Forum Republiki Bialeńskiej
Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego (/showthread.php?tid=1518)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ametyst Faradobus - 05-04-2020

Trzeba uważać, bo to tereny nieprzyjaznego mam sułtana.

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-04-2020

A jak wygląda kwestia religijna? Samban jest sunnicki, szyicki, czy po upadku Al Rajnu do łask wróciły religie plemienne? Ktoś już coś na ten temat wspomniał?

Wspomniałem o niektórych emiratach i sułtanacie oraz Dżamahiriji - one są sunnickie, przynajmniej jeśli chodzi o "górę", rządzących. Nie mam na razie informacji, gdzie i czy mieszkają sunnici. Podejrzewam, że władze Dżamahiriji, z którymi zapewne będziemy mieli okazję się rozmówić, tolerują szyizm, a sułtan zapewne go zwalcza promując coś w tylu wahabizmu.

W państwie Tano islam sunnicki miesza się z religiami pierwotnymi. Jest tam religią elit, które traktują go trochę powierzchownie. Związek Solkhai jest państwem całkowicie animistycznym, tutejsze wierzenia przypominają religię realowych Dogonów. Miasto Kiku zamieszkują wyznawcy różnych wierzeń. W górach miesza się pogaństwo z islamem w wydaniu kaukaskim - traktowanym luźnie i wybiórczo, raczej jako baza kulturowa i wyznacznik tożsamości lokalnej.

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-04-2020

Przekonajmy sułtana do konwersji na szyizm, niech będą jak Safawidzi.

Zaryzykujemy. Pytanie, czy porozumienie z nim nie pozbawi nas ewentualnego wsparcia Al-Tahiego.

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ametyst Faradobus - 06-04-2020

Kompania zmechanizowana batalionu "Czarny Delfin" wylądowała na kontynencie sambanafrykańskim. Obecnie trwa zwiad i oczekiwanie na trzeci rzut ze specjalistami i uczestnikami cywilnymi.

[Obrazek: 53687_190415TCDChad_1555328615589.jpeg]

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ametyst Faradobus - 08-04-2020

Tak jak przewidywałem pierwszy zwiad przyspieszył bieg wydarzeń - najemnicy Ronona i moi gwardziści dosyć szybko natknęli się na kilkunastoosobowy oddział bojowników Sułtanatu. Początkowo nastąpiła krótka wymiana ognia, w której rany z naszej strony odniosły dwie osoby. Szybko jednak przeciwnik przerwał ostrzał, na co my ostrożnie odpowiedzieliśmy tym samym. Nawiązaliśmy kontakt. Żołnierze Sułtana przekazali nam, że ich przywódca proponuje nam spotkanie i rozmowy zapytując jednocześnie o cel naszego przybycia i gwarantując nam żelazny glejt oraz gwarancję nietykalności. Z przyczyn oczywistych chwilowo wstrzymaliśmy się z odpowiedzią. Trwają przygotowania do odtransportowania rannych na Wyspę Kamisa. W międzyczasie proponuję się naradzić - sułtan na pewno nie jest partnerem wiarygodnym i bezpiecznym, ale z drugiej strony taka szansa może się nie powtórzyć.

[Obrazek: iraq-tikrit-truck-_3228301b.jpg]

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ametyst Faradobus - 09-04-2020

Ja ze swojej strony proponuję w tej sytuacji powiększyć skład kontyngentu na kontynencie i ściągnąć z Wysp Przyjaźni dodatkowe siły. W tym składzie możemy wyruszyć do sułtana. Na przodzie jednak należy wysłać swego rodzaju zwiad - ochotników, których potraktowanie będzie dla nas jakąś tam przesłanką.

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ronon Dex - 09-04-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja ze swojej strony proponuję w tej sytuacji powiększyć skład kontyngentu na kontynencie i ściągnąć z Wysp Przyjaźni dodatkowe siły.
Zgodnie z Twoją sugestią Ronon Shield rozpoczął desantowanie ciężkiego sprzętu...

[Obrazek: MWWJmRI.png]

... ale trochę cierpliwości - ilość dużych barek desantowych jest ograniczona.

RE: Druga wyprawa do Sambanu Zachodniego - Ametyst Faradobus - 15-04-2020

Jan Sapieha został ewakuowany, aby mógł brać udział w elekcji prezydenckiej, natomiast pozostali uczestnicy wyprawy zdecydowali się wyruszyć do rezydencji sułtana. W godzinach wieczornych oddział dotarł na przedmieścia Ururu - siedziby sułtana Hassana Saleha bin Alego.