Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 17-03-2022

(17-03-2022 21:59)Adam Aleksander II napisał(a): ...a potem wchodzi on, cały na biało i prowadzi jednoosobową wojenkę/narrację, która jest ignorowana przez praktycznie wszystkich.
Ale on jako co występuje? ZSKHiW? W sumie to oni zawsze mieli swoje "odjechane" narracje, taki już ich urok i klimat - i też w większości to było ignorowane, chyba tylko raz udało nam się zaakceptować ich wojenną narrację i przez chwilę się z nimi pobawić.

RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 17-03-2022

Tak, jako ZSKHiW, tylko oni tego nie zatwierdzili nawet. To tak jakbym ja poprosił o obka tutaj, potem o przyjęcie do bialeńskich SZ i popłynął statkami do Sarmacji, żeby ich zbombardować i zajmować piksele w imię nie wiadomo czego.

RE: Wieści z zagranicy - Iwan Pietrow - 17-03-2022

Im dłużej czytam o tych odpałach Piechoty, tym częściej dochodzę do wniosku, że on powinien zostać wydalony z mikroświata.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 18-03-2022

(17-03-2022 22:29)Adam Aleksander II napisał(a): Tak, jako ZSKHiW, tylko oni tego nie zatwierdzili nawet.
Nie wiem czy u nich coś takiego w ogóle obowiązuje... to taki kraj gdzie narracja jest chyba całkowicie swobodna i mocno "odjechana". Ale to chyba takie założenie klimatu.

(17-03-2022 22:29)Adam Aleksander II napisał(a): To tak jakbym ja poprosił o obka tutaj, potem o przyjęcie do bialeńskich SZ i popłynął statkami do Sarmacji, żeby ich zbombardować i zajmować piksele w imię nie wiadomo czego.
Oj nie takie historie z ZSKHiW przerabialiśmy... robili nawet inwazję na Bialenię. Przy czym na początku robili to "na chama" czyli np. w nocy mieliśmy najazd, gdzie nawalali u nas posty co zajęli i co zniszczyli. Oczywiście wywalaliśmy im do kosza... dopiero jak uzgodniliśmy pewne zasady "wojny" (czytaj sposób wymiany postów) i działania na naszym forum to przez parę dni pobawiliśmy się razem i nawet fajnie to wtedy wyszło.

Jak chcesz rady kogoś, kto parę lat temu się naużerał sporo z ZSKHiW, to powiem tak: Jak włażą bez uzgodnienia na Wasze forum to po prostu to wywalajcie do kosza. Pamiętaj, że napisanie posta zajmuje znacznie więcej czasu niż kliknięcie w "usuń", bez słowa i bez komentarza. Szybko się znudzą. Efekty mogą być dwa... albo dadzą Wam całkowicie spokój, albo się dogadają co do sposoby wspólnych działań. W naszym przypadku się dogadali (wtedy jak pamiętem Ametyst oraz Leszek jakiś tam, którego zresztą w trakcie tej wojny uśmierciłem i nawet mu siebie pogrzeb zrobili) i uzgodnili zasady wspólnej narracji. Problemy znikły i nie mamy ich do dzisiaj w kontaktach z ZSKHiW... szanujemy się wzajemnie i nasze odmienne podejście do tej zabawy w Mikroświecie. Nikt nikomu "w szkodę" nie włazi...

Natomiast jeżeli piszą to na własnym forum... to po prostu to permanentnie ignorujcie. Oni mają taki specyficzny klimat i swoiste poczucie humoru - jednak to co sobie sami wypisują na własnym forum Wam nie szkodzi.

RE: Wieści z zagranicy - Tymoteusz Dostojewski - 18-03-2022

To był Laszk Młynariew.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-03-2022

(17-03-2022 23:59)Iwan Pietrow napisał(a): Im dłużej czytam o tych odpałach Piechoty, tym częściej dochodzę do wniosku, że on powinien zostać wydalony z mikroświata.
W Muratyce pojawiły się podobne opinie.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 18-03-2022

Na ten moment po prostu zdjąłem Tymoteusza ze stanowiska dowódcy Floty, na którym nie potrafił (mimo upomnień) działać w ramach pewnej dyscypliny. Z naszej strony ten konflikt w sensie oficjalnym nie wyszedł poza fazę poufnych negocjacji z Winkulią dotyczących zasad jego prowadzenia.

