![]() |
|
I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89) +------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90) +------- Wątek: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] (/showthread.php?tid=368) |
RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ametyst Faradobus - 04-06-2019 Generalnie fajne, ale pozbyłbym się tych białych elementów na mordzie kitku, bo to nieheraldyczne. Może i rację ma Karol, że Rzesza powinna iść w inne ptactwo, a z drugiej strony też nie wiem czy jest sens ciągnięcia tej dyskusji w nieskończoność. Co do kolorów to zdecydowanie bardziej odpowiednia jest purpura. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 04-06-2019 Usunięcie białego z mordy to nie problem... wieczorem się zrobi (teraz w robocie jestem i na telefonie tylko). Tylko z nosa czy w ogóle... z paszczy i oczów. A purpura jaka? Ta, którą wstawiłem czy purpura tyryjska? Najlepiej sprawdź zwykłym paintem i daj mi parametry koloru. Jak chcesz to mogę spróbować wstawić zamiast kotka np. jakąś głowę ptaka... Będzie do wyboru. Bo jak rozumiem resztę elementów akceptujesz? RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 04-06-2019 Wersja z kotem... bez białego i w dwóch wersjach purpury czyli zwykła i tyreńska. ![]() ![]() Wersja z ptakiem... ale szlachetnym, bo kuropatw, gęsi, kaszek i innego drobiu ręki przykładał nie będę. To może od razu Kaczora Donalda? ![]() ![]() Osobiście głosuję na wersję z ptakiem i z purpurą tyreńską czyli na ostatni obrazek. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 04-06-2019 A mi najbardziej pasuje pierwsza wersja, czyli z lwem i "zwykłą" purpurą... Ale nie będę się upierał, równie dobrze lew może znajdować się na sztandarze Lwa, a ptak na godle Rzeszy. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 04-06-2019 Cytat:A mi najbardziej pasuje pierwsza wersja, czyli z lwem i "zwykłą" purpurą... To może po prostu zróbmy ankietę (głosowanie) i rozstrzygnijmy to wreszcie? Przy okazji... taka sobie wariacja na temat herbu.
RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 05-06-2019 Cytat:A mi najbardziej pasuje pierwsza wersja, czyli z lwem i "zwykłą" purpurą... Ale nie będę się upierał, równie dobrze lew może znajdować się na sztandarze Lwa, a ptak na godle Rzeszy. I tak bym zrobił... Ten ptak graficznie moim zdaniem lepiej wygląda, bo jego cienkie czarne kreski pasują bardziej do motywu klucza, miecza i korony niż te grube przy lwie. Ponadto Rzesza Bialeńska to większość obszaru naszego kraju, a więc ten ptak kojarzy się z naszym godłem państwowym i tym, że jest właśnie " Bialeńska". Motyw tego lwa (też mi się podoba) - to faktycznie wykorzystam i wykombinuje na jego bazie herb dla Lwa Wolnogradu. Będzie odrębne godło oraz herb dla Rzeszy i dla Lwa Wolnogradu. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 05-06-2019 Szanowna Szlachto Rzeszy... Jeśli chcecie jakieś poprawki do godła i herbu to poproszę informację do jutra do południa. Zrobię jeszcze flagę w 2-3 wersjach do wyboru i potem wybywam na realowy, wyjazdowy urlop do 16.06 i będą tylko z telefonu zaglądał. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ametyst Faradobus - 05-06-2019 Wielki Sterniku, toż napisy na herbach to rak przeokrutny! Ja byłbym wdzięczny za zrobienie też samego emblematu, bez tarczy. Sądzę, że będzie on w praktyce najczęściej używany. