![]() |
|
Mikroświat - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149) +---- Wątek: Mikroświat (/showthread.php?tid=1664) |
RE: Mikroświat - Ronon Dex - 07-05-2020 m².r napisał(a):4. Długości i szerokości geograficzne wyznacza się przy pomocy jednostek stopni, z których każdy równy jest 60 minutom. No to komuś się ta matematyka chyba "zacięła"... bo skoro 1 minuta kątowa = 1 kilometr to wynika z tego, że obwód równikowy globu ma 21600 km czyli jest około dwa razy mniejszy od realowej Ziemi. To nie wielkość globu należało dostosowywać do wydumanych przez KIK wielkości, ale należało na globie o obwodzie równikowym ok. 40000 km umieścić poszczególne lądy w odpowiedniej wielkości. RE: Mikroświat - m².r - 07-05-2020 Z mojej perspektywy, najważniejsze jest nieutracenie stanu faktycznego na mapie, który regulują traktaty, dlatego trzeba by nas wyrównać zgodnie z Elderlandem, Wandystanem i Sarmacją, a ile to wyjdzie kilometrów na mapie, to tyle wyjdzie, moim zdaniem - jak i zapewne reszty Dreamlandczyków, to jest sprawa całkowicie drugorzędna. RE: Mikroświat - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 07-05-2020 > Już zapomniałem jakie Wy macie wiedźmińskie nazwy w wielu miejscach. Huh, nie wiedziałam, że Dreamland to gra stworzona na podstawie gry. RE: Mikroświat - Ronon Dex - 07-05-2020 m².r napisał(a):dlatego trzeba by nas wyrównać zgodnie z Elderlandem, Wandystanem i SarmacjąNo, ale przecież nie zmieniam wielkości KD względem Elderlandu, Wandystanu i Sarmacji - cała ta okolica jest u mnie w jednej warstwie i jeżeli podejmuje próby dostosowania jej wielkości to jako całość. Problemem jest ustalenie właśnie tej wielkości całości tego "kontynentu"... i o to mi tutaj chodzi i tego dotyczy moje pytanie. RE: Mikroświat - m².r - 07-05-2020 Ad. 2 Traktat z Saudade słusznie zakładał, że istnieje możliwość odkrycia nowych lądów i na potrzeby sytuacji - niczym w wiekach ciemnych - brał pod uwagę Pollin jako powierzchnię na siatce Merkatora. Czy była to powierzchnia zupełnie płaska - nie - nie taki był tego cel. Ogólnie to nie widzę zbytnio celu w systemowym narzucaniu sobie krzywizny i powierzchni Pollinu, powoduje to jedynie niepotrzebne problemy, które można rozwiązać fabularyzując, a nie wyliczając rzeczywistą północ geograficzną albo ortodomę. Ale co kto lubi, doh. Równie dobrze możemy żyć i poruszać się po loksodromie nawet o tym nie wiedząc. Bo ani nie palimy nafty lotniczej, ani nie strzelamy artylerią na szczególnie dalekie dystanse. Ad. 3 W takim razie korzystałbym z założeń traktatu z Saudade. To była ostatnia sensowna próba naukowego wyliczenia naszych wielkości, na którą ostatecznie wszyscy się zgodzili. RE: Mikroświat - Karol Medycejski - 07-05-2020 >Huh, nie wiedziałam, że Dreamland to gra stworzona na podstawie gry. *Wkurwiony Panżej intensifies* A co do geografii - nie pierwszy raz kiedy trzeba coś odkręcać po doktorze Wittcie. RE: Mikroświat - m².r - 07-05-2020 W zasadzie zwyczajowo lubię jebać po doktorze Wittcie, bo sprawia mi to nieopisaną wręcz radość małego skurwiałego pieska ale pewne założenia, które przyświecały wtedy sygnatariuszom Traktatu z Saudade były konsensusem między wieloma, dzisiaj zdechłymi, mikronacjami. IMO: pewnie z tych kilku "starych" państw, które wymieniłem, znajdzie się jakieś, które daje jebanie czy mają metr kwadratowy na mieszkańca w niczym Syberia albo Księżyc, przykro mi, że nie potrafię odpowiedzieć na całkiem konkretne pytanie t.j. ile właściwie kilometrów ma Dreamland, ale mogę zaskoczyć dla odmiany kontrtezą: "Czy moje przepastne ziemie powinienem jeszcze mierzyć w kilometrach?" IMHO: Po prostu wrzućcie nas w skalę nordacką, bialeński globus w najgorszym