Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 07-09-2019

Przejrzałem to pobieżnie i jakoś w tym wszystkim specjalnie jakiegoś faszyzmu nie widzę... a już na pewno nie ma tam czegoś co łamało by polskie, realowe prawo dotyczące zakazu propagowania pewnych ustrojów i posługiwania się w tym celu pewną symboliką.

RE: Wieści z zagranicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 07-09-2019

> nie heiluję do tortu z wafli

Ja heiluję. Faszyzm jeszcze nigdy nie był tak smaczny.

RE: Wieści z zagranicy - Karl von Schwarzengrau - 07-09-2019

Cieszy mnie to, że rozkoszujesz się smakiem faszyzmu :3
Ja tam od tortu waflowego wolę torcik wedlowski... Ale bez heliowania, bo trzeba stać. Wystarczy usiąść sobie z gorącą kawą i się odprężyć :p

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-09-2019

>Wracając do tematu rózg to są one na elewacji gmachu Sejmu Śląskiego oraz były wykorzystywane między innymi w symbolice Republik Francuskich
A swastyka jest hinduskim symbolem szczęścia. Wink
To co Pan mówi jest faktem, ale gdyby chciał Pan nawiązać do Śląska albo Republiki Francuskiej, to użyłby Pan innych symboli.
Ale niektórzy idą tu za daleko, oskarżając o nazizm i wzywając imienia austriackiego akwarelisty nadaremno. Ja widzę tylko nawiązanie do faszyzmu włoskiego (i trochę hiszpańskiego w nowej nazwie państwa, ale nie wiem, czy ten klimat będzie ciągnięty). I trzymam kciuki, żeby Suderland poszedł dalej w tym kierunku, bo będzie ciekawie. Bialenia też odniesie korzyść, bo będzie mogła bardziej kształtować swoją lewicową tożsamość w opozycji do prawicowego Suderlandu. Ale i na sojusz ekstremów kiedyś przyjdzie czas. Wink
Po pierwszym zamachu stanu stwierdziłem, że nie macie jaj. Teraz to cofam. Giovinezzą mnie kupiliście. Nie mogę się doczekać, co będzie działo się w Sarmacji, jak neolibki to zobaczą. <3

RE: Wieści z zagranicy - Ferdynand Dugosz - 07-09-2019

Pierwszy zamach stanu miał na celu usunięcie elementów niebezpiecznych dla naszej Republiki Suderlandu. Od tamtego czasu dotarło do nas, że to republika sama sobie jest winna takich wrogów i że to ona nam w dużej części szkodzi. Więc czas na rewolucję.

Sarmaci już się bawią tworząc nam Królestwo na uchodźctwie.
Bardziej mnie zastanawia reakcja Roberta Fryderyka w Dreamlandzie Big Grin

Czy mieliśmy jaja lub ich nie mieliśmy? Nie wiem, chcieliśmy załatwić to polubownie mimo wszystko, ale to co się działo poza forum (czyli niewidoczne dla ludzi spoza Suderlandu) sprawiło, że doszło do tego.

RE: Wieści z zagranicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 07-09-2019

> Ja tam od tortu waflowego wolę torcik wedlowski...

Nie każdy to wie, ale torcik wedlowski wymyślił Erik Vödel na cześć 5 rocznicy nocy kryształowej. Torcik spotkał się z aprobatą samego Führera, który według legendy po jego spróbowaniu ogłosił „ja ja, das ist eine gute Wunderwaffel!”.

Wunderwaffle > Waffel SS

Temat nie podlega dyskusji, bo nie ma o czym dyskutować.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-09-2019

To prawda, że mikronację republikańską jest łatwo zdestabilizować i przeprowadzić "wrogie przejęcie". Bialenia wielokrotnie musiała się z tym zmierzyć, nie zawsze wygrywaliśmy. Więc ten republikanizm trochę podrasowaliśmy i nie rezygnując z demokratycznych standardów zaczęliśmy mocno egzekwować przywiązanie do państwa i akceptację (lub chociaż niekontestowanie) kilku podstawowych elementów naszej tożsamości (bo w okresie BiaBroHasu był nawet sondaż w których duża część "Bialeńczyków" negatywnie oceniła Powstanie Marcowe). Wybraliśmy zabawę bardziej kameralną, ale w rzeczywistej wspólnocie.
Ale jeśli jesteście w większości prawicowi, to rzeczywiście można po prostu odrzucić republikę. Tylko raczej nie radziłbym wybierać sobie króla. Generalissimus/Duce wystarczy. Wink

RE: Wieści z zagranicy - Karol Medycejski - 07-09-2019

Cytat:To prawda, że mikronację republikańską jest łatwo zdestabilizować i przeprowadzić "wrogie przejęcie". Bialenia wielokrotnie musiała się z tym zmierzyć, nie zawsze wygrywaliśmy.

Tak jest, wszyscy pamiętamy WRonią dyktaturę.