Forum Republiki Bialeńskiej
Komisja ds. Promocji i Propagandy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Komisja ds. Promocji i Propagandy (/showthread.php?tid=2357)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ronon Dex - 16-05-2021

O coś takiego chodzi?

[Obrazek: 3_16_05_21_6_19_32.png]

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-05-2021

Całkiem czytelnie i profesjonalnie to wygląda. Można wrzucić na fanpejdża.
Co do promocji, ktoś się orientuje, ile kosztowałyby sponsorowane posty na FB? Wydaje mi się, że tam najłatwiej byłoby kogoś nowego znaleźć.

AndrzejSwarzewski napisał(a):Całkiem czytelnie i profesjonalnie to wygląda. Można wrzucić na fanpejdża.
Niech się jeszcze Ametyst i Iwan wypowie... to wtedy lecę w tym stylu całość. Proszę o wypowiedzi bez zbędnej zwłoki, bo możliwości robienia tego typu rzeczy mam tylko do środy włącznie, a potem 10 dni przerwy czyli tylko teksty.

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ametyst Faradobus - 16-05-2021

Гит, поехали.

Ametyst Faradobus napisał(a):Гит, поехали.
Ну поехали...

[Obrazek: 3_16_05_21_9_20_43.png]

[Obrazek: 3_16_05_21_9_38_00.png]

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Karol Medycejski - 16-05-2021

Tak, te rozbite są dużo czytelniejsze i przyjemniej się je czyta. Отличная работа!

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Iwan Pietrow - 16-05-2021

Urozmaicone tło wygląda bardziej profesjonalnie, nawet jeśli jest to jakiś gradient... 

Dodatkowo, moim zdaniem jest za dużo tekstu i zbędnych informacji. Grafika traci wtedy na przejrzystości i czytelności. Moim zdaniem tekst powinien ograniczać się wyłącznie do najbardziej podstawowych informacji.

Pozwoliłem sobie przygotować moją propozycję:

[Obrazek: 98_16_05_21_10_02_02.jpeg]

Iwan Pietrow napisał(a):Dodatkowo, moim zdaniem jest za dużo tekstu i zbędnych informacji. Grafika traci wtedy na przejrzystości i czytelności.
Nie wiem czy informacje są "zbędne"... natomiast co do "za dużo tekstu" to się nie wypowiem, bo pewnie lepiej ogarniasz obecne pokolenie półanalfabetów (ja jestem z "epoki przedobrazkowej" czyli pokolenie bazujące na tekście pisanym, gdzie ewentualna ilustracja była mocno pomocnicza), dla których przeczytanie kilku zdań jest już męczące. Inna sprawa czy ta grupa mająca problem z tekstem pisanym jest naszą "grupą docelową"? Moim zdaniem nie za bardzo, bo zabawa mikronacyjna jednak polega nie tylko na tworzeniu obrazków, ale w dużej mierze na tekście pisanym. Nie wiem czy akurat potrzebne są nam trolle typu (na szczęście już odeszłej) Aliji i podobnych - czyli tacy co to tworzyli posty jednozdaniowe, a jak miały trzy zdania to już była "praca doktorska"... Moim zdaniem ta "grupa docelowa" to jednak osoby w pewnym zacięciem do tekstu pisanego...

Mamy dwa wyjścia... dokonać wyboru, albo zrobić dwie wersje - moją i Iwana. Każda będzie skierowana do innej grupy odbiorców. W sumie to może być nawet niegłupie - wersja tekstowa i wersja "light" dla "półanalfabetów". A co z tego wyniknie to się okaże...

A jeśli chodzi o "efekty świetlne" to moim zdaniem nijak jakości nie podnoszą...

[Obrazek: 3_16_05_21_10_59_03.png]

[Obrazek: 3_16_05_21_11_05_51.png]

... ale można ich wykonać całe mnóstwo różnistych w byle darmowych programach graficznych.  Moim prywatnym zdaniem nijak "profesjonalizmu" nie podnosi... bo niczemu nie służy, a wykonanie tego jest banalne.

RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-05-2021

Też myślę, że mogą istnieć dwie wersje. Na stronie mogą być dwa "samouczki" (czy jakkolwiek to nazwiemy), wersja podstawowa i uproszczona. Na facebooka też można wstawić obie, a na bardziej ambitne fora (jeśli pozwolą nam na reklamę) tylko Twoją, bo tam raczej analfabetów nie ma. 

Cytat:Nie wiem czy akurat potrzebne są nam trolle typu (na szczęście już odeszłej) Aliji i podobnych - czyli tacy co to tworzyli posty jednozdaniowe, a jak miały trzy zdania to już była "praca doktorska"... Moim zdaniem ta "grupa docelowa" to jednak osoby w pewnym zacięciem do tekstu pisanego...
Chyba masz rację, że to nie grupa docelowa. Zwłaszcza, że i tak nie ma u nas w co klikać (chociaż Ali ibn Abi Talib ostatnio mi pisał, że czasem ma ochotę, żeby pobawić się w stworzenie systemu gospodarczego, ale szybko mu się odechciewa Big Grin ), więc szybko by wyparowali. 
Ale akurat Alija to inny przypadek. Ona potrafiła tworzyć bardzo sensowne rzeczy, ale miała jeszcze kilka lat stażu więcej ode mnie i już jej się nie chciało (moje posty też coraz krótsze, może niedługo też zmienię płeć i będę shitpostował...). Siedziała tu czysto towarzysko. Liczyłem, że się rozkręci, ale niestety do tego nie doszło.