Forum Republiki Bialeńskiej
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń (/showthread.php?tid=1347)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ametyst Faradobus - 26-02-2020

Nosiłbym. Mam gotowy projekt ustawy, ale chyba nie ma sensu omawiać go tutaj. Mogę od razu do Parlamentu?

A tak w ramach ciekawostki: istnieją ordery, w których komandoria jest najwyższym stopniem, nawet wyższym od krzyża wielkiego; są to duński Order Danebroga (bo członkowie rodziny królewskiej na wstędze noszą Order Słonia, a Daneborga mogą sobie założyć na szyję) oraz bodajże szwedzki Order Miecza (tu mogę się mylić).

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 26-02-2020

Ja bym się z projektem ustawy wstrzymał z dwóch powodów:

1/ Wizerunki odznaczeń i ewentualnie poprawione baretki będą stanowiły załączniki ustawy - a muszę mieć jeszcze trochę czasu by to skończyć... zapewne w weekend, bo w tygodniu z czasem na taką zabawę krucho.

2/ Zastanówmy się jeszcze nad odznaczeniami, które nie obowiązują obecnie, może niektóre warto przywrócić w nowej formie? Też potrzebuję jeszcze trochę by je przeanalizować i zaproponować.

Przy okazji tych krzyży wielkich do OPM i OOB... czy wprowadzamy je tak jak było czy może zrobimy te ordery 4-klasowe czyli brązowy, srebrny, złoty i wielki? W przypadku OPM to byłaby w zasadzie teoria bo już pewnie nadań nie będzie, ale w przypadku OOB powodowałoby, że by się to odznaczenie wolniej "skończyło".

Co do baretek i wizerunków to mój projekt zakłada, że nie będą one częścią ustawy, a wprowadzi je Prezydent na mocy rozporządzenia tak, aby później można je było zmieniać i dostosowywać bez konieczności nowelizowania ustawy.

Drobną korektę w odznaczeniach też planuję, więc może wrzucę tutaj projekt kiedy wrócę do domu to sami zobaczycie i będzie można myśleć nad ewentualnymi dalszymi zmianami.

Co do czterech klas to sam o tym myślałem. Nie wiem jak inni, ale sam byłbym za.

OK. Wrzuć projekt tutaj - może jakieś jeszcze wprowadzimy, a zawsze lepiej przedyskutować na spokojnie, bo po co potem jakieś poprawki kombinować. A przez weekend się jeszcze pokombinuje i w przyszłym tygodniu przegłosuje dogadamy i dopracowany projekt.

No dobra, to zaczynamy zabawę. Będziecie mieli trochę do czytania.

Cytat:
Ustawa o orderach i odznaczeniach państwowych

z dnia .. ... ....

ROZDZIAŁ I - POSTANOWIENIA OGÓLNE

Art. 1.
Ordery i odznaczenia państwowe są, obok folwarków lennych i tytułów szlacheckich, formą okazania najwyższej wdzięczności zasłużonym dla Republiki Bialeńskiej obywatelom, cudzoziemcom i bezpaństwowcom. W wyjątkowych przypadkach ordery i odznaczenia państwowe mogą zostać nadane kolektywom ze szczególnym uwzględnieniem miejscowości, wspólnot samorządowych oraz jednostek wojskowych.

Art. 2.
1. Ordery i odznaczenia państwowe dzielą się na cywilne, nadawane przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej , oraz wojskowe, nadawane przez Dowódcę Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej lub, w wyjątkowych okolicznościach, także przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej.
2. Prezydentowi Republiki Bialeńskiej odznaczenia cywilne może nadać Parlament Republiki Bialeńskiej. Prezydent Republiki Bialeńskiej może bez ograniczeń nadawać odznaczenia wojskowe Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.

Art. 3.
Order lub odznaczenie może zostać odebrane wyłącznie na mocy prawomocnego wyroku sądowego.

Art. 4.
1. Każdy order lub odznaczenie w danej klasie może zostać nadane jednokrotnie. W przypadku orderów jedna osoba może być w danym momencie kawalerem jednej klasy każdego orderu. W przypadku, gdy posiadała ona wcześniej niższą klasę zachowuje również jej insygnia  orderowe bez konieczności ich zwracania.
2. W szczególnych przypadkach możliwe jest nadanie wyższej klasy orderu osobie, która wcześniej nie posiadała klasy niższej. W przypadku pozostałych odznaczeń, niebędących orderami, wyższa klasa może zostać nadana wyłącznie osobie odznaczonej wcześniej niższą klasą danego odznaczenia.

