![]() |
|
Narada organizacjna - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51) +--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399) +---- Dział: Gwardia Rzeszy Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=173) +----- Dział: Sztab (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=180) +----- Wątek: Narada organizacjna (/showthread.php?tid=1053) |
RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 01-01-2020 Postaram się w najbliższy, wydłużony weekend zrobić odpowiednie opisy, wraz z ilustracjami i utworzyć tematy dla brygad. Mam też kilka pomysłów jeśli chodzi o praktyczną realizację Żandarmerii Rzeszy, ale najpierw trzeba ją oczywiście powołać. RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 01-01-2020 Może zróbmy tak, że wrzuć najpierw te opisy tutaj. Sam mam na nie pewien pomysł, tak aby oprócz czysto technicznych informacji zawierały także pewne urozmaicenia fabularne oraz ilustracje inne niż przedstawienia sprzętu, więc możemy to wcześniej omówić. W ogóle za jakiś czas, kiedy brygady osiągną gotowość mobilizacyjną, możemy nadać im sztandary oraz patronów. RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 01-01-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Może zróbmy tak, że wrzuć najpierw te opisy tutaj. Sam mam na nie pewien pomysł, tak aby oprócz czysto technicznych informacji zawierały także pewne urozmaicenia fabularne oraz ilustracje inne niż przedstawienia sprzętu, więc możemy to wcześniej omówić.No to z mojej strony będą: - schematy organizacyjne - ilustracje oraz mikronacyjne opisy sprzętu (historia tegoż w RB itd.) - ilustracje przedstawiające najważniejsze elementy struktur czyli jak wygląda drużyna, pluton, działon etc., dotychczas ich nie robiłem, bo to trochę czasochłonne i czekałem na zatwierdzenie. Jak najbardziej popieram sprawy fabularne i tutaj to już pozostawiam Tobie. Chociaż można pod fabułę trochę ilustracji zrobić, w końcu po to robię to w grach z dobrymi edytorami, aby było to własnie możliwe. Jak najbardziej możemy pomyśleć też o sztandarach czy emblematach (godłach). jeśli chodzi o sztandary to najpierw trzeba się dogadać jaki byłby ich schemat - masz jakieś propozycje, pomysły, wzorce które chciałbyś przerobić? RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 01-01-2020 Ok, to będę czekał na efekty i w międzyczasie opracuję opisy fabularne tak, aby te jednostki posiadały pewną tradycję i poczucie więzi. Co do sztandarów to chyba można zostać przy klasycznej, kwadratowej formie i dwubarwnej (zielono-purpurowej) kolorystyce. Warto by jednak pomyśleć o jakimś charakterystycznym elemencie. RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 01-01-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Ok, to będę czekał na efekty No to najpierw kwestia wyglądu żołnierzy... aby potem móc robić ilustracje pod fabułę to trzeba niestety wybrać z pewnych ograniczonych możliwości, aby to potem zagrało. Dla Żandarmerii Rzeszy wybrałem takie postacie. ![]() ![]() Tutaj zagrały czysto praktyczne motywy... bo dopasowując oznakowanie łatwo jest potem budować fabułę ilustrowaną... po prostu jest to obsługa "domyślna" pojazdów z wybranym oznakowaniem. A ponieważ Żandarmeria poruszać się będzie często na pojazdach otwartych to znacznie ułatwia to kombinowanie "scenek". ![]() ![]() Teraz trzeba dopasować postacie dla jednostek liniowych GRz... I tutaj kierunków jest kilka. 