Forum Republiki Bialeńskiej
Czy KO przegra wybory ? - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Wątek: Czy KO przegra wybory ? (/showthread.php?tid=523)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Czy KO przegra wybory ? - Ronon Dex - 22-08-2019

Cytat:Najważniejsze, żeby nie mogli zmienić Konstytucji.
W zasadzie to jedyne na co można liczyć... To, że jesteśmy niestety skazano na ich rządy przez kolejne 4 lata to pewne, ale jest szansa, że nie zdobędą większości na tyle by móc zmienić Konstytucję.

RE: Czy KO przegra wybory ? - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 22-08-2019

ITT:

[Obrazek: XoYhUOT.jpg]

RE: Czy KO przegra wybory ? - Ali ibn Abi Talib - 22-08-2019

Osłabienie PiS jest możliwe tylko pytanie kto to zrobi.
Poza PiS wejdzie KO i Lewica może PSL-K15. Jest jeszcze Konfederacja i reszta ale to chyba niedobitki.
Jeżeli Konfederacja wprowadziła by kilku posłów może nawet kosztem PiS, ale to raczej marzenia niż realne szanse.
Wyborcy PiS to wyborcy świadomi którzy są w każdej partii oraz ci którzy PiS nie lubią bądź nie interesują się polityką ale PiS im da to zagłosują.
Ci ostatni dają PiS duże poparcie i niestety tego nie zmienimy. Jeżeli duża część społeczeństwa nie wie, że płaci podatki to...

RE: Czy KO przegra wybory ? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-08-2019

Mam wątpliwości, czy głosować na Konfederację do Sejmu. Boję się, że jeśli uda im się przekroczyć próg, to nowi posłowie szybko będą mieli gdzieś Korwina i zostaną przystawką PiS-u. Podobnie jak było z Kukiz'15. Więc w ogóle nie wiem na kogo głosować... Z partii opozycyjnych, które mają dużą szanse wejść jest PO, PSL i SLD. Neoliberałowie, złodzieje i kawiorowa lewica, cudowny wybór.
Załóżmy swoją partię. Big Grin Lewica patriotyczna. Programy socjalne tylko dla pracujących (ale przywrócenie bezwzględnego prawa do pracy). Neutralność światopoglądowa i szacunek dla wszystkich obywateli. Dbanie o dobre stosunki z Niemcami i Rosją (dążenie do Eurazji, a nie jankesofilskiego Międzymorza). System prezydencki. Polityka historyczna doceniająca tak samo krew AK-owców, berlingowców i wszystkich innych, którzy walczyli o Polskę. Dlaczego w tym kraju nie możemy mieć takiej partii?

RE: Czy KO przegra wybory ? - Ali ibn Abi Talib - 22-08-2019

Ja chciał bym Partię Przyjaciół Piwa xD
Idealna, śmieszna taka jak Polska polityka Tongue a tak serio to problem właśnie, że poseł może zmienić partię. Ja uważam, że głosowanie powinno być przez Internet może nawet i jawne ALE za to głosujący powinien mieć możliwość przenieść głos.
Np. głosowałeś na Donalda T i on zamiast liberała stała się Socjaldemokratą i powinieneś mieć pełne prawo przenieść swój głos w każdej chwili na kogoś innego np. Jarosława K. Taką możliwość powinien mieć każdy głos aktywny czyli jak ktoś głosował na JKM-a ale on nie wszedł to jest to głos pasywny i nic nie możesz zrobić.
Przeniesienie głosu sprawi, że każdy poseł będzie się bać. Obecnie w Polszy nie ma jak odwołać posła :/ To tak w uproszczeniu ^^

RE: Czy KO przegra wybory ? - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 24-08-2019

[Obrazek: H072OPY.png]

…1%?

RE: Czy KO przegra wybory ? - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 26-09-2019

Psychotyczno-paranoiczna przepowiednia: PiS dostanie coś około większości konstytucyjnej, bo potencjalni wyborcy opozycji nie pójdą na wybory „bo iiiii taaaaaak PiS wygra”. Weźcie mnie zabijcie.

RE: Czy KO przegra wybory ? - Karol Medycejski - 06-10-2019

Jak ktoś lubi obrzucanie gównem, to polecam lekturkę: https://forum.dreamland.net.pl/viewtopic.php?f=86&t=10861

PS oraz światłe wywody prawnicze z prawem mające tyle wspólnego, co użytkownicy grupy "Porady prawne" na Twarzoksiążce - #pdk

RE: Czy KO przegra wybory ? - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 06-10-2019

> Jak ktoś lubi obrzucanie gównem, to polecam lekturkę

Dziękuję. Starczy że już na tym forum dostałam od politycznych hattejksów raka, nie potrzeba mi kilku kolejnych skorupiaków.

RE: Czy KO przegra wybory ? - Ronon Dex - 07-10-2019

Cytat:Psychotyczno-paranoiczna przepowiednia: PiS dostanie coś około większości konstytucyjnej, bo potencjalni wyborcy opozycji nie pójdą na wybory „bo iiiii taaaaaak PiS wygra”. Weźcie mnie zabijcie.

W zasadzie to masz rację... chociaż obecnie ścierają się dwa "proroctwa". Jedni prorokują właśnie to o czym piszesz, czyli rezygnację przeciwników PiS, na skutek podejścia "i tak wygra PiS", a drudzy przewidują mobilizację elektoratu antypisowskiego i wynik PiS niższy od sondażowego.

Podobno, powtarzam podobno (bo się mało tym interesuję) to jakieś badania "determinacji wyborczej" zwolenników pokazują, że w PiS jest ona znacznie mniejsza od tej w KO i Lewicy.

A jak będzie... to czas pokaże - w sumie na tydzień się przekonamy.