ROZDZIAŁ II - ORDERY I ODZNACZENIA CYWILNE

Art 5.
1. Najwyższym orderem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Order Budowniczych Republiki, nadawany za szeroko rozumian zasługi w dziele budowy i rozwoju państwowości bialeńskiej.
2. Order Budowniczych Republiki nadawany jest w Rocznicę Powstania Republiki Bialeńskiej (15 listopada), Święto Pracy (1 maja) oraz w innych, nadzwyczajnych okolicznościach.
3. Order Budowniczych Republiki nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Krzyż Kawalerski, Krzyż Oficerski, Krzyż Komandorski, Krzyż Wielki, Krzyż Wielki z Wieńcem Laurowym.

Art. 6.
1. Drugim w hierarchii orderem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Order Patrona Republiki, nadawany za krzewienie idei republikanizmu, rządów ludu oraz społecznych idei Muammara Kaddafiego.
2. Order Patrona Republiki nadaje się w Święto Ludu i Patrona (1 września) oraz w Święto Powstania Marcowego (21 marca), zaś cudzoziemcom także w innych, nadzwyczajnych okolicznościach.
3. Order Patrona Republiki nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Odznaka , Komandoria, Zielona Wstęga.

Art. 7.
1. Trzecim w hierarchii orderem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Order Powstania Marcowego, nadawany bohaterom oraz sojusznikom Powstania Marcowego, a także osobom propagującym jego idee.
2. Order Powstania Marcowego nadaje się w Święto Powstania Marcowego (21 marca).
3. Order Powstania Marcowego nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty, Krzyż Wielki.

Art. 8.
1. Czwartym w hierarchii orderem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Order Odrodzenia Bialenii, nadawany osobom zasłużonym w procesie odzyskiwania i umacniania niepodległości Republiki Bialeńskiej w okresie od marca 2013 roku.
2. Order Odrodzenia Bialenii nadaje się w rocznicę odzyskania niepodległości (23 marca) lub w dzień go poprzedzający. W uzasadnionych przypadkach Order Odrodzenia Bialenii może zostać także nadany z okazji Święta Powstania Marcowego (21 marca).
3. Order Powstania Marcowego nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty, Krzyż Wielki.

Art. 9.
1. Odznaczenia cywilne Republiki Bialeńskiej nadaje się osobom zasłużonym na różnych polach życia Republiki Bialeńskiej.
2. Odznaczenia cywilne nadaje się zarówno w święta państwowe, jak i w innych okolicznościach
3. Wszystkie odznaczenia cywilne nadawane są w trzech klasach, począwszy od najniższej: medal (krzyż) brązowy, medal (krzyż) srebrny, medal (krzyż) złoty. Medal (krzyż) złoty może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.
4. Najwyższym, nie licząc orderów, odznaczneniem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Bialeński Krzyż Zasługi nadawany za wzorcową postawę obywatelską i szeroko rozumiane zasługi dla państwa.
5. Pozostałymi odznaczeniami cywilnymi Republiki Bialeńskiej są:
- Medal Kamińskiego - nadawany osobom zasłużonym dla umacniania porządku publicznego;
- Medal Zasłużony dla Sportu - nadawany osobom zasłużonym dla rozwoju ruchu sportowego oraz osiągającym wybitne wyniki sportowe;
- Medal Zasłużony dla Nauki i Kultury - nadawany osobom zasłużonym dla rozwoju zasłużonym dla rozwoju nauki i kultury;
- Medal Zasłużony dla Polityki Zagranicznej - nadawany osobom zasłużonym na polu dyplomacji;
- Medal Zasłużony dla Rozwoju Regionów - nadawany osobom zaangażowanym w rozwój samorządów i społeczności lokalnych;
- Medal Literacki  - nadawany osobom zaangażowanym w działalność literacką oraz piszącym wyjątkowo merytoryczne posty na forum Republiki Bialeńskiej;
- Medal Za Aktywność  - nadawany osobom stale aktywnym na forum Republiki Bialeńskiej;
- Tu można pomyśleć o jeszcze jakichś.

