![]() |
|
Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej (/showthread.php?tid=2569) |
RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-09-2021 Cytat:Kaspar Waksman napisał:No nie jest to grupa całkowicie prywatna, bo dotyczy konkretnie integracji nordackiej. Są tam przedstawiciele państw nordackich (poza Bialenią). W samym czacie nie ma nic złego, bo jakoś na szczyt trzeba się było umówić. Kuluarowe rozmowy też są czasami potrzebne. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 15-09-2021 Generalnie to warto pewne rzeczy podsumować... i chyba też wyjaśnić, bo jak widzę robi się z tego spór, a do tego pojawiają się tutaj różne brednie "o płaskoziemcach" itd. Przeczytałem raz jeszcze temat na Szczycie dotyczący integracji na jednym forum. Nie jest specjalnie długi - raptem trzy strony. Jest tam trochę wypowiedzi, w których różni ludzie przedstawiają jakby widzieli kwestię "informatycznego zjednoczenia" Nordaty. Zdania są różne, w zasadzie nie ma żadnych uzgodnień, a konkretne pytania o administrowanie pozostają bez odpowiedzi (poza jakimiś złośliwościami). W temacie jest też przykład jakiegoś forum, które miało by być chyba wspólne, choć wygląda to jakoś bardziej na przykład - i jest to w sumie tam jedyny konkret. Jeden z uczestników dyskusji pokazuje, że może coś takiego postawić. Temat ten jednak nie zawiera żadnych uzgodnień i nie ma tam żadnych decyzji. Jest to w sumie zbiór pomysłów i sugestii różnych mikronautów. Po pewnym czasie, pojawia się tam projekt traktatu o wspólnym forum, ale dość ogólnikowy. Ponoć powstał zakulisowo w rozmowach, które ponoć nie miały znaczenia. W zasadzie nie ma w tym wszystkim (w temacie integracji) żadnych uzgodnień dotyczących: - finansowania tegoż wspólnego przedsięwzięcia, - administrowania wspólnym forum (dostępu administracyjnego, wykonywania kopii baz danych, kwestii domeny itd.), - politycznej struktury "zintegrowanej Nordaty" i zarządzania tym wszystkim. Z drugiej jednak strony powyższe nie ma dla Republiki Bialeńskej żadnego znaczenia, ponieważ poza kilkoma postami, w których padały tylko luźne sugestie dotyczące integracji - zasadniczo nie braliśmy w tym udziału. Szczyt przeniósł się na jakiś komunikator i tam ponoć dyskutowano dalej, choć raz się to potwierdza i stwierdza, że przecież też sobie mogliśmy coś takiego zainstalować i dołączyć (choć nikt nas o tym nie informował), a raz usiłuje się twierdzić, że to w zasadzie jest bez znaczenia, bo niby nic się tam, na tym całym discordzie ważnego nie działo. A ponoć cała waga spraw integracyjnych była na forum w temacie szczytu... czego jakoś nie widać. Republika Bialeńska w żadnych rozmowach nie uczestniczyła i w ogóle nie ma nic wspólnego z opracowanym tam jakimś traktatem o wspólnym forum, zresztą trzeba uczciwie przyznać, że w ogóle nie została w tym dokumencie wymieniona. W zasadzie nie ma się tutaj o co wykłócać - sprawy tegoż wspólnego forum nas nie dotyczą (w sensie Bieleńczyków, bo część z nas funkcjonuje w Brodrii, ale to inna sprawa i nie miejsce na jej rozstrzyganie), a co do samej integracji to zdążyliśmy złożyć tylko dość ogólne pomysły, na które zresztą i tak niespecjalnie w ogóle odpowiedziano. Czyli w zasadzie jesteśmy tylko świadkiem jak 3 lub 4 (jeszcze to niewyjaśnione) wirtualne państwa tworzą sobie wspólne forum... czy coś więcej tego nie wiemy. Żadne kwestie i ustalenia tego Szczytu, naszego kraju czyli Republiki Bialeńskej nie dotyczą - a więc dalsze złośliwości chyba są zbędne. Ot możemy uznać, że zaproszono nas kurtuazyjnie, z racji sąsiedztwa z lądem Nordaty. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 15-09-2021 No i chyba podsumowałeś to trafnie. Raz jeszcze powtarzam: nie chodzi o to, że my jesteśmy złośliwymi dziadami, bo tak. Po prostu odrobina przejrzystości i jasna agenda nikomu przy okazji takich imprez nie zaszkodzi. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-09-2021 Ja tak na szybko z telefonu - ten szczyt się wybitnie nie udał, ale nie zrażajmy się do integracji nordackiej i nie obrażajmy się na siebie nawzajem. Jako Premier i Regent Brodrii chciałbym zapewnić, że Brodria jest zainteresowana pozytywnymi relacjami z Bialenią i będzie dążyła do porozumienia wszystkich państw nordackich. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 15-09-2021 Nie no wiecie, ja też tego nie traktuję jako jakiejś potwarzy dla Bialenii albo czegoś co przekreśli szansę na współpracę. Po prostu potraktujmy to jako doświadczenie - być może potrzebne po to, aby kolejne spotkanie było zorganizowane lepiej i dało wymierne efekty, w których tworzeniu uczestniczyć będą wszyscy zainteresowani. