![]() |
|
Tworzenie munduru SZ RB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=13) +---- Dział: Naczelne Dowództwo Sił Zbrojnych (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=71) +---- Wątek: Tworzenie munduru SZ RB (/showthread.php?tid=1827) |
RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 01-08-2020 Na wniosek Piotra Pawłowicza przedstawiam projekt bluzy codziennej dla marynarzy i młodszych podoficerów będących członkami załóg okrętów wojennych RB. Dwie wersje: biała i granatowa... biała jako letnia. Do bluzy można nosić dwa rodzaje czapek - czapkę z daszkiem, taką samą jaką nosi się do umundurowania codziennego/służbowego lub mniejszą czapkę bez daszka. W tym drugim przypadku uznałem, że czapki w kroju stosowanym w Rosji itp. nie bardzo pasują. Oparłem się więc (tak jak w przypadku paru innych elementów umundurowania) na wzorcach brytyjskich. Moim zdaniem, skoro rodowód i historia Republiki Bialeńskiej czerpały pierwotnie wzorce libijskie - to elementy umundurowania oparte na wzorcach brytyjskich pasują zdecydowanie lepiej. ![]() ![]() RE: Tworzenie munduru SZ RB - Piotr Romanow - 01-08-2020 W tym wydaniu Flota będzie wyglądała o wiele lepiej! RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 01-08-2020 Piotr Pawłowicz napisał(a):W tym wydaniu Flota będzie wyglądała o wiele lepiej!Jak masz jeszcze jakieś pomysły to zapraszam... A na razie w rewanżu za udział w projektowaniu umundurowania - mundur dla Ciebie. Jesteś w SZ RB pułkownikiem Wojsk Lądowych, pozostającym w dyspozycji D-cy SZ RB. W związku z tym patki z barwami broni z grupy "Wojska Zmechanizowane" (zewnętrzne pola czarne) i podgrupy "Inne/barwy ogólne" (barwy są już opracowane, tylko muszę je wrzucić na jeden arkusz i opisać). Baretki na podstawie posiadanych przez Cibie odznaczeń - na ile udało mi się to ustalić... oczywiście baretki już nowego wzoru po niedawnej reformie odznaczeniowej. Naszywka na rękawie z emblematem oznaczającym Dowództwo Wojsk Lądowych. ![]() ![]() Niektóre elementy w powiększeniu. RE: Tworzenie munduru SZ RB - Piotr Romanow - 01-08-2020 Rononie, czy mógłbym Cię nawiedzić na prywatej rozmowie przez komunikator messenger? Potrzebuję Twojej pomocy. RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 01-08-2020 Poszło PW z namiarem... RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 02-08-2020 Zrobiłem sobie swój mundur... tak przy okazji robienia mundurów dla generalicji. ![]() ![]() W przypadku odznak lotników postanowiłem nieco zmienić ich stosowanie na mundurach galowych/wyjściowych - skrzydełka są na podkładce, a w odpowiedzi na poprzednią sugestię Ametysta dodałem liczbę rzymską oznaczającą klasę. Czapki generalskie mają bardzie rozbudowane "liście" na daszku, a na mankiecie bluzy mundurowej "wężyk". Generalicja zamiast barw broni/specjalności będzie miała godło, ale kolorystyka podkładki może być różna np. bordowa dla generała w wojskach powietrzno-szturmowych czy niebieska dla generała piechoty morskiej. RE: Tworzenie munduru SZ RB - Piotr Romanow - 04-08-2020 A gapa spadochronowa? Będzie jakiś odpowiednik dla spadochroniarzy? RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 04-08-2020 No przecież jest... post z 27.07. Oparty na wzorcach brytyjskich - bo skoro przyjęliśmy bordowy beret (czyli wzorzec brytyjski dla takich formacji), to i odznaka wzorowana na brytyjskiej chyba pasuje. Z w ogóle brytyjskie wzorce mundurowe do Bialenii pasują, z racji historycznego rodowodu i nawiązywania do dawnej Libii. Oczywiścien powielam całościowo brytyjskich mundurów i rozwiązań, ale pewne nawiązania do nich, jak najbardziej do RB pasują. RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ametyst Faradobus - 04-08-2020 A tak w sumie to nie kraśniej będzie pomniejszyć orzełka? Tak mniej więcej do rozmiarów tego w polskich mundurach. RE: Tworzenie munduru SZ RB - Ronon Dex - 04-08-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):A tak w sumie to nie kraśniej będzie pomniejszyć orzełka? Tak mniej więcej do rozmiarów tego w polskich mundurach.No właśnie on jest taki duży... całkowicie zamierzenie. Ma to nawiązywać do pewnych historycznych zaszłości RB i wzorców libijskich. Takie połączenie "odbrytyjskiego" kroju mundurów, z przyjętymi praktycznie na Bliskim Wschodzie "przeskalowaniu" elementów na mundurach. |