ROZDZIAŁ III - ORDERY I ODZNACZENIA WOJSKOWE

Art 9.
1. Najwyższym orderem wojskowym Republiki Bialeńskiej jest Order Niepodległości, nadawany osobom szczególnie zasłużonym dla obronności kraju, oraz zaangażowanym w działalność Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej i innych formacji obronnych w czasie pokoju i wojny.
2. Order Niepodległości nadawany jest w Rocznicę Powstania Republiki Bialeńskiej (15 listopada), Święto Powstania Marcowego (21 marca) oraz w innych, nadzwyczajnych okolicznościach.
3. Order Niepodległości nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty, Krzyż Wielki, Krzyż Wielki z Mieczami.

Art. 10.
1. Najwyższym, nie licząc orderów, odznaczneniem wojskowym Republiki Bialeńskiej jest Bialeński Krzyż Walecznych nadawany za akty szczególnego męstwa oraz wyjątkowe zasługi w obronie państwa.
2. Bialeński Krzyż Walecznych nadaje się w szczególnych okolicznościach.
3. Bialeński Krzyż Walecznych jest odznaczeniem jednoklasowym i może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.

Art. 11.
1. Medal Sił Zbrojnych jest odznaczeniem wojskowym nadawanym osobom zasłużonym dla Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej w czasie pokoju i wojny.
2. Medal Sił Zbrojnych nadaje się zarówno w święta państwowe, jak i w innych okolicznościach.
3. Medal Sił Zbrojnych nadaje się w trzech klasach, którymi są począwszy od najniższej: medal brązowy, medal srebrny oraz medal złoty. Złoty Medal Sił Zbrojnych może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.

Art. 12.
1. Medal Gwardyjski jest odznaczeniem wojskowym nadawanym osobom zasłużonym dla gwardii samorządowych oraz lennych w czasie pokoju i wojny.
2. Medal Gwardyjski nadaje się zarówno w święta państwowe, jak i w innych okolicznościach.
3. Medal Gwardyjski nadaje się w trzech klasach, którymi są począwszy od najniższej: medal brązowy, medal srebrny oraz medal złoty. Złoty Medal Sił Zbrojnych może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.

Art. 13.
1. Medal Lotniczy jest odznaczeniem wojskowym nadawanym osobom zasłużonym dla Sił Powietrznych Republiki Bialeńskiej oraz innych formacji lotniczych, które wraz z Siłami Zbrojnymi Republiki Bialeńskiej biorą udział w zabezpieczaniu bezpieczeństwa państwa, w czasie pokoju i wojny.
2. Medal Lotniczy nadaje się zarówno w święta państwowe, jak i w innych okolicznościach.
3. Medal Lotniczy jest odznaczeniem jednoklasowym i może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.

Art. 14.
1. Medal Marynarki Wojennej jest odznaczeniem wojskowym nadawanym osobom zasłużonym dla Marynarki Wojennej Republiki Bialeńskiej oraz innych formacji morskich, które wraz z Siłami Zbrojnymi Republiki Bialeńskiej biorą udział w zabezpieczaniu bezpieczeństwa państwa, w czasie pokoju i wojny.
2. Medal Marynarki Wojennej nadaje się zarówno w święta państwowe, jak i w innych okolicznościach.
3. Medal Marynarki Wojennej jest odznaczeniem jednoklasowym i może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie.

ROZDZIAŁ V - ORDER TYTUŁU BOHATERA BIALENII

Art. 15.
1. Najwyższym wyróżnieniem państwowym nadawanym obywatelom Republiki Bialeńskiej jest tytuł Bohatera Bialenii wraz z Orderem Tytułu Bohatera. Tytuł wraz z orderem ma prawo nadać Prezydent Republiki Bialeńskiej jednej osobie w ciągu każdego roku kalendarzowego z okazji Rocznicy Powstania Republiki Bialeńskiej (15 listopada) lub obchodów Nowego Roku, jako wyraz wdzięczności za wybitne zasługi poczynione w ciągu mijającego roku.
2. Kawalerami Orderu Tytułu Bohatera są także osoby posiadające na mocy Uchwały Narodów o Bohaterach Zjednoczonej Dżamahiriji Narodówz 24 kwietnia 2014 roku tytuły Bohaterów Dżamahirji: Powstańcy Marcowi (Muammar  Jan  de  Kaniewski,  Andrzej  Swarzewski, Akrypa Jasiński, Piter Jasiński), Bohaterowie Narodu Teutońskiego (Cesarz  Jakob, Król  Michael  von Liechtenstein,   Hrabia   Teutończyków   Wojciech   Hergemon,   Hrabia Teutończyków  Aleksander  Euskadi,  Hrabina  Teutończyków  Natalia  von Liechtenstein-Hergemon) oraz Bohaterowie Narodu Sarmackiego (Książęta-Seniorzy:  Piotr  Mikołaj  i Michał Feliks oraz diuk Łukasz Nowicki).

