![]() |
|
Propozycja biznesowa - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Departament Lisewski (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=193) +------- Dział: Lenno Razorno (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=195) +------- Wątek: Propozycja biznesowa (/showthread.php?tid=353) |
RE: Propozycja biznesowa - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-06-2019 Świetnie, przydadzą się do patrolowania Venomanii, pobliskich regionów i okolicznej zatoki. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 18-06-2019 Sądzę, że RAT w najbliższy (przedłużony) weekend rozpocznie dostawy... może też przy okazji osobiście zawitam do Venomanii. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 28-06-2019 Udało mi się opanować problem "pikselozy" Twoich znaków na F-551M4 (P-51D), bo znalazłem inny template z którego wziąłem część warstw... są bardziej matowe, a więc problem zniknął. Niestety ta gierka nowa nie jest i choć była wielokrotnie przez lata ulepszona to mam ograniczony zestaw barw i stąd czasem problemy przy malowaniach. A więc nadmiar odcieni zieleni w połączeniu z "metalicznym blaskiem" sprawia problemy... W każdym razie dla przykładu: F-551M4 w dwóch malowaniach jednym dla 1 Grupy Lotniczej typowo myśliwskiej oraz 2 Grupy Lotniczej - będącej szturmową. Na numery nie patrz... są na razie tyko przykładem (przy próbach malowań szkoda czasu na ich ciągłe zmienianie... to już finalna robota), bo akurat 1403 to numer z 14 eskadry, która akurat będzie miała odrzutowe F-580 (P-80A) ![]() ![]() ![]() Dla grupy myśliwskiej kamuflaż służący maskowaniu na tle nieba, dla szturmowej - taki,gdzie górne powierzchnie maskują na tle ziemi. Analogiczne malowanie dla maszyn odrzutowych z 1 Grupy Lotniczej - tutaj F-586A1 (czyli F-86A Sabre): ![]() ![]() Odrzutowce tamtego okresu były "na błyszcząco"... a więc wolę unikać zieleni, która "gryzie się" z zielenią Twoich znaków rozpoznawczych. Generalnie dla Twojego lotnictwa założenie mam takie, aby dzieliło się na grupy lotnicze: Grupa lotnicza, ma 6 eskadr (po 18 maszyn, z tego 2 rezerwowe), a eskadra ma cztery 4-samolotowe klucze. Trzy eskadry tworzą skrzydło - są dwa skrzydła w grupie. Jedno z nich będzie miało maszyny nowsze, a drugie starsze. A więc w 1 Grupie Lotniczej Myśliwskiej - jedno skrzydło będzie miało 3 eskadry na F-586 (F-86... ale pewnie z różnych wersjach), a drugie będzie miało jedną eskadrę na F-580M1 (P-80A) i dwie na F-551M4 (P-51D). W 2 Grupie Lotniczej Szturmowej - jedno skrzydło będzie na A-501 (A-1 Skyraider), a drugie będzie miało eskadrę F-551M4 (P-51D) i dwie eskadry F-504M4 (F4U Corsair). Trzecie skrzydło będzie rozpoznawczo-bombowe... do niego jeszcze nie doszedłem... RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 29-06-2019 Zrobiłem kolejny samolot - tym razem F-580M1,który odpowiada realowemu P-80A. Trochę zeszło bo nie znalazłem do nieco tzw. "template" czyli tekstury rozbitej na warstwy (np. osobno linie blach i nity) i trzeba było się bawić w mieszanie warstw oraz np. nakładanie wycinków linii podziału blach na miejsca gdzie wstawiałem znaki rozpoznawcze. Ale w końcu efekt w miarę satysfakcjonujący wyszedł. ![]() ![]() Jeżeli zatwierdzasz Andrzeju to w zasadzie mamy komplet dla 1. Grupy Lotniczej: 1. Grupa Lotnicza - 1 Skrzydło -- 11 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 1101-1118) -- 12 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 1201-1218) -- 13 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 1301-1318) - 2 Skrzydło -- 14 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1401-1418) -- 15 Eskadra Myśliwska - F-5551M4 (18 maszyn: 1501-1518) -- 16 Eskadra Myśliwska - F-551M4 (18 maszyn: 1601-1618) Na razie chyba zrezygnujemy z innych wersji F-586... nie ma do nich "template'a", więc na razie nie chce mi bawić w robienie bez niego. Z F-580/P-80 to był "mus", no to nad tym posiedziałem, ale kolejne godziny dla dłubania innej wersji Sabra... na razie nie mam czasu. Zawsze możemy rozegrać to tak, że za jakiś czas RAT zrobi nową wersję tego samolotu i się wymieni w którejś eskadrze. W każdym razie jeśli zatwierdzasz powyższe to możemy przystąpić wkrótce do dostarczania samolotów i zrobię strukturę organizacyjną dla 1. Grupy Lotniczej. Do tego potrzebujesz jeszcze lotniska... na razie przynajmniej jednego. Poszukam jakiegoś, które pasuje do Twojego terenu i coś wstawię. RE: Propozycja biznesowa - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-06-2019 Oczywiście zatwierdzam. Jakbym mógł w czymś pomóc, coś zrobić sam, to daj znać. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 30-06-2019 Ponieważ udało mi się jednak zrobić nowsze wersje realowego Sabre"a... F-586M7 czyli realowy F-86F (najbardziej rozpowszechniona wersja)