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 15-09-2021 Ja również nie neguję samej integracji, jak i nie neguję sensu wspólnej platformy informatycznej - co więcej od początku uważam ją za pożądaną. Jednak budowa czegoś takiego nie może być robiona na kolanie. To jest poważne przedsięwzięcie, które musi zostać odpowiednio przygotowane, i w czym samo postawienie jakiegoś międzynarodowego forum jest sprawą najprostszą. Aby takie działanie miało sens, było trwałe i bezpieczne trzeba najpierw podjąć odpowiednie ustalenia oraz znaleźć odpowiednich wykonawców, a potem prowadzących. Trzeba byłoby ustalić: 1/ Kwestie finansowania, co akurat po naszych rozmowach prywatnych chyba będzie sprawą najprostszą. 2/ Kwestie techniczne - przede wszystkim musi powstać naprawdę porządną strona internetowa przedsięwzięcia, jak i pewnie podstrony poszczególnych państw. Ktoś to musi wykonać - wiadomo, że zapewne nie za darmo. Bo to powinno mieć odpowiedni poziom i możliwości. 3/ Trzeba załatwić kwestię domeny i miejsca serwerowego. 4/ Trzeba stworzyć niezależną grupę administracji, ludzi o których wiemy z praktyki, że nawet jak się z kimś skonfliktują czy nawet obrażą, to niczego nie popsują. Dopiero wtedy można przystąpić do ustalenia jaką miałaby być formą tej wspólnoty... tutaj po rozwiązaniu problemów podstawowych (opisanych powyżej) nie powinno być już większego problemu. Zresztą można to potem modyfikować wg potrzeb i chęci. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 15-09-2021 No tak. Dla mnie sprawa podstawowa jest taka, że ta wspólna infrastruktura informatyczna musi przyciągać i wyglądać atrakcyjnie oraz profesjonalnie. Ja na przykład, chwilowo mniej, ale generalnie bardzo chętnie zaglądam do Leocji, bo oni mają bardzo dobre pod tym względem podejście. Z kolei pewne niepowodzenia UNP są w mojej prywatnej opinii związane z tym, że ich forum nie nadaje się do tworzenia fajnych rzeczy i jest trochę jak lista dyskusyjna. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 15-09-2021 Dokładnie jak piszesz Ametyście... Jak chcemy jakoś to promować to trzeba mieć co promować. Musi to odpowiednio wyglądać. Leocja to dobry przykład. Napisałem zresztą do Romańskiego z prośbą o kontakt i jak się odezwie to chciałbym go poprosić o zrobienie nam czegoś przyzwoitego - oczywiście nie za darmo. Zobaczymy czy się uda, jak nie to trzeba poszukać dalej kogoś w mikronacjach, kto by taką porządną stronę wykonał, za odpowiednią, ale niezbyt wygórowaną gratyfikacją. Ale jak możesz to też popytaj... może znajdziesz wśród znajomych kogoś kto by to potrafił i miał czas zrobić. Samo późniejsze prowadzenie nie powinno być problemem, miałem i mam z tym trochę pozamikronacyjnych doświadczeń, ale ktoś musi to przygotować i postawić. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-09-2021 Zasadniczą sprawą jest znalezienie informatyka, który 1/ ma umiejętności, 2/ ma czas, 3/ powie, ile trzeba mu zapłacić. Część z nas byłaby w stanie - w większym lub mniejszym stopniu - się dołożyć. Ja z pewnością tak. Po znalezieniu informatyka, a przed zbiórką, trzeba spisać umowę dotyczącą zarządzania tym przyszłym forum. To może być problematyczne, bo każdy będzie chciał mieć dostęp, a nie każdemu można zaufać. Ale jak się nie dogadamy, to trudno, najwyżej dopuści się do projektu tylko te państwa, których przedstawicieli uznamy za odpowiedzialnych i stabilnych psychicznie. Z resztą, z doświadczenia wiem, że największe "szkodniki" żydzą nawet kilkudziesięciu złotych rocznie na domenę i siedzą pod jakimiś śmiesznymi adresami. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 15-09-2021 Administrowanie musi być w rękach sprawdzonych w przynajmniej paroletniej praktyce mikronautów - ludzi, o których wiemy, że niczego nie zepsują że złości itp. Sądzę, że taką grupę da się stworzyć i musi być ona niezależna od wybieranej grupy, która będzie zarządzać ewentualną wspólnotą. Bezpieczeństwo informatyczne jest najważniejsze. Trzeba będzie wyraźnie oddzielić władzę mikronacyjną od grupy administracyjnej. Ta druga oczywiście będzie wykonywać polecenia w zakresie działalności bieżącej czyli np. tworzenia działów, archiwizowanie itd. Ale bezpieczeństwo informatyczne przedsięwzięcia musi być niezależne od tego kto aktualnie jest Prezydentem, Królem, Carem czy Przewodniczącym. |