![]() |
|
Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Wydział Wojskowy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=69) +---- Wątek: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. (/showthread.php?tid=2523) |
RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 21-06-2021 Przepraszam, że takie pourywane, ale ja tak z doskoku na wyjeździe... Zauważyłem pewną niekonsekwencję. W innych kompaniach nie orgaganizowaliśmy żywienia na tym szczeblu, to w kompanii dowodzenia też należałoby tego uniknąć. Kwestię żywienia zorganizowałbym na szczeblu batalionu, poprzez pluton gospodarczy. W tym plutonie stworzyłbym drużyny żywnościowe, np. dwie, choć równie dobrze może być jedną liczniejsza, bo w logistyce nie ma reguł. Spotyka się i kilkuosobowe plutony, jak ponad 20-osobowe drużyny. Tutaj dałbym pojazdy z żywnością oraz kuchnie polowe. Organizacyjnie w taki sposób by je elastycznie przydzielać pododdziałom... w zależności od ich stacjonowania. W układzie większej ilości mniejszych pododdziałów jest to bardziej ekonomiczne. Szczególnie, że elementy kompanii (poza tymi czołgów czy zmechu) zwykle będą rozdzielone i poprzedzielane do innych pododdziałów. Mogłaby to być drużyna np. z 5 kuchniami polowymi i 10 samochodami c-t. Dzieliła by się na 5 sekcji - w każdej kuchnia polowa, 2 samochody i 4 ludzi. Zapewniałaby wyżywienie około 150-200 ludziom. Dokładne wyliczenie w zasadzie na koniec - gdy wyjdą pełne stany osobowe... wtedy będzie wiadomo ile tych sekcji kuchennych potrzeba czy wystarczy 5 czy może trzeba będzie zrobić 6. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 21-06-2021 Cytat: Zauważyłem pewną niekonsekwencję. W innych kompaniach nie orgaganizowaliśmy żywienia na tym szczeblu, to w kompanii dowodzenia też należałoby tego uniknąć. Kwestię żywienia zorganizowałbym na szczeblu batalionu, poprzez pluton gospodarczy. Ok, czyli pluton dla całego batalionu wystarczy? RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 21-06-2021 Tak, pluton gospodarczy... żywność, woda, higiena i mundurówka podręczna. Inne plutony kompanii logistycznej zajmą się czym innym. Przy okazji... Wiesz dlaczego sekcja kuchenna ma 4 ludzi? Zastosowałem normę znaną mi z czasów armii, ale tej kiedy to jeszcze poligony wyglądały jak "prawie wojna", a nie jak obóz harcerski. 2 ludzi obsługi na pierwszych 100 żywionych, oraz każdy następny na kolejne 100. Ten czwarty to kucharz - osoba z kwalifikacjami i w tym układzie obsługuje do 200 żywionych oraz ma do tego 3 pomocników. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 21-06-2021 Zatem w tej sytuacji pozostały mi kompanie wsparcia, logistyczna i przeciwpancerna. Postaram się jutro ruszyć dalej z tematem. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 21-06-2021 Logistykę zostawił bym na koniec, bo wiele żeczy w logistyce wynika z wielkości i kształtu reszty elementów. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 22-06-2021 Kompanię wsparcia zrobiłbym w składzie: - pluton dowodzenia - dwa plutony moździerzy 120 mm (po 4 działony) - pluton przeciwlotniczy (4 zestawy plot) Transport moździerzy oparty na transporterach YW307 (wieża z działkiem się przyda do obrony stanowisk ogniowych w razie czego). Ścisła obsługa nowoczesnego moździerza tego kalibru to 5 ludzi. Plutony po 5 pojazdów - jeden to pojazd dowodzenia. Podobnie w plutonie plot. - 4 zestawy plot. + transporter dowodzenia plutonu. W plutonie dowodzenia: - drużyna dowodzenia - drużyna rozpoznania - drużyna amunicyjna (samochód terenowy i 10 ciężarówek) To wszystko podzielne przez dwa - przy tworzeniu dwóch grup bojowych do każdej można przydzielić pluton moździerzy i dwa zestawy plot. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 22-06-2021 Okej, dzięki. To dzisiaj postaram się to skonstruować. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 22-06-2021 Przy czym drużyna rozpoznania w pododdziale wsparcia ma inny cel niż typowe rozpoznanie. Tutaj powinny być dwa elementy - rozpoznanie miejsc na stanowiska ogniowe moździerzy oraz ekipa do kierowania ogniem. Dałbym tutaj jeden transporter i dwa samochody terenowe... ale te większe. Częśćt ludzi z tej drużyny będzie zabierać się z kompaniami zmech i może kierować ogniem. Wtedy będą zwykle poruszać się transporem dowódcy kompanii zmech i za pomocą swoich środków łączności podawać koordynaty dla ognia moździeżowego. I jeszcze jedno... staraj się minimalizować liczbę podwozi i w miarę możliwości typów pojazdów. Pamiętaj, że więcej bitew i kampanii przegrano na skutek problemów logistycznych niż na skutek niedostatków możliwości sprzętu. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 23-06-2021 Cytat: Skonstruowałem coś takiego. W przypadku plutonu moździerzy i plutonu przeciwlotniczego nie jestem pewien czy koniecznie jest potrzeba wyodrębnienia działonu dowódcy (w przypadku plot różni się on dodatkowym samochodem terenowym), ale ewentualnie się to usunie. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 23-06-2021 W przypadku plutonów moździerzy i plot. dałbym tak jak wcześniej proponowałem odrębny transporter dowódcy plutonu, a samym dowódców bym nie przywiązywał do działonów. W tym przypadku dowodzenia nie można wiązać z obsługą sprzętu. Inna specyfika... Rolą dowódcy jest kierowanie ogniem. |