1/ Za wzór wziąłem dodatek z Belgami, mają ciekawe umundurowanie, a do tego nasza ŻR ma takie samo uzbrojenie (realowe FNC/Minimi/FN MAG itp., którym się oczywiście dopisze mikronacyjną historię). ![]() ![]() 2/ Przy tym wyborze kierowałem się kwestiami sprzętowymi, bo jeżeli GRz ma mieć sprzęt z zapasów SZ RB to takiego kiedyś używaliśmy w SZ RB (AK/RPK/PK itd.) oraz faktem, że z tego samego dodatku (ale w nieco innym kamuflażu) wziąłem postacie do Gwardii Razorna i zapewne podobnie "umunduruję" Gwardię Lisendorff. Przy czym tutaj jeszcze się zastanowię i będzie to zależało od wyboru dla GRz - bo jeżeli wybór padnie na opcję pierwszą, to wtedy ta przedstawiona jako 2 idzie do Gwardii Lisendorff, co przy ścisłej współpracy będzie jak najbardziej pasowało. ![]() ![]() 3/ Jest jeszcze jedna opcja - taka trochę siermiężna, ale tutaj też miałoby to związek z kolejnym wyborem - o czym poniżej. ![]() ![]() No bo właśnie się jeszcze zastanawiam nad kwestiami sprzętowymi dla GRz (to organizacyjnie nic nie zmieni)... rozważmy czy GRz ma być "cofnięta" w stosunku do SZ RB o jedno czy dwa "oczka"? Na razie we wcześniej przedstawionym wariancie wychodzi, że o dwa - BWP CVT-1 ewentualnie też CVT-2. Natomiast pojazdem, który był używany pomiędzy CVT-1/CVT-2, a CVT-5 był CVT-4 (oparty na realowym i niezrealizowanym BWP-2000... zresztą CVT-5 to też coś w realu nie zostało zrealizowane). ![]() Może jednak nie będziemy aż tak daleko "cofać" GRz? I damy jej CVT-4 (duża tego ilość w magazynach SZ RB, bo było to przezbrojenie swego czasu trzech naszych dywizji zmechanizowanych (były w dywizjach ciężkich)? W sumie pasowałby do postaci z propozycji 1. Gdyby bazować na CVT-1 to jednak te z propozycji 1 są zbyt nowoczesne. W każdym przypadku nie zmienia się kwestia czołgu (T-2 - tylko co najwyżej w innej wersji modernizacyjnej) oraz innego sprzętu (co najwyżej dopasuje się nieco inne malowanie). Poddaję powyższe pod rozwagę Lwa i do dyskusji/decyzji. Przyznam, że moim faworytem jest opcja postaci nr 1 (przy jednak stosunkowo niewielkiej liczebności GRz broń strzeleckie z zakupów, a nie z magazynów demobilu nie jest problemem - a kompatybilność z formacjami ŻR ma swoje zalety) z oraz uzbrojenie "zmechu" w CVT-4... ale to Lew decyduje, a ja się dostosuję z pracami. RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 01-01-2020 Myślę, że element centralny powinien być o jeden krok za SZ RB, a kontyngenty - o dwa. To wydaje się logiczne. RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 01-01-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Myślę, że element centralny powinien być o jeden krok za SZ RB, a kontyngenty - o dwa. To wydaje się logiczne.Czyli co bierzemy dla GRz opcje postaci nr 1 oraz BWP CVT-4? To jest moim zdaniem dobry wybór... jedno "oczko" za SZ RB. jak potwierdzasz to się biorę sukcesywnie za robotę, zarówno w zakresie brygad GRz, jak i kontyngentów z Razorna i Lisendorff. Natomiast opcję nieco starsza czyli nr 2 pójdzie dla Gwardii Razorna i Gwardii Lisendorff (mam tego akurat dwa warianty mundurowe) ... w zasadzie opcja nr 3 też się nada do jakiejś gwardii lennej. RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 01-01-2020 Tak uczyńmy. RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 02-01-2020 No to zgonie z tym co proponujesz będę tutaj wrzucał różne elementy, który Ty potem (oczywiście chętnie pomogę) będziesz zbierał w ogólną wizję... Na początek przemyślałem kwestię organizacyjną na niskim szczeblu... kompanii zmechanizowanej. Doszedłem do wniosku, że skoro gwardia nie jest nadmiernie liczna oraz zasadniczo ma pełnić rolę obronną, to jej poszczególne elementy muszą mieć możliwość do organizowania (w przypadku zagrożeń) w terenie wysuniętych baz terenowych, o stosunkowo niewielkiej liczebności, ale o dobrym nasyceniu środkami bojowymi. Czyli trzeba położyć nacisk na lekkie środki wsparcia... ![]() Decyzja o przyjęciu BWP CVT-4-IFV powoduje, że miejsc w przedziale desantu jest 8, a nie 7. Drużyna zmechanizowana będzie więc liczyła 11 gwardzistów. Trzech z nich to załoga BWP czyli dowódca pojazdu, działonowy oraz kierowca. Pozostałych ośmiu ulega spieszeniu, przy czym można ta grupę podzielić na dwie sekcje. Podział na dwie sekcje powoduje, że w drużynie będą dwa karabiny maszynowe... a w zasadzie jeden karabin maszynowy (amunicja karabinowa) i