Forum Republiki Bialeńskiej
Zwołanie Soboru - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: BRODRIA (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=304)
+--- Dział: Organizacje, instytucje, przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=309)
+---- Dział: Cerkiew (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=313)
+---- Wątek: Zwołanie Soboru (/showthread.php?tid=2778)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Zwołanie Soboru - Ametyst Faradobus - 01-12-2021

Prędzej ogłaszacie, a nie nadajecie. Nadać to może Wam ktoś z zewnątrz.

W sumie mój znajomy robił doktorat u rodzonego brata patriarchy Kiryła, mogę zapytać czy ma numer.

RE: Zwołanie Soboru - Piotr Romanow - 01-12-2021

Cytat:TOMOS

ws. nadania Autokefalii Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej

Artykuł I

Na mocy Soboru Powszechnego, ogłaszamy status Autokefalii Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej.

Artykuł II

Obieramy za Metropolitę Broskwy i całej Brodrii ..., który jednogłośnie został wybrany przez Sobór Powszechny do pełnienia posługi.

Artykuł III

Wszelkie prawa Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej, będą od teraz nosić nazwę "Tomos", w których zawarte informacje, będą znacznikiem praw całej cerkwi.

Przyjęto głosem I Soboru Powszechnego.

Zastanawiam się jak nazwać Brewe, które będzie mniej ważniejszym dokumentem. Ewentualnie Metropolita będzie rzucał tylko Tomos w każdej sprawie, chociaż wolałbym rozróżnić dokumenty, które powołują kapłanów, parafie itd., bo w momencie, gdy powstanie jakaś większa wspólnota wiernych to zrobi się straszny raban. 

RE: Zwołanie Soboru - Ametyst Faradobus - 01-12-2021

Tomosów może być kilka. Poza tym nie rób z prawosławnej Cerkwi biurokratycznej, prawniczej kurii rzymskiej.

Sądzisz, że nie będzie to źle wyglądało jak będę sypał Tomosami odnośnie powołań kapłańskich? Czy lepiej ich powoływać przez "słowo Boże"? Wink 

RE: Zwołanie Soboru - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-12-2021

Rejestr popów w zupełności wystarczy. A kapłanów raczej należałoby wyświęcać, a nie powoływać.

Nie miałem tu na myśli, aby ich powoływać, a raczej chodziło mi o powoływanie ich do działalności duszpasterskiej w naszych podległych parafiach. 

Cytat:TOMOS

ws. nadania Autokefalii Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej

Artykuł I

Na mocy Soboru Powszechnego, ogłaszamy status Autokefalii Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej.

Artykuł II

Obieramy za Metropolitę Broskwy i całej Brodrii Piotra Pawłowa, który jednogłośnie został wybrany przez Sobór Powszechny do pełnienia posługi.

Artykuł III

Wszelkie prawa Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej, będą od teraz nosić nazwę "Tomos", w których zawarte informacje, będą znacznikiem praw całej cerkwi.

Przyjęto głosem I Soboru Powszechnego.

Jeżeli się z tym zgadzasz Andrzeju, to wprowadzimy ten Tomos i od dnia dzisiejszego przez pół roku będę pełnił posługę jako Metropolita. Myślałem, czy nie obrać imienia Pawła tak swoją drogą. Wink 

Moim zdaniem jest w porządku. Imię też adekwatne do funkcji.

W takim razie Tomos wprowadzam i wypadałoby zamknąć I Sobór Powszechny. Rozpocząć II Sobór Powszechny jako Metropolita i podpisywać się już osobiście. Wink 

Poszukajmy, czy gdzieś są niezależne wspólnoty chrześcijańskie z którymi można nawiązać współpracę, najlepiej nawiązujące do prawosławia. Kiedyś coś takiego było w Westlandzie, ale nie wiem, czy to aktualne, trzeba by Novaka spytać.

Oczywiście zapytamy! Smile 

My, Metropolita Broskiewski i całej Brodrii, z dniem dzisiejszym zamykamy I Sobór Powszechny, wyznaczając datę kolejnego Soboru na dzień 3 Grudnia 2021 roku. Liczymy na obecność wiernych jak i wszystkich osób chętnych wspomóc naszą wspólnotę w jej rozwoju. 

Slava Isusu Chrystu!