wypadku będzie interesującym suwenirem do kupienia na każdym CPNie. Cytat:KONWENCJA RE: Mikroświat - Ronon Dex - 08-05-2020 m².r napisał(a):Ogólnie to nie widzę zbytnio celu w systemowym narzucaniu sobie krzywizny i powierzchni Pollinu, powoduje to jedynie niepotrzebne problemy, które można rozwiązać fabularyzując, a nie wyliczając rzeczywistą północ geograficzną albo ortodomę. Ale co kto lubi, doh.Zasadniczo daleki jestem od komplikowania tego w sposób utrudniający zabawę, a więc pomimo zniekształceń (które faktycznie w zabawie można sobie pominąć) też jestem w sumie za stosowaniem siatki walcowej (Merkatora). m².r napisał(a):W takim razie korzystałbym z założeń traktatu z Saudade. To była ostatnia sensowna próba naukowego wyliczenia naszych wielkości, na którą ostatecznie wszyscy się zgodzili.Jakoś nie wydaje mi, że wszyscy... tylko część. Przy czym próba może, ale niekoniecznie sensowna. m².r napisał(a):...przykro mi, że nie potrafię odpowiedzieć na całkiem konkretne pytanie t.j. ile właściwie kilometrów ma Dreamland, ale mogę zaskoczyć dla odmiany kontrtezą: "Czy moje przepastne ziemie powinienem jeszcze mierzyć w kilometrach?"Oczywiście zawsze można stosować inne, wymyślone jednostki miary długości, tylko... że to nie będzie praktyczne. Zbyt wiele rzeczy w narracjach mikroświatowych jest jednak odrealowe by kombinować z tworzeniem własnych jednostek miar. Szkoda, że ustalenie tej wielkości Dreamlandu, a co za tym idzie "starego świata" jest takie trudne... m².r napisał(a):Po prostu wrzućcie nas w skalę nordacką, bialeński globus w najgorszym wypadku będzie interesującym suwenirem do kupienia na każdym CPNie.No własnie moim celem jest unikanie "wtłoczenia" w czyjąś skalę, ale raczej celem było zrobienie tego w taki sposób by szanować przyjęte w poszczególnych miejscach wielkości, wpisane często w narrację państw. Jeżeli na przykład na Nordacie stosujemy jednak wspólne wielkości, jeżeli Vaarland najwyraźniej jest kształtami odrealowy (co powoduje, że skala jest zgodna w zasadzie w tą stosowaną na Nordacie oraz np. z wielkością NUPIA , jeżeli niektóre państwa (jak Suderland czy Leocja) przesłały swoje mapki z zaznaczoną podziałką liniową - to po prostu chce to uwzględnić na mapie zbiorczej - tak by odzwierciedlała ona te wielkości. Kierunek moich działań miał iść właśnie w kierunku uwzględniania tego co stosuje się na poszczególnych kontynentach czy wyspach i skomponowaniu tego na mapie tak, by do siebie pasowało... przynajmniej z grubsza. m².r napisał(a):Traktat z Saudade słusznie zakładał, że istnieje możliwość odkrycia nowych lądów i na potrzeby sytuacji - niczym w wiekach ciemnych - brał pod uwagę Pollin jako powierzchnię na siatce Merkatora. Czy była to powierzchnia zupełnie płaska - nie - nie taki był tego cel.Zastosowanie bardzo uproszczonych założeń, ale trzymających się zasady, że równikowy obwód to ok. 40000 km też daje ogromne możliwości odkrywania nowych ziem... biorąc pod uwagę "zaludnienie" Mikroświata to na długie lata... Problemem jest nie skąd wzięte założenie, ze 1 stopień to 1 km? W dużej mierze to przyczyna problemów. W sumie odnoszenie się do stopnia oraz tej absurdalnej zasady 1 st. = 1 km, zasadniczo zamknęło dużo bardziej możliwość odkrywania nowych lądów niż moje ograniczenie globu do ok 40 tys. km obwodu. RE: Mikroświat - m².r - 08-05-2020 No nie, bo możemy zakładać, że istnieją długości geograficzne poza 180 stopniami. Dalej nie widzę problemu - bierzesz kmu i masz. Resztę idzie olać.
RE: Mikroświat - Joahim-von-R - 09-08-2020 W kwestii Ruby... problem znikł bo ją wyrzuciliśmy z Voxlandu. I takie pytanie... mogę wykorzystać twoją mapę mikroświata do zrobienia mapy politycznej mikronacji? |