![]() |
|
Komisja ds. Promocji i Propagandy - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Komisja ds. Promocji i Propagandy (/showthread.php?tid=2357) |
RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Joahim-von-R - 16-05-2021 >A jeśli chodzi o "efekty świetlne" to moim zdaniem nijak jakości nie podnoszą... Nawet jeśli nie podnoszą, to można je zastosować jako ,,zwracacze uwagi". Osobiście najpierw zwracam uwagę na coś, co jest jakoś wyróżnione... Aczkolwiek nie wiem jak inni z ,,grupy docelowej" bo ja jestem chyba jakimś dziwadłem (jednak wolę pisać niż obrazkować, a z obserwacji swojej klasy widzę, że jakieś dłuższe wypowiedzi konstruują tylko po to żeby ponarzekać na grono nauczycielskie). RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Iwan Pietrow - 16-05-2021 Już bez przesady z tymi półanalfabetami. Kiedyś po prostu nie było takich możliwości technicznych, żeby szybko i w prosty sposób projektować ciekawe infografiki... Żyjemy też w innych czasach, w których wszystko się dzieje szybciej. I infografiki się w nich świetnie sprawdzają, bo pozwalają na szybkie zapoznanie się tematem. Infografika ma też przede wszystkim przekazać najważniejsze informacje, a nie w dokładny sposób opisać daną kwestię. Pisanie pełnymi zdaniami jest w związku z tym zbędne, bo zajmuje miejsce i niepotrzebnie powiększa rozmiary infografiki. Pisać pełnymi zdaniami można sobie w poście, ale na pewno nie na infografice... I jeszcze jedna sprawa - infografika ma zaciekawić. To jest tak samo, jak z reklamą. Nikogo masa tekstu na reklamie nie zaciekawi... Argument o grupie docelowej kompletnie mnie nie przekonuje. Idąc tym tokiem myślenia możemy w ogóle niczego nie robić, bo w końcu nie celujemy w ludzi, którzy mają oglądać infografiki, tylko którzy mają czytać i pisać długie teksty. To w takim razie lepiej opisać funkcjonowanie bialeńskich organów na co najmniej 5 kartkach A4, czcionką o rozmiarze 12 i interlinią 1,15. To będzie dobry test dla potencjalnych nowych użytkowników. Na pewno w ten sposób zachęcimy kogoś do wejścia na nasze forum. Nie wiem, czy powielanie grafik o tym samym ma sens... Lepiej przyjąć jedną formę i się jej trzymać. > A jeśli chodzi o "efekty świetlne" to moim zdaniem nijak jakości nie podnoszą... Nie dziw się, że nie podnoszą, skoro dałeś białą plamę obok białej grafiki i kupy tekstu. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Karol Medycejski - 16-05-2021 Ale po co się tak szturchać o jakieś grafiki? Może po prostu zróbmy wersję kompromisową? Mnie na przykład wydaje się, że na wersji Iana jest za mało informacji, że to bardziej baner reklamowy niż infografika. Natomiast jest trochę racji w tym, że jeżeli będziemy celować w młodsze pokolenie/-a, to pewnie im mniej tekstu, tym lepiej. Zmieniłbym może jeszcze faktycznie kolor tła na jakiś odcień zieleni. Co do gradientów - to zależy. Mogą wyglądać dobrze, ale mogą też tandetnie. Wszystko zależy od kontekstu i wykonania. Postaram się coś zaproponować w nadchodzącym tygodniu (w sensie połączyć wasze wersje), no chyba, że sami dacie radę ;) RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ronon Dex - 17-05-2021 Iwan Pietrow napisał(a):Nie dziw się, że nie podnoszą, skoro dałeś białą plamę obok białej grafiki i kupy tekstu.To był tylko przykład, że można wstawić "efekt świetlny" na "milion sposobów" w kilka chwil... bo dalej uważam jednolite tło za lepsze. Mógłbym posiedzieć pół godziny i coś w miarę sensownego dopasować... ale uważam akurat to za zbędne, a nawet "szkodliwe" dla całości. Iwan Pietrow napisał(a):Już bez przesady z tymi półanalfabetami. Kiedyś po prostu nie było takich możliwości technicznych, żeby szybko i w prosty sposób projektować ciekawe infografiki... Żyjemy też w innych czasach, w których wszystko się dzieje szybciej. I infografiki się w nich świetnie sprawdzają, bo pozwalają na szybkie zapoznanie się tematem.Te techniki stosowano już w czasach gdy komputer to można było sobie zobaczyć na amerykańskim filmie i to zwykle science-fiction... tylko techniki wykonania były inne. Potem przez dwadzieścia parę lat stosowano już technikę komputerową (zresztą na różne, coraz to inne sposoby), ale ilość tekstu zaczęto ograniczać drastycznie dopiero w ostatnich latach. Iwan Pietrow napisał(a):I jeszcze jedna sprawa - infografika ma zaciekawić. To jest tak samo, jak z reklamą. Nikogo masa tekstu na reklamie nie zaciekawi...To najpierw się zastanówmy i zdecydujmy co jest celem tej pracy... czy to ma być reklama, a wtedy to idziemy zupełnie w innym kierunku i obie wersje nijak nie będą reklamą, czy w sposób prosty i skrótowy mamy zamiar wyjaśnić "jak działa Bialenia". Bo to kompletnie dwa różne kierunki... Moim celem jest stworzenie możliwości zapoznania się w funkcjonowaniem Republiki Bialeńskiej i jej elementami na kilkunastu obrazkach. Szybka i skondensowana wiedza, bez przebijania się przez test mający 6-7 tysięcy znaków opatrzony linkami pod którymi jest kolejne kilkanaście tysięcy (albo i więcej) znaków tekstu. Chciałem zrobić coś co miało być uproszczonym i nieco atrakcyjniejszym "poradnikiem" - odpowiednikiem tego co całkowicie tekstowo zrobił swego czasu Ametyst. Natomiast kwestia reklamy jest moim zdaniem też świetnym pomysłem... tylko, że reklamą nie będzie takie uproszczenie "do bólu". Ale w takie grafiki reklamowe powinniśmy również pójść. Będą pełnić inną, ale nie mniej ważną rolę. Karol Medycejski napisał(a):Ale po co się tak szturchać o jakieś grafiki?Jakto po co? Zobacz... jesteś już trzecią osobą, która chce coś w tej materii osobiście wykonać, ogromny postęp od przeszłych sytuacji gdy jeden robi, a reszta się przygląda i co najwyżej coś tam skomentuje i to zwykle krytycznie. Tylko tak dalej... wreszcie mamy sytuację, gdy przedstawia się kilka wykonań i nad nimi dyskutuje, po czym wybiera jeden najlepszy lub dochodzi do dwóch różnych, mających inne zadania. Karol Medycejski napisał(a):Może po prostu zróbmy wersję kompromisową? Mnie na przykład wydaje się, że na wersji Iana jest za mało informacji, że to bardziej baner reklamowy niż infografika. Natomiast jest trochę racji w tym, że jeżeli będziemy celować w młodsze pokolenie/-a, to pewnie im mniej tekstu, tym lepiej.Obawiam się, że kompromisowe połączenie reklamy z grafiką informacyjną chyba dobrze ani jednego, ani drugiego celu. ale jestem oczywiście ciekawy twojego pomysłu. Natomiast uważam za sensowne zrobienie zarówno zestawu najważniejszych i przestawionych w miarę prosto informacji, jak i zrobieniu czegoś co będzie miało pełnić rolę reklamy, bo to tez moim zdaniem dobry kierunek. Karol Medycejski napisał(a):Zmieniłbym może jeszcze faktycznie kolor tła na jakiś odcień zieleni.Można spróbować z zielenią, ale moim zdaniem tło ciemno-niebieskie jest lepsze i czytelniejsze. Szczególnie gdy będzie się na nie wstawiało jakieś elementy symboliki bialeńskiej, gdzie jest dużo zieleni. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Iwan Pietrow - 17-05-2021 > Te techniki stosowano już w czasach gdy komputer to można było sobie zobaczyć na amerykańskim filmie i to zwykle science-fiction... tylko techniki wykonania były inne. Oczywiście, że tak... Ja jednak mówię o czymś innym, bo o powszechności i prostocie tworzenia infografik. Obecnie jest to znacznie szybsze i powszechniejsze, bo byle kto przy pomocy darmowego programu graficznego może zrobić coś swojego. Kiedyś do zrobienia tego samego bez pomocy komputera potrzebna była osoba, która przynajmniej potrafi coś narysować. > To najpierw się zastanówmy i zdecydujmy co jest celem tej pracy... Znowu przekręcasz sens mojej wypowiedzi... Nie napisałem, że infografiki mają robić za reklamę, tylko zaciekawić tematem - graficznie, treściowo - w podobny sposób, jak reklama. Ba, opisywaniem instytucji państwowych na pewno nie zrobimy nam reklamy... W tym celu trzeba będzie zrobić coś innego. Zresztą na samym wstępie ustaliliśmy, że grafiki o instytucjach mają nosić informacyjny charakter. Tylko ich treść można przedstawić w zdecydowanie krótszy, niż przez Ciebie przedstawiony sposób. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ronon Dex - 17-05-2021 Iwan Pietrow napisał(a):Zresztą na samym wstępie ustaliliśmy, że grafiki o instytucjach mają nosić informacyjny charakter. Tylko ich treść można przedstawić w zdecydowanie krótszy, niż przez Ciebie przedstawiony sposób.Niestety moim zdaniem Twoje są zbyt skrótowe... zainteresowany nie otrzyma wystarczającej informacji. Moim celem było przedstawienie odpowiedniej ilości informacji bez konieczności przeszukiwania połowy forum. Przypomnę, że motorem napędowym tego wszystkiego było poszukiwanie w miarę prostej informacji "jak działa Bialenia'. Wykonanie przez Ciebie grafiki uważam za niezłe (choć kolor mi się nie podoba... ale to kwestia gustu), ale w przypadku gdyby stanowiły tło do czyjejś wypowiedzi na temat funkcjonowania Bialenii. Takie hasła mające na celu "bycie przed oczami" w czasie gdy ktoś prowadzi wykład pt. "Funkcjonowanie Bialenii" - ułatwiają zapamiętywanie najważniejszych elementów z "wykładu". Jednak tutaj mamy do czynienia z samodzielnym odbiorem informacji, stąd pewne wyjaśnienia "pełnymi zdaniami" uważam za niezbędne. Czytający uniknie konieczności szukania wielu rzeczy na forum. Bo ma to podane w skondensowanej, ale wystarczającej formie by egzystować w Naszym Kraju na początku. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ametyst Faradobus - 17-05-2021 Moi drodzy, po co kłótnie? My i tak skończymy w zupie. Są jak widzę różne wizje i pomysły, co jest rzeczą dobrą i prawdę mówiąc we wszystkich coś do mnie przemawia. Mamy też kilka osób gotowych włożyć w to swoją pracę co też się bardzo chwali i mnie osobiście cieszy, doceniam zapał i pomysły każdego z Was. Czas nas nie goni, nie musimy tego publikować na już, więc sugeruję rzecz następującą: niech każdy chętny przygotuje własną propozycję. Ronon już swoją przedstawił, Iwan wstępnie też (zachęcam do dalszych prac), Karol też się zapowiedział. Kiedy będziemy już mieli kilka konkretnych wizji wspólnie zastanowimy się jak je wykorzystać. Nie musimy koniecznie wybierać jednej, a wszystkie pozostałe odrzucać. Może się okazać, że np grafiki Ronona wykorzystamy na stronie, te Iwana na fejsbuku, a Karola jeszcze gdzieś indziej. Może się też okazać, że ostatecznie połączymy pomysły Waszej trójki i stworzymy coś jeszcze nowszego.
Jak już podkreśliłem - czas nas nie goni na łeb na szyję. Jeśli chodzi o planowany wyjazd Ronona to na spokojnie możemy wrócić do tematu kiedy wypocznie.
RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ronon Dex - 17-05-2021 ' napisał(a):Moi drodzy, po co kłótnie? My i tak skończymy w zupie.Ale jakie kłótnie? Przecież dyskutujemy o tym jak to najlepiej zrobić, ścierają się różne wizje i poglądy na ten sam temat. Przecież to akurat jest (moim zdaniem) budujące, bo świadczy o tym, że daną kwestią interesuje się więcej niż jedna osoba. Nie ukrywajmy... to ostatnio niezbyt częste i jest to miła odmiana od wygłaszania monologów. A Twoja propozycja też ma sens... różne prace, w różnych miejscach. W tym przypadku możemy wybrać najlepiej przystosowaną do danego miejsca. Faktem jest, że ja od początku myślałem raczej o stronie, na tych fejsbukach to się raczej nie wyznaję specjalnie i pewnie to racja (wierzę na słowo), że tam to pełne zdania są przesadą. Ale na naszej stronie już chyba nie. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Iwan Pietrow - 17-05-2021 > Niestety moim zdaniem Twoje są zbyt skrótowe... Być może przesadziłem ze skrótowością. Wciąż jednak uważam, że pisanie pełnymi zdaniami na infografice nie ma sensu. Można to opisać chociażby w punktach albo myślnikach. Nie widzę też sensu w powtarzaniu tych samych wyrazów kilka razy. Po co 4 czy 5 razy pisać słowo „Prezydent” albo „Republika Bialeńska”? Wszystko jest do ustalenia. Po to dyskutujemy. Wieczorem postaram się przedstawić poprawioną wersję mojej grafiki. RE: Komisja ds. Promocji i Propagandy - Ametyst Faradobus - 17-05-2021 Nie no, tak sobie zażartowałem cytując Brzechwę. Zatem niech zakwitnie tysiąc kwiatów, niech rywalizują różne szkoły promowania się. |