ROZDZIAŁ V - INNE ORDERY I ODZNACZENIA

Art. 16.
Prezydent Republiki Bialeńskiej oraz upoważnieni przez niego członkowie Gabinetu mają prawo ustanawiać i nadawać kolejne odznaczenia państwowe, nieuwzględnione w niniejszej ustawie. Pod względem statusu odznaczenia te stoją poniżej odznaczeń uwzględnionych w niniejszej Ustawie.

Art. 17.
Wspólnoty samorządowe mają prawo ustanawiać i nadawać ordery i odznaczenia samorządowe w sposób nieograniczony.  Status tych odznaczeń może uregulować Prezydent Republiki Bialeńskiej.

Art. 18.
Inne osoby fizyczne i prawne mają prawo ustanawiać i nadawać ordery i odznaczenia prywatne w sposób nieograniczony, aczkolwiek władze państwowe i samorządowe nie są zobowiązane do respektowania praw i przywilejów wynikających z posiadania tego rodzaju orderów i odznaczeń.

ROZDZIAŁ VI - POSTANOWIENIA KOŃCOWE

Art. 19.
Kwestie związane z wyglądem insygniów oraz baretek, sposobem ich noszenia, a także ceremoniałem wręczania i przywilejami należnym kawalerom orderów i odznaczeń państwowych reguluje Prezydent Republiki Bialeńskiej na mocy rozporządzeń lub okólników, a w przypadku żołnierzy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej - również Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.

Art. 20.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej Ustawy traci moc Ustawa Parlamentu Republiki Bialeńskiej o odznaczeniach cywilnych i wojskowych z dnia 9 kwietnia 2019 roku.

Art. 21.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Po średnio długich przemyśleniach uznałem, że najlepiej będzie, jeżeli dotychczasową ustawę o orderach i odznaczeniach zastąpimy po prostu nową. Mój projekt nie zakłada jednak jakichś radykalnych zmian, a jedynie większą przejrzystość i większą konsekwencję naszego systemu orderowego. Pozwólcie, Towarzysze, że omówię pokrótce co bardziej znaczące różnice.

Rozdział pierwszy właściwie powtarza rozwiązania, które stosujemy do dziś. Proponuję, aby prawo do odebrania odznaczenia przysługiwało jedynie sądowi tak, aby jakiś głupi, maluczki Konduktor, a takich niestety miewaliśmy, nie mógł odbierać zasłużonych orderów swoim przeciwnikom politycznym.
Dodatkowo starałem się znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadałem w czasie niedawnej dyskusji: czy można być kawalerem kilku klas orderu? Propozycja, którą zawarłem w projekcie zakłada, że jeden człowiek będzie w danym momencie uznawany za kawalera jednej, najwyższej spośród posiadanych przez siebie, klasy orderu. Krótko mówiąc: jeżeli dostałem w przeszłości niemal wszystkie klasy Orderu Budowniczych począwszy po kawalera aż po Krzyż Wielki to na ten moment jestem wyłącznie kawalerem Krzyża Wielkiego. Mogę natomiast zachować sobie poprzednie insygnia, na upartego mogę je nosić i nie muszę zwracać państwu, jak to bywa w niektórych krajach reala.

