdują. RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 25-12-2019 Przy okazji robienia spisu miast uświadomiłem sobie, że dawno nic nie zrobiłem dla Wolnogradu. Pora zatem, aby to naprawić, bo chodzi o to, aby to miasto żyło życiem politycznym i codziennym. Po pierwsze chętnie otworzyłbym u nas jakąś "instytucję kultury": kino, operę, teatr, łaźnie, dom publiczny. W Hirschbergu kiedyś fajnie nam działało Kino imienia Nienazwanych, gdzie dzieliliśmy się mniej lub bardziej ambitnymi filmami organizując np. v-światową premierę Wściekłych pięści węża albo przegląd kina ugandyjskiego. Z tego powodu sam obstawiałbym właśnie kino, zwłaszcza że ja jestem wybitnym filmologiem: pracowałem w DKF-ie, na zjeździe federacji wywołałem furorę kiedy zostałem nazwany bolszewikiem i fałszerzem historii, spotykałem się z Wajdą i Chęcińskim, bywałem u Zanudziego, a Barejów to znam całą rodzinę. Druga spawa polega na tym, że trzeba w końcu uruchomić Senat. Zachęcam do zgłaszania się na senatorów. Moim zdaniem najlepiej byłoby, jeżeli w skład senatu wejdą wszyscy mieszkańcy Wolnogradu. Instytucja ta mogłaby obradować permanentnie. Debatowano by tam nad mniej lub bardziej absurdalnymi sprawami typu właśnie otwarcie kina albo plany budowy dróg, powtarzam plany budowy dróg - zawsze by się coś znalazło. Senat mógłby mieć też funkcję ceremonialną, a w idy marcowe obchodziłby swoje święto. RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 02-01-2020 Powołałem dziś do życia Kino Miejskie. W wolnej chwili utworzę jego siedzibę i zainauguruję działalność jakimś filmem. Tymczasem przyszedł mi do głowy pewien pomysł: należy wybrać, jaki wygląd mają najważniejsze stołeczne gmachy, co jest o tyle specyficzne, że wymaga współpracy z przedstawicielami różnych instytucji. Zapewne wzorcem będą tu budynki istniejące w świecie realnym. Na przykład gmach Parlamentu RB mógłby wyglądać tak, jak siedziba Ministerstwa Rolnictwa Tatarstanu w Kazaniu, który w nocy podświetlany jest pięknie na zielono. Jakiś czas temu oglądałem go osobiście i muszę przyznać, że wrażenie jest naprawdę na plus. W dodatku wpisywałoby się to w bialeńską symbolikę państwową. ![]() Dawajcie znać, jeśli znacie jeszcze jakieś architektoniczne perełki, które nie zostały jeszcze zagospodarowane w mikronacjach. Myślę, że warto aby te obiekty wpisały się w naszą świadomość i kulturę. RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 08-03-2020 Pozwolę sobie wrócić do tematu i Was też do tego zachęcam. Może kiedyś będę mógł komuś nadać tytuł Zasłużonego Mieszkańca Wolnego Miasta... Poniżej przedstawiam moje propozycje wizualizacji różnych obiektów na bazie budynków istniejących realnie. Oczywiście potem będzie się można bawić w przerabianie zdjęć, dodawanie godeł, flag itp. Zależy mi, aby przynajmniej część nie była mainstreamowych - jak patrzę, że każda mikronacja wzorująca się np na Rosji wrzuca zdjęcia Soboru Wasyla to mnie szlag trafia, bo to zero inwencji twórczej. Dom Lewski - hotel Parus w Soczi Parlament RB - Pałac Rolników w Kazaniu Plac Zielony - Plac Zielony w Trypolisie Meczet - Meczet Proroka w Medynie Pałac Prezydencki - ten pałac Erdogana w Ankarze Uniwersytet - AWF w Petersburgu Gmach Rady Republiki - Parlament Turkmenistanu Gmach Krajowej Rady Informatycznej - instytut cybernetyczny w Petersburgu Nie chcę przeciążać, więc póki co tyle. Przy okazji możemy dalej myśleć nad charakterem poszczególnych dzielnic. RE: Odnowa Wolnogradu - Ronon Dex - 08-03-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):że każda mikronacja wzorująca się np na Rosji wrzuca zdjęcia Soboru Wasyla to mnie szlag trafia, bo to zero inwencji twórczej.Nie każda... nie tak dalej jak wczoraj pewien przywódca takiego kraju poprosił mnie abym mu przerobił "mikronacyjnie" zdjęcia obiektów realnych (też z tego "kręgu kulturowego") i powiem, ze całkiem nieźle wyszło... tak więc nie uogólniajmy. RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 08-03-2020 No dobra, gryzę się w język. Niemniej unikałbym najbardziej znanych budowli z reala, bo to będzie po prostu nudne. Osobiście bardzo lubię szukać ciekawej, mało znanej architektury do czego wszystkich zachęcam. RE: Odnowa Wolnogradu - Ronon Dex - 08-03-2020 Ametyst Faradobus napisał(a): Niemniej unikałbym najbardziej znanych budowli z reala, bo to będzie po prostu nudne. Osobiście bardzo lubię szukać ciekawej, mało znanej architektury do czego wszystkich zachęcam.No wiesz... ja unikam jak mogę, ale jak wrzucam obrazki robione na podstawie gier komputerowych to też to krytykują. Wszystkim nie dogodzisz... RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 11-03-2020 Nie no, każdy ma swoją drogę i tak naprawdę każda jest słuszna, z każdej można korzystać. Mi osobiście najbardziej podoba się majstrowanie w zdjęciach realnych, ale właśnie takich nie najbardziej znanych budynków. Wydaje mi się, że to będzie dobra droga. Tak w ogóle to trzeb ostatecznie zdecydować, jakie dzielnice (oraz przedmieścia) ma Wolnograd i jak będzie wyglądał jego przyszły plan. RE: Odnowa Wolnogradu - Janek Sapieha - 12-03-2020 Cytat:Przy okazji chciałbym też zebrać wszystkie znane miejsca w mieście (łącznie z zakładami, siedzibami firm, prywatnymi domami, siedzibami instytucji) i nadać im adresy oraz określić, w jakiej części miasta się znajdują. Określam przybliżoną lokalizację miejsc, w których bywam najczęściej, gdy akurat jestem w stolicy: Wolnogradzki Rynek Żywności Ekologicznej - Południowo-zachodnia część miasta. Centrum Gastronomiczno-Handlowe - Śródmieście. Rozgłośnia radiowa - Centrum RE: Odnowa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 12-03-2020 Super. Mi się generalnie marzy rozbudowany i dokładny plan Wolnogradu z uwzględnieniem wszystkich dzielnic, osiedli, parków, sypialni podmiejskich, centrów handlowych. To by było coś. |