Forum Republiki Bialeńskiej
Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Organizacje społeczne (partie, stowarzyszenia, związki zawodowe i wyznaniowe) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=37)
+---- Dział: Zielony Kościół (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=31)
+---- Wątek: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) (/showthread.php?tid=129)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Ametyst Faradobus - 10-11-2020

Apostazja ostatnio w modzie.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Akrypa Ali Shariati - 05-12-2020

>Proszę wykreślić mnie z listy wiernych.

A może jednak po zastanowieniu się uznasz, że jednak warto zostać?
Zachęcam, tak czy tak prośbę oczywiście spełnię, nikt tu nikogo na siłę.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Aleksandra I. Dostojewska von Vincis - 05-12-2020

Mam mieszane uczucia. Jako osobie wierzącej (realnie) ciężko mi składać publicznie takie formułki.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Ametyst Faradobus - 05-12-2020

To trochę tak jakbyś grała kogoś w teatrze, bo zakładam że w realu nie ochrzczono Cię jako Aleksandry Dostojewskiej.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Aleksandra I. Dostojewska von Vincis - 05-12-2020

Może i masz rację. Ale mimo wszystko ciężko mi składać deklarację, będącą tylko ''przeróbką'' muzułmańskiego wyznania wiary.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Aurelio de Medici y Zep - 05-12-2020

Ja w pewnym sensie rozumiem Aleksandrę. W kwestii Rotrii wiele wierzących osób miało lub ma podobny stosunek do tytułowania się księżmi i zabawy w to, co dla wielu stanowi najważniejszy element życia. Myślę, że spojrzenie na mikroświat jak na teatr to dobra myśl.
Poza tym, realny islam wymaga trzykrotnego wypowiedzenia prawdziwej szahady w języku arabskim, więc z perspektywy muzułmańskiej nie ma mowy o złożeniu ważnego wyznania wiary Smile
Przy okazji złożyłem chyba ekumeniczną wizytę, ale przed Patriarchą powiem, że niczego nie pamiętam.

Trochę jak ze ślubami w serialach: to, że Hanka i Marek Mostowiakowie złożyli przysięgę małżeńską nie czyni z Kuszewskiego i Kożuchowskiej małżeństwa, ani nie naraża ich na świętokradztwo, a w końcu Kożuchowska to osoba całkiem pobożna.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Ronon Dex - 05-12-2020

Dokładnie jak napisał Ametyst. W mikroświecie gramy pewną rolę i "sterujemy" całkowicie fikcyjnymi postaciami... no chyba, że ktoś się zaczął ze swoją mirinacyjną postacią utożsamiać realowo, no ale wtedy to już do specjalisty polecam.  Big Grin

' napisał(a):Przy okazji złożyłem chyba ekumeniczną wizytę, ale przed Patriarchą powiem, że niczego nie pamiętam.
Ale o co chodzi? Nas tu nie ma... Wink

To znaczy są ludzie tacy jak kiedyś de Zaym (w ogóle dawniej to było bardziej popularne), którzy w mikronacjach działają pod realowymi nazwiskami. Ja sam kiedyś "grałem" postacią używającą moich realowych imion i wiadomo, że moje realowe i narracyjne "ja" były wówczas trochę bardziej zespolone.

RE: Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary) - Karol Medycejski - 05-12-2020

Otóż to, abyśmy mogli mówić o skutecznej wypowiedzi performatywnej musi być spełniony szereg reguł. J. L. Austin wyróżnia aż sześć, tutaj zaś najważniejsza jest zasada Γ.1 - w dużym skrócie: wypowiedzi muszą towarzyszyć pewne faktyczne myśli i uczucia z nią związane, czyli musi być złożona na serio. No i to, co było wspomniane wcześniej, muszą być dochowane reguły ustanowionej procedury w ramach której dana wypowiedź jest formułowana - tu akurat jest to warunek trzykrotnego powtórzenia wyznania wiary po arabsku.