jeden karabinek maszynowy (amunicja pośrednia). Oba te środki ogniowe mają swoje zalety i wady - a więc jedna 4-osobowa sekcja będzie dysponowała kbkm-em, a druga ukm-em. Przy czym ukm w drużynie będzie miał obsługę 2-osobową i będzie używany w roli rkm (bez podstawy trójnożnej). ![]() - dowódca drużyny (dowodzi jednocześnie pierwszą sekcją) - celowniczy kbkm - pomocnik celowniczego kbkm - strzelec (ma również granatnik przeciwpancerny - jednorazowy) - dowódca sekcji - celowniczy ukm - pomocnik celowniczego ukm - strzelec (ma również granatnik przeciwpancerny - jednorazowy) - dowódca BWP (z-ca dowódcy drużyny) - działonowy BWP - kierowca BWP Czwarty ukm, który zostanie wyposażony podstawę trójnożną będzie znajdował się w drużynie dowódcy plutonu i będzie miał obsługę 3-osobą (ktoś musi nosić podstawę). W tej drużynie bezie jeszcze 3-osobowa obsługa lekkiego moździerza 60 mm. W BWP tej drużyny porusza się również dowódca plutonu, a dowódca tegoż BWP jest jednocześnie zastępca dowódcy plutonu i dowodzi wozami bojowymi plutonu. ![]() - dowódca plutonu - dowódca obsługi ukm - celowniczy ukm - pomocnik celowniczego ukm - dowódca obsługi moździerza 60 mm - celowniczy moździerza 60 mm - pomocnik celowniczego moździerza 60 mm - dowódca BWP (z-ca dowódcy drużyny) - działonowy BWP - kierowca BWP W kompanii są trzy identyczne plutony zmechanizowane oraz pluton wsparcia. Pluton wsparcia ma 4 drużyny, które poruszają się 4 BWP: - drużynę wkm, - drużynę automatycznych granatników, - dwie drużyny przeciwpancerne. Każda z tych drużyn dzieli się na dwie 3-osobowe obsługi (wkm, granatnika lub lekkiej wyrzutni PPK), a dowódca plutonu zajmuje miejsce w jednym z BWP - wozie przewożącym drużynę wkm. Drużyna wkm ![]() - dowódca plutonu wsparcia - dowódca drużyny wkm - dowódca obsługi wkm - celowniczy wkm - pomocnik celowniczego wkm - dowódca obsługi wkm - celowniczy wkm - pomocnik celowniczego wkm - dowódca BWP (z-ca dowódcy drużyny) - działonowy BWP - kierowca BWP Drużyna granatników ![]() - dowódca drużyny granatników - dowódca obsługi granatnika - celowniczy granatnika - pomocnik celowniczego granatnika - dowódca obsługi granatnika - celowniczy granatnika - pomocnik celowniczego granatnika - dowódca BWP (z-ca dowódcy drużyny) - działonowy BWP - kierowca BWP Drużyna przeciwpancerna ![]() - dowódca drużyny przeciwpancernej - dowódca obsługi wyrzutni PPK - celowniczy wyrzutni PPK - pomocnik wyrzutni PPK - dowódca obsługi wyrzutni PPK - celowniczy wyrzutni PPK - pomocnik wyrzutni PPK - dowódca BWP (z-ca dowódcy drużyny) - działonowy BWP - kierowca BWP Dowództwo kompanii ma jeden BWP oraz samochód terenowy i dwa samochody ciężarowo-terenowe. Na BWP porusza się dowódca kompanii, wraz pomocnikiem oraz dwoma strzelcami wyborowymi, dwoma saperami i sanitariuszem. Natomiast samochodami porusza się szef kompanii wraz z pięcioma gwardzistami - stanowią oni element logistyczny kompanii. Dowództwo kompanii zmechanizowanej ![]() - dowódca kompanii - pomocnik dowódcy kompanii (podoficer odpowiedzialny również za łączność) - strzelec wyborowy - strzelec wyborowy - saper - saper - sanitariusz - dowódca BWP - działonowy BWP - kierowca BWP - szef kompanii - 5 pomocników szefa kompanii Razem kompania zmechanizowana gwardii liczy 185 żołnierzy i ma uzbrojeniu (poza bronią indywidualną): - 4 wyrzutnie PPK, - 3 lekkie moździerze 60 mm, - 2 granatniki automatyczne, - 2 wielkokalibrowe karabiny maszynowe, - 12 uniwersalnych karabinów maszynowych (3 z podstawami trójnożnymi), - 9 karabinków maszynowych - 17 bojowych wozów piechoty CVT-4-IFW - 1 samochód terenowy UVL-1 - 2 samochody ciężarowo-terenowe UVM-2-66 RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 07-01-2020 A masz już może stworzony ostateczny schemat brygady? Chętnie utworzyłbym już wątki jednostek, które potem uzupełnimy o informacje na temat poszczególnych pododdziałów. |