Zakładam, że tak jak to miało miejsce do tej pory ludzie będą otrzymywać poszczególne klasy danego orderu po kolei: najpierw krzyż kawalerski, potem oficerski itp. Przewidziałem jednak możliwość nadania takiemu człowiekowi od razu np. Krzyża Wielkiego, bo może się zdarzyć, że ktoś poczyni nagle nie wiadomo jak wielką zasługę i zwyczajnie głupio będzie go nagradzać jedynie kawalerskim. Rzecz jasna będzie to niezwykle rzadkie. Wtedy też taki człowiek nie dostanie już klasy niższej, skoro będzie kawalerem wyższej. Obrazowo: we wspomnianym wyżej przypadku mojej skromnej osoby mogę sobie nosić, obok Krzyża Wielkiego, także otrzymany wcześniej Komandorski. Jeżeli jednak dostałbym od razu Krzyż Wielki to siłą rzeczy nie będę miał takiej możliwości, a i nie będzie mi już można nadać tej niższej klasy.  Jest to też rozwiązanie dla dyplomacji, bo ważnym gościom albo zasłużonym ambasadorom kurtuazyjnie daje się raczej te wyższe klasy.
Tego rodzaju nadzwyczajne nadania nie będą natomiast możliwe w przypadku odznaczeń: aby dostać złoty Bialeński Krzyż Zasługi trzeba będzie wcześniej kategorycznie uzyskać srebrny i brązowy. Proponuję też, aby informacje na temat posiadanych wcześniej klas były skrupulatnie odnotowywane w przyszłych spisach odznaczonych, co będzie jakimś tam świadectwem prestiżu i długoletniego zaangażowania w sprawy Bialenii.

W przypadku odznaczeń cywilnych proponuję, za sugestią Ronona, ustanowić Order Odrodzenia Bialenii, który będzie "nowszym" odpowiednikiem Orderu Powstania i z tego powodu będzie stał nieco niżej w hierarchii. Ma taki sam układ stopni i docelowo oba ordery mają być bardzo podobne. Pomysł jest moim zdaniem doskonały i nie trzeba go jakoś specjalnie argumentować. Dodam jedynie, że w przeciwieństwie do Orderu Powstania, który przysługuje jedynie samym Powstańcom, aby dostać OOB nie trzeba będzie być uczestnikiem wydarzeń sprzed roku - nowy order będzie można nadawać również zasłużonym w dziele szeroko rozumianego "umacniania" naszej niezależności (wcale nie myślę tu o sobie).

W artykule 9. upchnąłem wszystko na temat odznaczeń cywilnych, czyli Bialeńskiego Krzyża Zasługi oraz medali. Zaproponowałem dwie zmiany: osoba, która posiada złoty Krzyż Zasługi, a takich jest wśród nas niemało, będzie mogła otrzymać kolejny, co mogłoby być oznaczane okuciem na wstążce. Rozwiązuje to, przynajmniej częściowo, problem wyczerpania się możliwości nagradzania starych obywateli. To samo dotyczyłoby większości medali. Medal Zasłużony dla Policji proponuję z kolei przemianować na Medal Kamińskiego: Policji Krajowej już de facto nie ma, więc stwórzmy medal na czesć najwybitniejszego funkcjonariusza bialeńskiej bezpieki, którym będzie można nagradzać także członków lokalnych formacji porządkowych oraz adminów i moderatorów.

Rozdział III dotyczy orderów (właściwie orderu) i odznaczeń wojskowych. Tu wpadłem na pomysł, aby Krzyż Walecznych przemianować, w ramach pewnej konsekwencji w naszej nomenklaturze, na Bialeński Krzyz Walecznych i nadać mu rangę drugiego najważniejszego odznaczenia wojskowego. Byłby nadawany za akty szczególnego męstwa, odwagi itp., zatem coś na kształt polskiego Krzyża Walecznych, brytolskiego Krzyża Wiktorii (który wygląda, nawiasem mówiąc, obrzydliwie) itp. Przy okazji, jak ustaliliśmy wcześniej, zmieniłem nieco nazwy klas Orderu Niepodległości.

Z nowości w kwestii medali proponuję, aby obok Medalu Sił Zbrojnych wprowadzić Medal Gwardyjski - nadawany lennikom dbającym o rozwój własnych gwardii lennych oraz zaangażowanym w działalność gwardii samorządowych. Ponadto sugeruję wprowadzić możliwość nadawania Medali Lotniczego i Marynarki Wojennej również żołnierzom lotnictwa i marynarki wspomnianych gwardii, o ile brałyby one udział w działaniach na rzecz bezpieczeństwa kraju.

Rozdzial V dotyczy Bohaterów Bialenii - order ten nie musi być ani wojskowy, ani cywilny. Został określony mianem "najwyższego wyróżnienia", co w pewnym sensie dawałoby mu pozycję bardziej prestiżową od Orderów Budowniczych oraz Niepodległości. Tu inspiracją była Rosja, gdzie w trakcie ceremonii wręczenia odznaczeń Bohaterów nagradza się przed kawalerami Orderu św. Andrzeja i pierwszej klasy Orderu "Za zasługi dla Ojczyzny". Założyłem, że każdego roku Bohater będzie nagradzany albo w listopadzie albo z okazji Nowego Roku.