![]() F-586M10 czyli realowy F-86K (wyposażony w radar)
![]() ...to proponuje nieco inaczej: Wariant 1 1. Grupa Lotnicza - 1 Skrzydło -- 11 Eskadra Myśliwska - F-586M10 (18 maszyn: 1101-1118) -- 12 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1201-1218) -- 13 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1301-1318) - 2 Skrzydło -- 14 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1401-1418) -- 15 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1501-1518) -- 16 Eskadra Myśliwska - F-551M4 (18 maszyn: 1601-1618) Wariant 2 1. Grupa Lotnicza - 1 Skrzydło -- 11 Eskadra Myśliwska - F-586M10 (18 maszyn: 1101-1118) -- 12 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1201-1218) -- 13 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1301-1318) - 2 Skrzydło -- 14 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 1401-1418) -- 15 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1501-1518) -- 16 Eskadra Myśliwska - F-551M4 (18 maszyn: 1601-1618) Szczególnie, że ze Skyraiderami mam problem... strasznie słaby dodatek, brak porządnego template'a - trzeba by ręcznie stworzyć linie podziału blach, nity itd. To żmudna i bardzo czasochłonna robota... szkoda czasu. W 2. Grupie Lotniczej (szturmowej) dało by się 3 eskadry Corsairów (F-504M4) i 2 Mustangów (F-551M4) oraz coś się dołożyło np. jedną eskadrę na jakiś maszynach dwusilnikowych. Albo jeszcze inaczej i wybrać wariant 1, a do 2. Skrzydła "zesłać najstarszą odmianę Sabre'a - w razie czego będzie robiła za myśliwską osłoną załadowanych bombami Corsairów i Mustangów. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 30-06-2019 Moja finalna propozycja 1. Grupa Lotnicza (Myśliwska) - 1 Skrzydło -- 11 Eskadra Myśliwska - F-586M10 (18 maszyn: 1101-1118) -- 12 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1201-1218) -- 13 Eskadra Myśliwska - F-586M7 (18 maszyn: 1301-1318) - 2 Skrzydło -- 14 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1401-1418) -- 15 Eskadra Myśliwska - F-580M1 (18 maszyn: 1501-1518) -- 16 Eskadra Myśliwska - F-551M4 (18 maszyn: 1601-1618) 2. Grupa Lotnicza (Mysliwsko-Szturmowa) - 1 Skrzydło -- 21 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 2101-2118) -- 22 Eskadra Myśliwsko-szturmowa - F-504M4 (18 maszyn: 2201-2218) -- 23 Eskadra Myśliwsko-szturmowa - F-504M4 (18 maszyn: 2301-2318) - 2 Skrzydło -- 24 Eskadra Myśliwska - F-586M1 (18 maszyn: 2401-2418) -- 25 Eskadra Myśliwsko-szturmowa - F-551M4 (18 maszyn: 2501-2518) -- 26 Eskadra Myśliwsko-szturmowa - F-551M4 (18 maszyn: 2601-2618) W składzie 1 Grupy Myśsliwskiej zostawiam jedna eskadrę tłokowych Mustangów - przydatne będą do patrolowania, bo odrzutowce nie mają takiego czasu przebywania w powietrzu i są mniej ekonomiczne. Tłokowe myśliwce w tej grupie będą pełniły rolę podobną do współczesnych maszyn turbośmigłowych klasy Super Tucano czy AT-6 - czyli patrolowanie i przechwytywanie np. maszyn przemytniczych (zwykle latają wolno i nisko). Natomiast w 2 Grupie Lotniczej w każdym skrzydle jedna eskadra na Sabre'ach (starej wersji) - też przenoszą bomby, a w razie potrzeby osłaniają jako myśliwce samoloty tłokowe załadowane bombami. O tyle to korzystne, że mogą walczyć z maszynami odrzutowymi, bo myśliwiec tłokowy, nawet się pozbędzie bomb to wielkich szans nie ma, co najwyżej może spróbować uniknąć zestrzelania manewrami na małej wysokości. