Forum Republiki Bialeńskiej
Aktualna Lista państw uznawanych - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Aktualna Lista państw uznawanych (/showthread.php?tid=1602)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Karol Medycejski - 10-06-2021

Spalmy ich na stosie. Zaprosimy Facibeniego i Wieniawę na trybunę honorową dla jak najlepszej pozycji do oglądania tego widowiska.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 10-06-2021

Ale Wieniawa (wówczas Piccolomini, obecnie Zabieraj) też chyba powinienem skwierczeć.

Jako że już raz skwierczał, to niech teraz sobie poogląda.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 10-06-2021

Joahim-von-R napisał(a):Czyżby była planowana jakaś Publiczna Egzekucja Wrogów Zbrodniczego Reżimu Bialenii?
Nie Joahimie... tutaj chodzi raczej o wymiar symboliczny. Uznanie zdrady w postaci działania na szkodę kraju, poprzez próbę pozbawienia niepodległości i podporządkowaniu odwiecznemu wrogowi czyli S***macji.

Nijakich banów z tego nie będzie - niech sobie v-żyją i służą swoim nowym panom. Chodzi o uznanie za zdrajców i pozbawienie ich w Bialenii tytułów i odznaczeń, bo po prostu nie wypada by sprawcy takich czynów nosili medale i tytuły na równi z innymi naszymi przeszłymi, teraźniejszymi czy przyszłymi mieszkańcami czy zagranicznymi przyjaciółmi.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 10-06-2021

Ale czy to nie stworzy niebezpiecznego precedensu odbierania zaszczytów przeciwnikom politycznym? Wszyscy czasem błądzą. Hewret czasem do nas zagląda, z Wieniawą wielu z nas się pogodziło (ja w rozmowie prywatnej, a Ametyst z tego co widziałem gada sobie z nim w Rotrii). Tylko Burbon się całkiem od Bialenii i Bialeńczyków odciął. A może i on kiedyś zatęskni za prawdziwą ojczyzną i przeprosi.
Nie bądźmy mściwi, oni i tak przegrali.
Ale możliwości prawne odebrania tytułu Bohatera Bialenii i przyznania komuś innemu warto rozważyć. Patrząc na listę osób z najwyższą liczbą folwarków, najbardziej zasłużonym Bialeńczykiem bez tytułu Bohatera jest obecnie Karol. I pomimo naszego sporu sprzed roku (w którym chyba obaj się trochę niepotrzebnie zapędziliśmy), uważam, że zasługuje dużo bardziej niż Burbon.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 10-06-2021

W sumie jak tam uważacie... przyznam, że mnie trochę mierzi fakt, że takie indywiduum jak Bourbon, który dążył do zniszczenia naszego kraju i uczynienia z niego prowincji dla jego nowych sarmackich panów miał jakiekolwiek bialeńskie zaszczyty. Wg mnie to się nie godzi... i jest to niezbyt w porządku w stosunku do osób oddanych Bialenii czy naszych zagranicznych przyjaciół.

Ale masz rację Bohatera Bialenii trzeba by Karolowi wręczyć, a Bourbonowi odebrać... przynajmniej tyle i tutaj jesteśmy zgodni.

Ja się nie wypowiem na temat słuszności odbierania komuś czegokolwiek, bo miałbym to potencjalnie sądzić. Nie mam wyrobionego zdania. Jeśli wpłynie do Rady Republiki właściwa skarga pochodząca od uprawnionego oskarżyciela, to wtedy sobie wyrobię pogląd na sprawę.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 19-07-2021

W związku ze spełnieniem wymogów na listę powróciło ZSKHiW.

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 18-10-2021

Czy ktoś widzi może jakąś potrzebę aktualizacji listy?

RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-10-2021

Brodria to obecnie po prostu "Brodria". A Voxland i Westland to jedno państwo, Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu.