Forum Republiki Bialeńskiej
Symbolika urzędu prezydenckiego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Symbolika urzędu prezydenckiego (/showthread.php?tid=2043)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Ametyst Faradobus - 19-10-2020

To może dajmy gwiazdę ze złotym godłem? Jakoś tak mi się wydaje bardziej spójnie będzie.

Pomysł z Patronem bardzo dobry tylko może dla odróżnienia się od Orderu Patrona użyjmy tej wersji?

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Ronon Dex - 19-10-2020

Srebrne na białym tle? Będzie się zlewać. To może po prostu bez tej gwiazdy?

[Obrazek: 3_19_10_20_8_20_45.png]

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Ametyst Faradobus - 19-10-2020

Według mnie jest dobrze. Zostańmy przy tym.

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Karol Medycejski - 19-10-2020

Jak zwykle świetnie.

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Ametyst Faradobus - 20-10-2020

Jeśli do jutra nikt nie będzie zgłaszał uwag to wówczas oficjalnie zatwierdzę te wszystkie symbole.

Tymczasem pragnę przejść do kolejnej kwestii, o której już wspominałem, czyli do tego ja właściwie wygląda Pałac Prezydencki. Pozwolę sobie przedstawić kilka luźnych propozycji, które z tego co ja wiem nie były jeszcze wykorzystywane w innych mikronacjach.

Pałac Prezydenta Turkmenistanu w Aszgabadzie

[Obrazek: kz-ceresit-o2-arena-residence-of-the-pre...lign=0%2C0]

Administracja Prezydenta Białorusi w Mińsku

[Obrazek: 1200px-Minsk_Pr%C3%A4sidentenpalast_1.JPG]

Pałac Niepodległości w Mińsku

[Obrazek: pa%C5%82ac-niezale%C5%BCno%C5%9B%C4%87-m...671086.jpg]

Pałac Prezydenta Gruzji w Tbilisi

[Obrazek: 87a04185d4437bee3100aae1f6dcf0c1.jpg]

Rezydencja Prezydenta Rosji w Jekaterynburgu

[Obrazek: 4f387b1b01e10.jpg]

Pałac Rolników w Kazaniu

(początkowo planowałem, aby tak wyglądała siedziba Zgromadzenia Narodowego, wersja druga jest taka, aby za Pałac Prezydencki uznać apartamentowiec położony tuż obok)

[Obrazek: el-palacio-de-los-agricultores-o-ministe...193691.jpg]

Pałac Prezydenta Turcji w Ankarze

[Obrazek: Ak_Saray_-_Presidential_Palace_Ankara_2014_002.jpg]

Rezydencja "króla" Malezji

[Obrazek: 2c1433932bb8576d892d56e92e86bf4c.jpg]

Wydaje mi się, że najlepiej postawić na budynki położone w centrum miast, bo zakładamy że Pałac leży w środku Wolnogradu, który jest sporą metropolią. Dodatkowo kierowałbym się kryterium wielkości - jesteśmy republiką prezydencką, nie mamy premiera, a ministrowie działają przy prezydencie. Wydaje się zatem, że Pałac Prezydencki jest siedzibą licznych instytucji. Wreszcie ostatnie kryterium dotyczy krajobrazu - starałem się, aby na zdjęciach nie było widać np wysokich gór, bo Wolnograd otoczony jest przez niziny (co nie znaczy, że sama rezydencja nie może leżeć na jakimś wzniesieniu).

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - OlaChojnacka - 20-10-2020

Ja uważam, że w Bialenii powinny rządzić kobiety.
Ba, nawet przytoczę - konserwatywny/traducjonalistyczny - argument: otóż jak jest ślub, to kobieta ma miałą suknię, a mężczyzna czarny [lub nie , ale zazwyczaj] garnitur. A Bialenia sama wskazuje na kolor.

Dobry smoking na ślub nie jest zły.

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 20-10-2020

> Ja uważam, że w Bialenii powinny rządzić kobiety.

Przecież rządziły. AIDS, Akrypa i MvP. Nie wiem, czego chcesz.

Aidsy, Akrypy, MvPy, Telewizje Republiki...

RE: Symbolika urzędu prezydenckiego - Ronon Dex - 20-10-2020

OlaChojnacka napisał(a):Ja uważam, że w Bialenii powinny rządzić kobiety.
Super... bardzo lubię Kobiety. Problem tylko taki, że jedyną kobietą (choć i tutaj mogę się mylić) to była AIDS, która niekoniecznie się dobrze zapisała w historii Naszego Kraju. Były oczywiście jeszcze dwa osobniki, które kobiety udają, ale te też nie były specjalnie udane rządy... tak czy inaczej były to tylko, niezbyt dobrze udawane v-kobiety.

Tak więc Olu masz szansę... zostań naszą (aktywną) obywatelką i możesz ubiegać się o urząd - najbliższe wybory za 4 miesiące.

OlaChojnacka napisał(a):Ba, nawet przytoczę - konserwatywny/traducjonalistyczny - argument: otóż jak jest ślub, to kobieta ma miałą suknię, a mężczyzna czarny [lub nie , ale zazwyczaj] garnitur. A Bialenia sama wskazuje na kolor.
No tak... kolory Naszego kraju to zielony, czarny i biały - tylko ten problem, że zielony to główny kolor narodowy (nasza flaga była pierwotnie cała zielona). Czyli na tym "ślubie" to "chłop" mam mieć zielony krawat czy kobieta zieloną apaszkę? A może to ma być ślub wojskowy i szpaler będzie w zielonych mundurach?