Forum Republiki Bialeńskiej
Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] (/showthread.php?tid=855)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 26-09-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):W ogóle na tej mapce jest literówka w moim nazwisku jak coś, ale jakaś drobna.
Fakt... robiłem to wczoraj jakoś po północy, to pewnie się "przeklikałem". Poprawi się przy wpisywaniu tych nowych nazw.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 26-09-2020

Poprawione, uzupełnione...

[Obrazek: 3_26_09_20_11_23_43.png]

Link bezpośredni.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 04-10-2020

Dokonałem paru korekt... na obecnej mapie jest zaznaczony planowany obszar Boerland.

[Obrazek: 3_04_10_20_5_10_18.png]

Link bezpośredni.

Mocno rozbudowana została Sateda i obszar bazy morskiej, jest to związane z działaniami modernizacyjnymi i reorganizacją w Marynarce Wojennej RB. Planuje by Sateda była w Republice Bialeńskiej takim odpowiednikiem realowego Norfolk (w USA oczywiście, a nie w Wielkiej Brytanii) czyli największą i najważniejsza bazą morską Marynarki Wojennej.

Potrzebowałbym teraz kilku informacji:

1. Jakie mają obszary wyznaczone dla wolnych miast? Warto by to nanieść na mapę... jak nie ma propozycji to proszę Lwa Wolnogradu o podanie mniej, więcej wielkości obszarów, sam naniosę.

2. W przypadku Boerland trzeba by umieścić na mapie jedną miejscowość, która jest potrzebna w przyczyn formalnych - by Lew Wolnogradu mógł oddać obszar pod zarząd. Janie... czekam na lokalizację. Pewnie nad rzeką, bo to logiczne, ale na wschodzie czy na zachodzie obszaru?

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ametyst Faradobus - 04-10-2020

Co do granic to myśmy o nich kiedyś rozmawiali. Ja podtrzymuję swoje propozycje z tego wątku.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 04-10-2020

OK. czyli granice administracyjne Port Arthurberg to na północy linia rzeki, na południu naniesione linie oraz granica obszaru należącego do Gwardii Rzeszy. Czy na Anatolii są jeszcze jakieś miasta o statusie wolnego miasta? Jeśli chodzi o Wyspę Bialeńską to na razie to odkładam... tam jest tyle zmian, że po prostu będę musiał zrobić nową mapę i wtedy się to naniesie.

Inna sprawa, że zapewne będę zabiegał o taki status dla Sateda... wkrótce powstanie porządny opis miasta, a w wolnej chwili powstanie też wymagany plan miasta.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ametyst Faradobus - 04-10-2020

Arthurberg jest jedyny. Można natomiast, zgodnie z Prawem miejskim, utworzyć rejony ze stolicami w miastach Rzeszy, ale nie wiem czy jest taka potrzeba, bo to będzie ograniczać potencjalne przyszłe lenna. Nie wiem też, czy akurat Anatolia jest regionem, w którym wszystkie granice powinny być linearne. Ona wciąż jest w fazie stopniowego zagospodarowywania. Granica to coś, co wyznacza zasięg władzy danego ośrodka, więc ograniczyłbym się tu do wolnych miast oraz lenn.

(art. 7. 5. Na mocy decyzji Lwa Wolnogradu miasto Rzeszy Bialeńskiej może się stać siedzibą okręgu o określonych granicach, obejmującego swoim zasięgiem miasto oraz kilka mniejszych miejscowości. Okręg taki nazywany jest rejonem. Istnienie rejonu nie ogranicza tworzenia nowych lenn oraz wolnych miast. W przypadku nadania siedzibie rejonu statusu wolnego miasta zaleca się, aby jego terytorium pokrywało się z dotychczasowymi granicami rejonu.)

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Janek Sapieha - 05-10-2020

Podaje współrzędne:

078/092

[Obrazek: fece451255cb4.bmp]

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 05-10-2020

Jak dla mnie OK. Ale czy nie logiczniej byłoby umieścić miasto nad rzeką... albo możesz "odkryć" jakąś rzekę. Tylko podaj jej nazwę.

Aby nie było "przegięcia" to może on nie płynąc do morza, ale być dopływem jakiejś istniejącej - wtedy można założyć, że ją wcześniej przeoczono. Albo może płynąć do morza i wpadać do niego powyżej tej bazy wojskowej z 17 BSP... wtedy uznamy, że tamten teren był słabo zbadany (no bo jest niezaludniony), a rzekę przypadkiem odkryło wojsko budując te bazy (są dość niedawno zbudowane) - no i jak to wojsko ma w zwyczaju z opóźnieniem przekazało informację cywilom.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Janek Sapieha - 05-10-2020

Aby zanadto nie komplikować, rzeka nazwe może brać od miasta przez które przepływa. Dorzecze Mon wydaje mi się najkorzystniejsze w obecnych warunkach. Dalej Połączmy ją z morzem powyżej bazy.

RE: Mapa Anatolii [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 05-10-2020

Czyli jak ma być? Ma mieć źródło w górach i wpadać do Mon? Czy ma być rzeką, która wpływa do morza na północ od bazy wojskowej z 17 BSP?