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 03-07-2019 Wrzuciłem 1 i 2 Grupę Lotniczą... http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=490 http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=491 ... teraz trzeba zastanowić się nad trzecią, Powinna być bombowo-rozpoznawcza i teraz mamy problem, bo bombowce nie były długowieczne. I to nawet nie dlatego, że miały z tym jakiś problem - ale po prostu państwa rozwinięte wymieniały je na odrzutowe, a państw III Świata nie było na nie stać... nawet gdyby dostali za darmo to pewnie nie mieliby kasy na ich eksploatację. Inna sprawa, że nie mieli takich potrzeb. Stąd wymieniane myśliwce były wyprzedawane jako demobil, a bombowce szły na złomowiska. Lekkie bombowce nie maja sensu... twoje F-504M4 zabierają 1800 kg to tyle co stare dwusilnikowe, lekki bombowce. przy tym latają szybciej, a po pozbyciu się bomb maja choć szansę na uniknięcie zestrzelenia. To mamy niewiele do wyboru... Np. B-24 - w Indiach latał bojowo jako bombowiec do 1968, a jego wersja morska (PB4Y-2 Privateer... fakt z innym usterzeniem, ale nie mam ich w gierce, w której to robię... mam B-24) była eksploatowana jako transportowce tankowce (fakt już w cywilu) do 2002, kiedy to po jednym wypadku cofnięto im dopuszczenie do lotów - ze względu na wyeksploatowanie. W sumie by się nadał... duży zasięg i długi czas lotu. Nadają się tez do patrolowania, do dalekich lotów np. mogę jakiś przerobić na "salonkę" (choć uzbrojenia nie usunę). Tutaj te maszyny... nie malowane jeszcze - na razie wybieramy typ. ![]() ![]() Kolejny typ to B-29... gdyby kogoś było na nie stać to mogłyby latać długo, a tak kończyły na złomowiskach gdy weszły odrzutowce, Ale RB-50 (rozpoznawczy, zmodyfikowanej wersji, z mocniejszymi silnikami) latał w USA do 1963. ![]() Z lżejszych maszyn to chyba tylko B-25... też był dość długowieczny. Żywot kończyły jako maszyny do gaszenia pożarów i to całkiem niedawno. W Brazylii latały jako bombowce do 1970, brały udział w afrykańskich wojnach lat 60-tych. ![]() A może też PBY (Catalina)... jako maszyny patrolowe, morskie służyły do końca lat 70-tych np. właśnie w Brazylii. ![]() Ja bym zrobił ze dwie eskadry na B-25, 1-2 na B-24 (wyglądają moim zdaniem najlepiej... sam bym sobie takie wstawił do RGAF, ale jeszcze mam na niski tytuł i za mało folwarków) i jedna na Catalinach.... choć te ostatnie to chyba bardziej do grupy lotnictwa morskiego by pasowały. Można też oczywiście dać tez i B-29. RE: Propozycja biznesowa - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-07-2019 Dziękuję za wstawienie 1 i 2 Grupy Lotniczej. Z zaproponowanych samolotów najbardziej podoba mi się B-25, a udział w wojnach afrykańskich jest dodatkowym atutem. Także B-25 dwie eskadry, a z pozostałych samolotów może sformujemy po jednej eskadrze? Które z samolotów polecasz na ekspedycję w poszukiwaniu Agharty do Sambanu? Wkrótce planuję wybrać się tam z baronem Demiatyczem. RE: Propozycja biznesowa - Ronon Dex - 04-07-2019 Cytat:Które z samolotów polecasz na ekspedycję w poszukiwaniu Agharty do Sambanu? Wkrótce planuję wybrać się tam z baronem Demiatyczem. Coś co nie potrzebuje betonowych lotnisk - czyli maszyna tłokowa, niezbyt ciężka i mająca jakąś pojemność kadłuba (na "bagaże". Pewnie przydałby się transportowy C-47 - były długowieczne (i to jeszcze jak), ale jeszcze do nich nie doszedłem... w sumie sam chciałem sobie zrobić jakiś samodzielny klucz w dowództwie RGAF. Może coś co planowałem dla Twojej 4. Grupy Lotniczej czyli mającej być lotnictwem morskim, z możliwością bazowania pokładowego... w końcu Ty (przy Twoim tytule szlacheckim) możesz mieć nawet lotniskowiec eskortowy, a zastanawialiśmy się nad lotniskowcem Rzeszy (moim typem była klasa Essex). W każdym razie coś tam zacząłem dłubać... kolorystyka maszyn miała być w "klimatycznym amerykańskim morskim granacie" (malowanie z końca wojny, które potem było dość powszechne na Corsairach z demobilu). Tutaj poza M-504M4 (Corsair)... ![]() ... miała być eskadra odrzutowych maszyn bazowanych na F9F Panther (jeszcze się z nie wziąłem... czas niestety jest potrzebny) oraz maszyny wzorowane na TBF, które wstępnie nazwałem TB-541M3. ![]() ![]() Maszyna niespecjalnie wymagająca, odpowiednio długowieczna (w Ameryce Południowej latały do końca lat 60-tych), mająca niezłe osiągi i uzbrojenie (w komorze bombowej mieściła się też torpeda lotnicza). Może taki by się Wam nadał? Miała pojemny kadłub (co powodowało, że bywały przebudowywane na wersja "radarowe", bo było gdzie operatorów zmieścić) czyli sobie możecie do komory bombowej zapakować zapasy, a w kadłubie się bagaże zmieszczą. Spokojnie ląduje na trawiastych lądowiskach i ma spory zasięg. Normalnie miał 3-osobową załogę, ale jest w nim tyle miejsca, że nawigator siedział w kabinie za pilotem, a w razie potrzeby przełaził swobodnie do kadłuba i obsługiwał dolny km. Może taki by się nadał? Można mu jakieś spec malowanie na wyprawę zrobić.... |