Forum Republiki Bialeńskiej
Narada organizacjna - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399)
+---- Dział: Gwardia Rzeszy Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=173)
+----- Dział: Sztab (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=180)
+----- Wątek: Narada organizacjna (/showthread.php?tid=1053)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 18-12-2019

Mój kontyngentowy batalion "Unierad" też jest większy od tych brygadowych i liczy ponad 1000 ludzi. Jeżeli jest sens to mogę dostosować jakoś jego strukturę do jednostek GR, ale sądzę że póki co on plus brygada elementu centralnego wystarczą do ochrony okolic Portu Arthurberga jeśli chodzi o wojska lądowe.

RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 18-12-2019

Mój batalion kontyngentowy będzie celowo, organizacyjnie identyczny jak te brygadowe GRZ. Natomiast większe będą bataliony samodzielne w moim i Thomasa lennach.

No to w razie czego mogę to rozważyć, ale nie będę się spieszył.

Czy ktoś ma jakieś uwagi co do struktury brygad elementu centralnego? Dobrze by było, gdyby do końca roku zostały sformowane.

Ametyst Faradobus napisał(a):Dobrze by było, gdyby do końca roku zostały sformowane.
Z mojej strony nie ma problemu... real od poniedziałku "zdycha", przerwy produkcyjne itd. Będzie kupa czasu na działanie w RB... Dlatego ogarnijmy dyskusje by można było zrobić co trzeba.

Pamiętaj, że siły Rzeszy to nie tylko GRZ - ale również gwardie lenników... W końcu Rzesza to nasze wspólne dzieło. Jeszcze warto ogarnąć w w Sejmie sprawy garnizonów Wolnych Miast.

To oczywiste, dlatego wspomniałem o swojej własnej gwardii.

W sumie to jeżeli dodam do samodzielnych batalionów po dywizjonie artylerii... to w praktyce, gdyby w Lisewie powstał garnizon z dowództwem sił Półwyspu to mogłaby powstać taka 2-batalionowa "Brygada Lisewska" - porównywalna w sumie możliwościami z typową brygadą GRZ.

Inna sprawa, że muszę pokombinować w wolne (od pracy) dni nad umocnieniem granic Rzeszy z Dżamahiriją na Półwyspie Lisewskim... mam pewne pomysły, ale muszę to w praktyce (wirtualnej) przećwiczyć.

RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 19-12-2019

Granica z Dżamahiriją to jest w ogóle osobny problem.

Generalnie mam też taki pomysł, aby na głównej wyspie większą rolę odgrywały jednostki elementu centralnego, a na słabo zaludnionej Anatolii - siły morskie i kontyngenty w poszczególnych lennach. Wojska lądowe GRz stacjonowałyby tylko w pobliżu miast.

RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 28-12-2019

To jak, możemy jakoś jutro przystąpić do powoływania brygad?

RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 28-12-2019

Jak najbardziej, nie mam jutro żadnych planów.

RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 29-12-2019

Ametyst Faradobus napisał(a):Generalnie mam też taki pomysł, aby na głównej wyspie większą rolę odgrywały jednostki elementu centralnego, a na słabo zaludnionej Anatolii - siły morskie i kontyngenty w poszczególnych lennach.
Pomysł jest w sumie OK... tylko... najpierw trzeba sformować te kontyngenty. Na Anatolii największe możliwości ma Andrzej, bo jako obecnie Par ma prawo do 15 tysięcy ludzi, a wkrótce Elektor będzie miał prawo do posiadania gwardii 25-tysięcznej. Biorąc pod uwagę, że jeżeli wystawia gwardię to ma prawo do zwiększenia o 20% to obecnie może wystawić kontyngent w liczbie 3000 ludzi, a wkrótce 5000 tysięcy. Ty możesz dołożyć kolejny tysiąc (mają 5-tysięczną gwardię). Jan stworzył lenno na Anatolii to dochodzi 3000 gwardii + 600 kontyngentu. Razem to 33-tysiące gwardzistów oraz jeszcze 6600 do kontyngentu.

Na Wyspie w zasadzie poza siłami na Półwyspie Lisewskim inni lennicy (w zasadzie tylko Karol) się w gwardie raczej nie bawią. 10-tysięcy gwardzistów na Półwyspie powinno wystarczyć do jego obrony. Do brygady na Wyspie Bialeńskiej dojdą dwa dodatkowe bataliony, wraz z własnym wsparciem artyleryjskim czyli będzie sumarycznie miała 6 batalionów (jeśli przejdzie w formie proponowanej przeze mnie). Odpada jednak teren Półwyspu Lisewskiego, który może się na tym samym poziomie sam obronić czyli pozostaje mniejsza część Wyspy Bialeńskiej.

Rozważyłbym jednak kwestię Straży Granicznej - formacji w przypadku terenu Rzeszy graniczącego z Dżamahiriją dość silnie uzbrojoną, choć zorganizowaną nieco inaczej (ze względu na potrzeby). W zasadzie miałbym propozycję, aby akurat tą formację mocno zunifikować i aby działała w pełnej współpracy. Na podobnej zasadzie zaczynam to tworzyć na Półwyspie stawiając na unifikację oraz bliską współpracę pomiędzy Strażą Graniczną Razorna i Strażą Graniczną Lisendorff. Może stworzymy taką ujednoliconą SG dla rzeszy na Wyspie Bialeńskiej?

Żadne inne lenno nie przylega do granicy z Dżamahiriją, a więc trzecim elementem mogłaby być Straż Graniczna Rzeszy.

Znaczek też się zunifikuje...

[Obrazek: 3_29_12_19_12_34_32.png] [Obrazek: 3_29_12_19_10_55_07.png]

Ale nie narzekaj na jego formę, bo tutaj akurat jest zrobiony z czysto praktycznych przyczyn - koniecznych do wizualizacji. Przy okazji ten znak (zielone koło ze złotą gwiazdą) jest jak najbardziej historyczny - bo był symbolem Żandarmerii Protektoratu, w czasach gdy Anatolia była pod zarządem wojska (początki jej przynależności do RB) i straże graniczne jak najbardziej mogą być kontynuatorem tej formacji.