Forum Republiki Bialeńskiej
Mikroświat - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Mikroświat (/showthread.php?tid=1664)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Mikroświat - Joahim-von-R - 05-05-2020

[Obrazek: 04238_lokalizacja%20ruby.jpg]

A teraz?

RE: Mikroświat - Ronon Dex - 05-05-2020

Joahim-von-R napisał(a):A teraz?
Coś widać choć niewiele... te czerwone kropki to jakieś wyspy? Mają jakiś kształt, są gdzieś opisane? Niby na jakiej podstawie miałbym je odtworzyć na mapie? Dowiem się coś więcej? Zdobędziesz się Joahimie na podanie jakiś pełniejszych informacji?

RE: Mikroświat - Ronon Dex - 05-05-2020

Kilka pytań do naszych bywalców Mikroświata:

1/ Orientyka... czy ktoś ma kontakty w krajach na tym kontynencie? Chciałbym wiedzieć jakie wielkości ziem oni uznają? Te KIK-owate czy mają swoje? Szukam jakichkolwiek danych - wystarczy uproszczona informacja, cokolwiek co pozwoliłoby ustalić jaka jest wielkość tego lądu.

2/ Vaarland... podobnie, tam teren odrealowy, a więc czy wielkości również? Tak sądzę, ale pewności nie mam. Ktoś to może potwierdzić? Chyba najpewniej RON... nie wątpię, że jest tu ktoś kto ma tam kontakty.?

Znam lub ustaliłem dotychczas:
- wielkość Nordaty, 
- wielkość lądu, gdzie leży NUPIA
- wielkości takich wysp jak Leocja, Suderland, Hasseland

Dreamland mi swoje dane przekaże niebawem - mam obiecane.

Na razie zrobiłem kontynenty i grupy wysp w warstwach, tak więc bez trudu zmienię ich wielkość wg "danych narodowych", bo te uznaję za podstawę do stworzenia mapy Mikroświata we wspólnej skali.

Pomożecie? Prawidłowa odpowiedź wg Towarzysza Edwarda to "POMOŻEMY!".

RE: Mikroświat - Jurij Pietrow - 05-05-2020

NIE!
(A tak na serio: nie jestem kompetentny)

RE: Mikroświat - Joahim-von-R - 06-05-2020

Spróbuję pogadać z Fiberem... ale go już nie ma w mikronacjach. Ale spróbuję.

RE: Mikroświat - Samgopcham - 06-05-2020

Cytat:Pomożecie? Prawidłowa odpowiedź wg Towarzysza Edwarda to "POMOŻEMY!".

howdy

RE: Mikroświat - m².r - 07-05-2020

Okej,

Pozwolę sobie odpowiedzieć na część niejasności, co do wielkości Dreamlandu. Niestety, moja praca została znacznie utrudniona przez przewalenie wszystkiego do jednej kupki przez Jaśnie Rządzącego Premiera, także ograniczę się do kwestii podstawowych.

Od czasu Konwencji w Saudade, w Królestwie Dreamlandu posługujemy się przede wszystkim kilometrem uniwersalnym, a więc 0,562 km dreamlandzkiego, ale także 1 minutą geograficzną. Jak stanowi traktat z Saudade:

Cytat:4. Długości i szerokości geograficzne wyznacza się przy pomocy jednostek stopni, z których każdy równy jest 60 minutom.

5. 1 minuta ma długość 1 kilometra.

Nie posiadam dokładnej informacji "jak duży jest Dreamland", zresztą nie uważam jej za szczególnie interesującą, zwłaszcza, że całą resztę można wyczytać z mapy.

[Obrazek: KIK-2013-03-DRE01GEO.PNG]

[Obrazek: latest?cb=20150513091003]

[Obrazek: map_wpm.gif]

Należy zauważyć, że na wszystkich powyższych mapach skala Dreamlandu względem innych państw pozostaje niezmienna.

RE: Mikroświat - Akrypa Ali Shariati - 07-05-2020

Post powyżej bardzo godny szacunku, tylko spytam jeszcze czy Scholandia ma może jakąś, podobną pierwszej zaprezentowanej, mapę?

RE: Mikroświat - Ametyst Faradobus - 07-05-2020

Już zapomniałem jakie Wy macie wiedźmińskie nazwy w wielu miejscach.

RE: Mikroświat - Ronon Dex - 07-05-2020

m².r napisał(a):Należy zauważyć, że na wszystkich powyższych mapach skala Dreamlandu względem innych państw pozostaje niezmienna.
Problem w tym, że usiłując ustalić wielkości Waszych lądów natrafiam na niezgodności... poniżej wycinki map z nałożoną ich skalą liniową pobrane z Waszego Forum:

[Obrazek: mKSvgNf.png]

m².r napisał(a):Od czasu Konwencji w Saudade, w Królestwie Dreamlandu posługujemy się przede wszystkim kilometrem uniwersalnym, a więc 0,562 km dreamlandzkiego,
No własnie... działania KIK narobiły takiego bajzlu, że trudno to teraz wyprostować (choć trudno nie oznacza niemożliwości). Stosowanie różnych miar długości do czegoś takiego musi prowadzić... należało już wtedy prawidłowo to wyskalować, ale wtedy jakoś nie chciano mnie słuchać, stąd dałem sobie z jakimikolwiek rozmowami z KIK definitywnie spokój.

Czy jesteś w stanie powiedzieć jaką wielkość ziem Dreamlandu powinieniem przyjąć w skali na przedstawionej przeze mnie mapie? Wielkość kontynentów można bez trudu zmieniać i dostosować to do przyjętych wewnętrznie rozmiarów.