(18-03-2022 08:18)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):
(17-03-2022 23:59)Iwan Pietrow napisał(a): Im dłużej czytam o tych odpałach Piechoty, tym częściej dochodzę do wniosku, że on powinien zostać wydalony z mikroświata.
W Muratyce pojawiły się podobne opinie.

> przykładanie jakiejkolwiek wagi do opinii Muratyki w 2022 roku

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-03-2022

Dlaczego nie mielibyśmy brać pod uwagę komentarzy panów Szaraka i Espady? Wypowiadają się ono całkiem rozsądnie, w odróżnieniu od Waksmana, który próbuje wykorzystać każdą okazję, żeby pokazać jaka ta zagranica (jakakolwiek, w tym wypadku Winkulia) jest zła.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 18-03-2022

No fakt, może za bardzo spaczył mi on obraz własnego kraju.

RE: Wieści z zagranicy - Leszek Ebe-Grüner - 18-03-2022

(17-03-2022 23:59)Iwan Pietrow napisał(a): Im dłużej czytam o tych odpałach Piechoty, tym częściej dochodzę do wniosku, że on powinien zostać wydalony z mikroświata.

W sumie się zgadzam. To tak jakby bawić się samemu na piaskownicy i udawać że jest super.

(18-03-2022 06:09)Ronon Dex napisał(a):
(17-03-2022 22:29)Adam Aleksander II napisał(a): Tak, jako ZSKHiW, tylko oni tego nie zatwierdzili nawet.
Nie wiem czy u nich coś takiego w ogóle obowiązuje... to taki kraj gdzie narracja jest chyba całkowicie swobodna i mocno "odjechana". Ale to chyba takie założenie klimatu.

(17-03-2022 22:29)Adam Aleksander II napisał(a): To tak jakbym ja poprosił o obka tutaj, potem o przyjęcie do bialeńskich SZ i popłynął statkami do Sarmacji, żeby ich zbombardować i zajmować piksele w imię nie wiadomo czego.
Oj nie takie historie z ZSKHiW przerabialiśmy... robili nawet inwazję na Bialenię. Przy czym na początku robili to "na chama" czyli np. w nocy mieliśmy najazd, gdzie nawalali u nas posty co zajęli i co zniszczyli. Oczywiście wywalaliśmy im do kosza... dopiero jak uzgodniliśmy pewne zasady "wojny" (czytaj sposób wymiany postów) i działania na naszym forum to przez parę dni pobawiliśmy się razem i nawet fajnie to wtedy wyszło.

Jak chcesz rady kogoś, kto parę lat temu się naużerał sporo z ZSKHiW, to powiem tak: Jak włażą bez uzgodnienia na Wasze forum to po prostu to wywalajcie do kosza. Pamiętaj, że napisanie posta zajmuje znacznie więcej czasu niż kliknięcie w "usuń", bez słowa i bez komentarza. Szybko się znudzą. Efekty mogą być dwa... albo dadzą Wam całkowicie spokój, albo się dogadają co do sposoby wspólnych działań. W naszym przypadku się dogadali (wtedy jak pamiętem Ametyst oraz Leszek jakiś tam, którego zresztą w trakcie tej wojny uśmierciłem i nawet mu siebie pogrzeb zrobili) i uzgodnili zasady wspólnej narracji. Problemy znikły i nie mamy ich do dzisiaj w kontaktach z ZSKHiW... szanujemy się wzajemnie i nasze odmienne podejście do tej zabawy w Mikroświecie. Nikt nikomu "w szkodę" nie włazi...

Natomiast jeżeli piszą to na własnym forum... to po prostu to permanentnie ignorujcie. Oni mają taki specyficzny klimat i swoiste poczucie humoru - jednak to co sobie sami wypisują na własnym forum Wam nie szkodzi.

Co do samego ZSKHiW, to no przede wszystkim nie biorą bezpośrednio udziału w wojnie, a jedynie popierają agresorów(w tym momencie Wielki Budzimirat). No i ponadto wszyscy zgodzili się jednoznacznie, że pewien system wojenny jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich stron. Więc ja uważam że wojny mogą być, pod warunkiem że nie jest się samolubem i jednak jest on oparty na pewnych zasadach. Bo ignorancja każdej wojny również jest absuderm(przykład Dreamland-Sarmacja o Aware). To po prostu jest kwestia dogadanie i tyle.