Forum Republiki Bialeńskiej
Dyskusja na temat sił porządkowym - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Biuro Prezesa Policji Krajowej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=61)
+---- Wątek: Dyskusja na temat sił porządkowym (/showthread.php?tid=2361)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ronon Dex - 28-05-2021

Rozumiem Iwanie... ja też we dużej mierze muszę dopasowywać, bo nie wszystko się daje w grach zmienić, a czasem to tak czasochłonne, że po prostu szkoda czasu. 

Postaram się coś pokombinować z tymi uniformami tak by wyjść z tego co masz w grze i zrobić tak by "z daleka nie podpadło". Zrobisz mi przy okazji jakiegoś screena tego wirtualnego gliniarza? Tak abym miał punlkt wyjścia... bo akurat policje amerykańskie są lokalne, nie ma żadnej jednolitości uniformów, a w samej Kalifornii tych policji trochę jest. No chyba, że chodzi o Policję Stanową to wtedy znajdę sobie...

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ametyst Faradobus - 28-05-2021

Ja sam byłbym zwolennikiem zmiany ustawy o Policji. Wydaje mi się, że paragrafy zakazujące popełniania ortografów są nieco śmieszne - futuryści mieliby u nas przechlapane.

Osobiście jednak bym zostawił kwestie pisania poprawną polszczyzną. Oczywiście nie trzeba tego egzekwować tak rygorystyczne jak to robił Maciej (choć sądzę, że zrobił kupę dobrej roboty walcząc o poziom pisanych tekstów), ale możliwość bym zostawił. 

Wszystko ma bowiem jakieś granice przyzwoitości... niekoniecznie trzeba tolerować różniste (modne teraz) dys... móżdża. 

Nie będziemy "ścigać" za literówki czy drobne błędy, zwykle interpunkcyjne - ale trudno tolerować też jakieś wypociny półanalfabetów... co to sobie w szkołach załatwili lenioświstki na wydumane dysmóżdża i tak im już zostało.

Przepis bym zostawił, a jego egzekwowanie pozostawił na zasadzie zdroworozsądkowej.

No tak tylko może doprecyzujmy to jako możliwość, a nie konieczność?

Zdecydowanie tak... jako możliwość i oceny "społecznej szkodliwości" dokonuje Szef Policji.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Iwan Pietrow - 28-05-2021

W ramach planowanej reformy organizacyjnej służb porządkowych przejrzę też obowiązujące ustawodawstwo. Moim założeniem jest jednak stworzenie oddzielnego aktu o organizacji służb. Ustawa Policji nosi bardziej „realny” charakter i odnosi się do rzeczywistych kwestii związanych z funkcjonowaniem na forum. Ustawa o organizacji według mojej koncepcji miałaby się odnosić bardziej do kwestii fabularnych.

I tutaj się zgadzam całkowicie. Akt prawny dotyczący "porządku na forum" oraz akt dotyczący narracyjnej organizacji sił policyjnych czyli coś na kształt ustawy o SZ RB. Możnaby opracować symbolikę policyjną, opisać kwestie współpracy Policji Krajowej z policjami lokalnymi itd.

To z Ustawy o Policji można by wynieść kwestie typu stopnie, służba w Policji i przenieść je do nowej ustawy. Ewentualnie po prostu wciśniemy do niej zapis dający możliwość uregulowania tych wszystkich kwestii "narracyjnych" na mocy rozporządzenia.

Sądzę, że ustawa organizacyjna powinna być taką bazą do tworzenia struktur właśnie na mocy rozporządzeń czy raczej rozkazów Szefa Policji. Ponieważ mamy zamiar tworzyć struktury policyjne trochę na wzór amerykański czyli zdecentralizowane to Policja Krajowa powinna być czymś na wzór FBI (połączonej z DHS), a wszelkie sprawy pomniejsze powinny podlegać policjom lokalnym... na szczeblach regionów, lenn itd. 

W zasadzie w tej ustawie powinno się nakreślić ramy tworzenia i współpracy różnych policji oraz dać jednak prawo do pewnych działań dla Policji Krajowej na terenie całego kraju. Trochę jak w przypadku SZ RB i gwardii różnistych. Trzeba zawrzeć zapisy, które uniemożliwiałyby ograniczanie działań Policji Krajowej (tak jak gwardię nie mogą przeszkadzać w działaniu SZ RB). Można też zawrzeć zasady koordynacji działań policyjnych gdy wykracza to poza tereny działań lokalnych. Tak dla narracji... w której będzie można jakieś narracyjne akcje wymyślać.

Warto by stworzyć z czasem coś tak rozbudowanego jak SZ RB w dziedzinie policji... to też ciekawy kierunek narracji.

W ogóle wpadłem na luźny pomysł, aby zamiast szefa Policji Krajowej powołać Komitet Bezpieczeństwa Państwa na czele z Przewodniczącym, któremu podlegałyby pewne siły "centralnie sterowane" oraz pośrednio różne inne policje.

No niemniej ja byłbym za jedną ustawą + rozporządzenia.