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 05-06-2019 Cytat:Wielki Sterniku, toż napisy na herbach to rak przeokrutny! Ja byłbym wdzięczny za zrobienie też samego emblematu, bez tarczy. Sądzę, że będzie on w praktyce najczęściej używany. Ale to ma być kilka "wersji" do użytku w różnych sytuacjach i okolicznościach: 1/ Samo godło 2/ Herb z napisem - gdy używasz go tam gdzie trzeba napisem wyjaśnić co to jest. Przykład odrealowy - gdy jeździłem "na wycieczki" do "ciepłych krajów" to mieliśmy taki emblemat - godło... biały ptak na czerwonym polu i napis "Poland". Bez napisu nieobeznany nie wiedziałby co to za "chicken". Stąd taka jedna z wersji być musi... 3/ Herb bez napisu (jak jest takie zapotrzebowanie)... w tym przypadku napis zastąpiłbym np. rzędem złotych gwiazd, albo i puste zostawił. 4/ Flaga dwa pola kolorów z godłem w lewym górnym rogu. 5/ Flaga w wersji uproszczonej (tylko pola kolorów) - jako znak np. na rękawie funkcjonariusza Rzeszy. 6/ Pieczęć czyli godło czarno-białe w okręgu. Proszę o info czy ma być purpura czy purpura tyreńska.. Ptak czy kot? Choć na kota mam pomysł do wykorzystania go jako godło Lwa Wolnogradu. Resztę przedstawię w wariantach jutro i sami wybierzecie jakie Wam pasują. Podstawa to uzgodnić meritum znaku... czyli czy ten ptak na tle miecza i klucza z koroną nad łbem pasuje? To jest podstawowe pytanie, bo to jest sedno problemu. Reszta to kwestia wersji, odmian - stosowanych w różnych sytuacjach. RE: I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika] - Ronon Dex - 06-06-2019 Przygotowałem zestaw - zestaw przedstawia godło i flagę w różnych odmianach (herby, pieczęcie), do stosowania w różnych sytuacjach. Jak stwierdził Ametyst wg niego najczęściej będzie używane same godło, ale jednocześnie niekoniecznie musi mieć rację, bo inni mogą mieć inne zdanie, a sytuacje moga być różne. Dlatego proponuję zatwierdzić (oczywiście jeżeli akurat moja propozycja godła i flagi zyska uznanie i akceptację) to jako zestaw... Usankcjonujmy komplet, a jakie jego elementy będą używane najczęściej czy w ogóle - to się okaże w praktyce. Przy okazji... w sumie wyszło to przypadkiem (bo tak mi pasowało graficznie), ale te 7 gwiazd na herbie może symbolizować Wolnograd oraz 6 lenn, których działy są na chwilę obecną w Rzeszy - czyli symbolizują niejako założycieli obecnej Rzeszy Bialeńskiej. Jest to moja oficjalna propozycja. Sądzę, że teraz ewentualni "konkurenci" powinni przedstawić swoje "kontropropozycje", a potem po prostu wybierzmy drogą głosowania jedną w tych propozycji lub przegłosujmy (przyjmijmy lub odrzućmy) tą, jeżeli będzie jedyną. Inaczej będziemy to przeciągali w nieskończoność, bo odmienność gustów i pomysłów spowoduje, że nigdy nie zadowolimy wszystkich. Może i taki "serial" nieco napędza aktywność, ale z czasem robi się po prostu nudny i może się skończyć tak jak poprzednio czyli niczym bo w końcu nie udało się "uzgodnić wersji". Dlatego proponuje by pomysłodawcy po prostu złożyli (opublikowali) swoje wersje symboli Rzeszy i wybierzmy jedną z propozycji w drodze głosowania. Flaga Rzeszy Bialeńskiej ![]() Godło Rzeszy Bialeńskiej ![]() Godło Rzeszy Bialeńskiej - bez podkładu kolorystycznego ![]() Herb Rzeszy Bialeńskiej (bez napisu) ![]() Herb Rzeszy Bialeńskiej z napisem "Rzesza Bialeńska". ![]() Godło Rzeszy Bialeńskiej w formie pieczęci ![]() Jest to moja finalna propozycja przedstawiona Wysokiemu Zgromadzeniu. |