![]() |
|
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy (/showthread.php?tid=2622) |
RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-10-2021 Zgadzam się na zaproponowaną przez Ronona lokalizację, ale chciałbym, by w miejscu zaproponowanym przeze mnie powstało mniejsze miasto. Stolica będzie znajdowała się więc w pobliżu geometrycznego środka państwa, ale jednocześnie tereny dotąd zaniedbane otrzymują nowe miasto. Co Wy na to? RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ametyst Faradobus - 22-10-2021 Bardzo lubię miasta podwójne, więc popieram. Zaznaczy ktoś na mapie jak by to dokładnie się prezentowało? RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ronon Dex - 22-10-2021 Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Zgadzam się na zaproponowaną przez Ronona lokalizację, ale chciałbym, by w miejscu zaproponowanym przeze mnie powstało mniejsze miasto.Nie widzę przeciwwskazań by zbudować dwa miasta... RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-10-2021 Cieszę się, że się zgadzamy (oczywiście dalej jestem otwarty na głosy innych obywateli i mieszkańców, którzy dotychczas nie zabrali głosu). Jaki, Waszym zdaniem, powinien być oficjalny początek budowy? Uchwała Zgromadzenia? Czy wystarczy wiec z licznym udziałem społeczeństwa? RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Joahim-von-R - 22-10-2021 >Jaki, Waszym zdaniem, powinien być oficjalny początek budowy? Uchwała Zgromadzenia? Czy wystarczy wiec z licznym udziałem społeczeństwa? Wielka impreza związana z wmurowaniem kamienia węgielnego pod jakiś budynek czyli rzecz jasna siedziby Zgromadzenia. Uchwałę Zgromadzenia to można zrobić potem, jak już będą takie budynki jak siedziba ZN, "Biały Dom" i siedziba RR. RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ametyst Faradobus - 23-10-2021 Swoją drogą: czy poza tym, że główną siedzibę zmieni ZN planujemy postawienie "zapasowych" siedzib władzy wykonawczej oraz RR? Jak pisałem wcześniej: w Gruzji coś takiego funkcjonowało, kiedy parlament miał główną siedzibę w Kutaisi. RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 23-10-2021 Ja jestem za postawieniem nowych siedzib. RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-10-2021 Skoro więc ustaliliśmy lokalizację miasta, czas na wstępny plan. Najpierw musimy ustalić ogólny projekt, potem się go naniesie graficznie. Zacznę od wypisania miejsc i budynków, które muszą się znaleźć w centrum: Plac (Kaniewskiego?), Pałac Prezydencki, Senat (tj. siedziba Rady Republiki), budynek Zgromadzenia Narodowego (na wzór Volkshalle, ale mniejszy), budynki ministerstw i ambasad, giełda, hotel pięciogwiazdkowy, meczet, katedra, "Pentagon", Komenda Główna, Poczta Musimy zastanowić się, jak rozmieścimy te budynki. Wokół placu? Wzdłuż głównej ulicy (koniecznie bardzo szerokiej, aby umożliwić zarówno ruch samochodowy, jak i pieszy "deptak")? A może jesteście zwolennikami dekoncentracji? Ustalmy też ogólny styl. Ja byłbym chyba za neoklasycyzmem. Pozostałymi dzielnicami możemy zająć się później, póki co dobrze przemyślmy centrum. RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ronon Dex - 24-10-2021 Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Najpierw musimy ustalić ogólny projekt, potem się go naniesie graficznie.Mam nieco inny pomysł... mogę przygotować "podkład" do zrobienia planu w podobnym systemie jak jest to np. na planie Razorna. Przy czym na początku będzie to po prostu prostokąt na którym będziemy po kolei nanosić ulice i obiekty, z czasem gdy dojdziemy do peryferiów prostokąt przerodzi się w jakiś sensowny kształt. Po prostu zaczniemy od centrum i będziemy szli we wszystkich kierunkach od centralnego placu - nanosząc kolejne obiekty i dopasowując ulice. Jest to o tyle wygodne, że plan będzie powstawał na bieżąco, a więc nie będzie potrzeba potem siedzenia nad tym x godzin, by wyłuskać wszelkie tekstowe propozycje i mozolnie je nanosić na plan. RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ametyst Faradobus - 24-10-2021 A jakiego wyznania katedra? No i to co wymieniłeś to jest ścisłe centrum, a my chyba planujemy miasto, w którym będzie więcej niż jedna poczta i więcej niż jeden deptak. |