Forum Republiki Bialeńskiej
Bialenia a Kolej Transnordacka - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Linie Kolejowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Wątek: Bialenia a Kolej Transnordacka (/showthread.php?tid=2527)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 20-06-2021

Rozumiem, po prostu jakiś czas temu dałem sobie definitywnie spokój ze śledzeniem zmian na Nordacie... kiedyś próbowałem nawet z mapą Nordaty, z podziałem terytorialnym kontynentu, ale "wymiękłem", gdy zmiany robić trzeba było raz w tygodniu. 

Cieszy mnie zatem, że jednak na Nordacie pozostało coś trwałego, co pamiętam jeszcze z czasów robienia map sprzed lat. Czyli będziemy musieli zawrzeć jakąś umowę w sprawie tego tunelu... bo jak powstanie to uzyskamy "lądową" granicę. Trzeba będzie ustalić gdzie ta granica przebiega (logicznie w środku tunelu, pod dnem morza) oraz jak przebiega tunel po stronie ZKRM. Technicznie (czyli graficznie) i narracyjnie to po powrocie to ogarnę. Ale dobrze by do tego czasu przywódcy RB i ZKRM załatwili stosowne formalności.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ametyst Faradobus - 20-06-2021

Tak czy inaczej jest to dobry znak stabilizacji, dzięki której Bialenia będzie mogła zaktywizować swoją politykę północną - zgodnie z wolą Narodu wyrażoną przy okazji debaty.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 21-06-2021

No to działajcie z tą umową dotyczącą tunelu łączącego Anatolią z ZKRM... jak wrócę to go ładnie wybuduję z odpowiednią narracją i grafiką. 

Macie czas do niedzieli wieczorem... Big Grin

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Kaspar Waksman - 21-06-2021

Ciekawe co to ta Anatomia Big Grin

Ale na poważnie - w ZKRM kiedyś jak budowaliśmy tory na południe kraju to pomyśleliśmy o tym, że może kiedyś w przyszłości ktoś będzie chciał połączyć Anatolię z kontynentalną Nordatą, dlatego wybudowaliśmy jednotorowy odgałęźnik od głównej trasy w stronę morza. Teraz służy jako bocznica, ale bez żadnego problemu można rozpocząć tam budowę połowy tunelu po muratyckiej stronie.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 22-06-2021

Kaspar Waksman napisał(a):Ciekawe co to ta Anatomia
Twórczość mojego telefonu po wpisaniu słowa Anatolia... Big Grin

Kaspar Waksman napisał(a):Ale na poważnie - w ZKRM kiedyś jak budowaliśmy tory na południe kraju to pomyśleliśmy o tym, że może kiedyś w przyszłości ktoś będzie chciał połączyć Anatolię z kontynentalną Nordatą, dlatego wybudowaliśmy jednotorowy odgałęźnik od głównej trasy w stronę morza. Teraz służy jako bocznica, ale bez żadnego problemu można rozpocząć tam budowę połowy tunelu po muratyckiej stronie.
Mam nadzieję, że to jest w okolicy miejsca, gdzie odległość pomiędzy kontynentem, a Anatolią jest najmniejsza... Bo ten tunel i tak wyjdzie bardzo długi - pewnie z 70 km, z tego ok. 55 km pod dnem morza. Gdyby ten tor był w innym miejscu to łatwiej tory położyć niż powodować utrudnienia w budowie tunelu.

Tak czy inaczej władze państw w tej sprawie powinny jakieś porozumienie zawrzeć...

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-06-2021

Prezydenci Bialenii i Muratyki powinni wspólnie wbić łopatę.

[Obrazek: z24102164ICR,Jaroslaw-Kaczynski-rozpoczy...i-Wisl.jpg]

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ametyst Faradobus - 22-06-2021

Ale ja ubiorę dwa takie same buty.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 22-06-2021

Tak sobie oglądam mapy (niestety tylko w telefonie) i zastanawiam się nad miejscem pod ten tunel. Miejsce gdzie ta zielona linia kolejowa dochodzi do wybrzeża (na tym cyplu) nie jest złe, choć wydaje mi się, że jednak przesmyk na północy jest chyba lepszym miejscem. Odległość pomiędzy brzegami w sumie może mniejsza o że dwa-trzy kilometry, ale mniejsza odległość pomiędzy płytkimi wodami. 

Inna sprawa, że zawsze można uznać, że w tym drugim miejscu są korzystniejsze warunki geologiczne.

Pod rozwagę poddaję, bo budowa takiego tunelu to ogromne wyzwanie, zupełnie nieporównywalnie z położeniem "głupich" 30-40 kilometrów torów kolejowych.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ametyst Faradobus - 13-07-2021

Towarzyszu Waksman, czy jesteście dalej zainteresowani? Jeśli tak to mogę opracować porozumienie, o którym rozmawialiśmy. Podajcie mi tylko czy i jaki stosunek mają do tego pozostałe strony.

RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 14-07-2021

Ze swojej strony jestem od jakiegoś czasu gotowy do budowy obu tuneli... czekam tylko na "zielone światło", bo tunel na kontynent wymaga porozumienia międzynarodowego.