Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 27-07-2019

Nawet ja mogę wysłać, to nie problem, ale czy wiadomo gdzie i do kiedy można się zgłaszać? Ja dopiero wchodzę po latach w działalność związkową i jestem nieco zagubiony.
Oczywiście organizacja będzie wymagała współpracy, ale chyba nie mamy problemów w komunikacji? Wink Do ustalenia szczegółów zapraszam na Discorda.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-07-2019

http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=115&t=28494&start=0
Kolejny "były Bialeńczyk" opuszcza Sarmację. Piccolomini jest protestującym ex definitione, protestuje przeciwko każdej kolejnej władzy i każdemu państwu w którym działa. Anarchista starannie zapinający sutannę, parafrazując Maurrasa.

RE: Wieści z zagranicy - Kamiljan Harlin - 30-07-2019

Alfred Fabian von Tehen-Dżek, były Lord Szambelan Królestwa Hasselandu, IV Prezydentem Federacji Nordackiej. Udało mu się wygrać wybory z przewagą jednego głosu nad kontrkandydatami.
Pełnienie funkcji głowy naszego państwa przez tak doświadczonego mikronautę z pewnością przyniesie Efen wiele sukcesów i przyczyni się do polepszenia jej wizerunku na arenie międzynarodowej.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-07-2019

Gratuluję.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 31-07-2019

Z brodryjskiego Discorda dowiedziałem się, że Iwan Pietrow planuje oddać władzę w Brodrii ze względu na realiozę i brak czasu. Prawdopodobnie obowiązki głowy państwa tymczasowo przejmie Piotr Pawłowicz.
Cała Brodria ma obecnie spore problemy z aktywnością. Rozwiązaniem być może byłyby wspólne działania podejmowane w ramach RPN, ale zasadniczym pytaniem jest, czy Brodryjczycy w ogóle są zainteresowani aktywizacją swojego państwa.

Jeszcze odnośnie wyników wyborów w FN, jaki stosunek ma nowy prezydent do RPN? Czy jest zainteresowany bliską współpracą z Bialenią, czy przeorientuje politykę zagraniczną na Sarmację?

RE: Wieści z zagranicy - Bartłomiej Demiatycz - 31-07-2019

W Federacji nie ma drugiej tury głosowania? Swoją drogą, brakowało jednego głosu, aby prezydentem był Fazil Emre. A tak FN czeka jedynie postępująca degradacja w kierunku Modernità, deklarowana już w kampanii sekularyzacja i pewnie wszystko, co najgorsze. Może nawet wpadnięcie w orbitę wpływów geograficznego Szajtana, Więzienia Narodów, biorąc pod uwagę przeszłość prezydenta-elekta; obym się mylił co do tego. Wypowiadam się wyłącznie jako osoba prywatna.

Szkoda Brodrii, to już kolejny raz, kiedy omawiane kiedyś lato Nordaty nie nadchodzi. W tym przypadku można nawet mówić o niewyjściu z przedwiośnia.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 31-07-2019

Cytat:Nie dość tego jednak, na zmianach prawnych nie zamierzam poprzestawać. Kolejnym celem jaki jest stawiany przed prezydentem jest aktywizacja polityki zagranicznej. Na szczególną uwagę zasługuje nawiązanie relacji dyplomatycznych z Księstwem Sarmacji, aktywizacja współpracy z Republiką Bialenii oraz próba ocieplenia relacji z Republika Suderlandu - próby rozmów podejmę, jednakże raczej wątpię w ich owocność. Dodatkowo warto również nawiązać relacje z innymi państwami - szczególnie z Rzeczpospolitą Obojga Narodów, Królestwem Dreamlandu. Polityka zagraniczna przyłoży również pewną wagę do nowych tworów pojawiających się w mikroświecie i oceniając szansę na ich owocność - wspierać, bądź ignorować nowe państwa na arenie mikronacyjnej.
Takie zdania o polityce zagranicznej padły w programie. Wpadnięcia w orbitę Szajtana raczej nie należy się obawiać, wydaje się, że Prezydent Tehen-Dżek będzie chciał współpracować ze wszystkimi, również z nami. Tak naprawdę czas pokaże, co z tego wyjdzie.
Nowy prezydent jest z pewnością osobą inteligentną i doświadczonym już mikronautą, który wciąż ma sporo zapału. Przyczepić można się co najwyżej do cech, które normalnie są zaletami, ale u przywódcy mogą być zgubne. Alfred jest zbyt easy-going i sympatyczny, by uosabiać Lewiatana, więc pewnie będzie skupiać się (jak z resztą zapowiada w programie) na reformie prawa i administrowaniu krajem. Na gouvernance, a nie polityce. Gdybym miał strzelać do którego z bialeńskich prezydentów będzie podobny, to stawiałbym na Eddarda Noqterna.

RE: Wieści z zagranicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 03-08-2019

Roberto Federico Cecanini abdykował.

I’m shook że aż tak długo wytrzymał.

Następcą ma być Steddo Aschetile, znany głównie z przeganiania tych cholerych dzieci z trawnika na dreamlandzkim IRC-u. Nie wiem czy to dobry pomysł, spodziewałam się raczej Alessio di Ciproflossi.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-08-2019

Szkoda, bo Roberta Fryderyka darzę dużym szacunkiem i ogromnie żałuję, że ma takiego pecha w swojej mikronacyjnej działalności i nie jest w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału. Ale nie dziwię się, że podjął taką decyzję, Dreamland jest w złym stanie.
O następcy tronu nie mam wyrobionej opinii, ale życzę powodzenia w budzeniu Dreamlandu z marazmu.

RE: Wieści z zagranicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 03-08-2019

> Ale nie dziwię się, że podjął taką decyzję

Ech, on to zrobił zapewne tylko po to żeby móc wrócić na swoją planetę do swojego kraju.

Nie każdy ma takie zasady moralne jak ja, że mój honor oznacza wierność i nie opuszczam swoich owieczek aż do śmierci państwa.