W kolejnych rozdziałach uregulowano kwestie pozostałych odznaczeń. Prezydent i ewentualnie jego ministrowie będą mogli ustanawiać odznaczenia (lecz nie ordery!) niższe rangą od tych ustawowych, ale nadal posiadające status państwowych. Krótko mówiąc mowa o różnego rodzaju medalach resortowych i okolicznościowych, które niekoniecznie są specjalnie prestiżowe, ale za to powszechne i stanowią pamiątkę dobrej pracy albo udziału w jakimś wydarzeniu (szczyt, impreza masowa, okrągła rocznica), co zawsze się ceni. Z kolei samorządy będą mogły, bo i jest już precedens, bez ograniczeń ustanawiać ordery i odznaczenia samorządowe, którym Prezydent będzie mógł przyznać jakiś tam status, o ile zaistnieje takie życzenie  (wg. mojej wizji np. Order Rzeszy stałby poniżej wszystkich orderów cywilnych, a Krzyż Stalowy - poniżej Bialeńskiego Krzyża Walecznych, ale to sprawa na później). Ordery prywatne również zostały uwzględnione, ale państwo nie będzie musiało ich w jakikolwiek sposób honorować. Jeżeli jednak jakiś ród, lennik, firma, partia albo stowarzyszenie będzie chciało ustanawiać własne nagrody to bardzo proszę.

Wreszcie w postanowieniach końcowych zdecydowałem, że nie ma sensu wprowadzać do ustawy dokładnych regulacji co do wyglądu baretek, samych orderów i sposobu ich noszenia: niech to załatwi Prezydent w formie rozporządzeń i okólników. Wtedy będzie można na bieżąco zmieniać baretki i wygląd odznaczeń bez konieczności nowelizowania ustawy. Dowódca SZ RB będzie mógł samodzielnie regulować kwestie związane z noszeniem orderów i odznaczeń na mundurach. W ogóle te sprawy powinno się, moim zdaniem, traktować elastycznie, bo to jak i jakie ordery się nosi zależy często od sytuacji i okoliczności.

Na koniec pragnę zaprezentować hierarchię orderów i odznaczeń państwowych, jaka zaistniałaby po przyjęciu powyższego projektu:

Cytat:
Bohater Bialenii / Dżamahiriji
Order Budowniczych Bialenii / Order Niepodległości
Order Patrona Republiki
Order Powstania Marcowego
Order Odrodzenia Bialenii
Bialeński Krzyż Zasługi / Krzyż Walecznych
Medale cywilne / Medale wojskowe

Chodziła mi po głowie myśl, aby np. sprecyzować, że Zielona Wstęga Orderu Patrona stoi wyżej niż kawalerski Orderu Budowniczych (tak robiono np. w PRL-u i w efekcie stosunkowo popularny Order Sztandaru Pracy II klasy stał niżej niż komandor Polonia Restituta). Nie ma to chyba jednak wielkiego sensu, a kwestia noszenia może być po prostu czymś umownym.

Dobra, rozgadałem się. Teraz Wy.

Jednej rzeczy mi tutaj brakuje... cały czas chodzi mi po głowie jakieś odznaczenie dedykowane dla osób z zagranicy sprzyjających naszemu krajowi - dedykowany order, który można by wręczać cudzoziemcom, naszym przyjaciołom. Masz jakiś pomysł z tej materii, jakaś analogia z reala (skoro się znasz na odznaczeniach), jakaś sugestia, którą mógłbym "przekuć" w odznaczenie?

Dawniej się cudzoziemcom wręczało Patrona, ale on jest trochę ideologiczny, chociaż rzecz jasna można powrócić do tej tradycji i wręczać go cudzoziemcom, których działalność jest nam ideowo bliska. Ja jestem też zwolennikiem, aby takie odznaczenie było jedno albo dwuklasowe - pierwsza klasa dla głów państw, szefów rządów itp., a druga dla ambasadorów i innych zagranicznych obywateli.

Co do przykładów to jest ich sporo. Polska ma Order Zasługi RP, który można łatwo przerobić na Order Zasługi RB. Tylko, że ten order ma pięć klas - na przykład odchodzący z Polski ambasador obcego kraju dostaje zazwyczaj komandora albo komandora z gwiazdą. Szwecja w ogóle przyjęła, że ordery wręcza cudzoziemcom i rodzinie królewskiej, a własnym obywatelom tylko medale, że niby mają być równi (z których część jest ze złota i nosi się je na złotych łańcuchach), ale to jakiś poroniony pomysł, wypaczona ścieżka monarchosocjalizmu. Białoruś ma Order Przyjaźni Narodów - nosi się go na szyi i jest stosunkowo rzadko nadawany. Wzorowany jest na radzieckim (też jednoklasowym) orderze o tej samej nazwie, który zresztą był nadawany nie tylko cudzoziemcom (np. dosyć powszechnie duchownym prawosławnym). Współczesna Rosja ma swój Order Przyjaźni - dosyć niski w hierarchii, dostał go np. Wajda od Miedwiediewa. Bardzo podobnych orderów jest zresztą w Postsowiecie bardzo dużo, prawie wszystkie nazywają się "Order Przyjaźni". U brytoli funkcjonuje Order śś. Michała i Jerzego (trzyklasowy) - daje się go zasłużonym dyplomatom, wywiadowcom oraz właśnie obcokrajowcom (np. Andżelinie Dżoli). Chińczycy, kiedy W. W. Putin dał temu ich cwelowi Puchatkowi Order św. Andrzeja z łańcuchem, ustanowili własny Order Przyjaźni, również noszony na złotym łańcuchu i wręczany w czasie nie wiadomo jak pompatycznej ceremonii.

Ja mam natomiast jeden konkretny wzorzec, który bym proponował wykorzystać - enerdowski order "Gwiazda Przyjaźni Narodów". Miał trzy klasy, z których jedna była naprawdę efektowna i służył właśnie do wynagradzania cudzoziemców. Możemy nawet po prostu bezpośrednio go przerobić. Wyglądał tak: https://de.wikipedia.org/wiki/Stern_der_V%C3%B6lkerfreundschaft#/media/Datei:Bartel00009-00011.jpg Pierwsza klasa byłaby dla dostojników, druga dla ambasadorów i pomniejszych notabli, a trzecia dla naszych sympatyków poza granicami i dla zwykłych cudzoziemców, którzy się u nas jakoś tam udzielają.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja mam natomiast jeden konkretny wzorzec, który bym proponował wykorzystać - enerdowski order "Gwiazda Przyjaźni Narodów". Miał trzy klasy, z których jedna była naprawdę efektowna i służył właśnie do wynagradzania cudzoziemców. Możemy nawet po prostu bezpośrednio go przerobić. Wyglądał tak: https://de.wikipedia.org/wiki/Stern_der_...-00011.jpg Pierwsza klasa byłaby dla dostojników, druga dla ambasadorów i pomniejszych notabli, a trzecia dla naszych sympatyków poza granicami i dla zwykłych cudzoziemców, którzy się u nas jakoś tam udzielają.
Ładny wzorzec... pomyślę nad takim rozwiązaniem dla nas.

Jeszcze jedno - co sądzisz o uproszczeniu baretek? Swego czasu powstały jako jedyny wizerunek odznaczenia i dlatego są takie graficznie przeładowane. Teraz już nie będzie takiej potrzeby, bo mamy wizerunki odznaczeń. Może warto by im nadać formę taką jaką faktycznie powinny mieć baretki?

Wstępny szkic... tyle na dzisiaj.
[Obrazek: 3_26_02_20_9_59_22.png]

Cytat: Jeszcze jedno - co sądzisz o uproszczeniu baretek? Swego czasu powstały jako jedyny wizerunek odznaczenia i dlatego są takie graficznie przeładowane. Teraz już nie będzie takiej potrzeby, bo mamy wizerunki odznaczeń. Może warto by im nadać formę taką jaką faktycznie powinny mieć baretki?

Też o tym myślałem i dlatego zaproponowałem, aby Prezydent miał możliwość samodzielnego ustalania wyglądu baretek i odznak orderowych. Ordery kilkuklasowe mają najczęściej baretki w tym kształcie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Order_Waz%C3%B3w#/media/Plik:SWE_Order_of_Vasa_-_Commander_Grand_Cross_BAR.png

Konieczna będzie też korekta baretki Bohatera. Przy okazji - Bohaterowie Dżamahiriji mogliby nosić nieco inną Gwiazdę, gdzie wstążka byłaby po prostu zielona.

Cytat:Wstępny szkic... tyle na dzisiaj.

Ładnie to wygląda. Idźmy w tę stronę.