![]() |
|
Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149) +---- Wątek: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] (/showthread.php?tid=797) |
RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 21-09-2019 Czerwonego jak nadmieniłem unikam... jest zarezerwowany dla miast. Na razie zaznaczam tereny państw... natomiast ich prowincje/regiony/lenna itd. to pozaznaczam w dalszej kolejności. Potem miasta oraz porty lotnicze i morskie o znaczeniu międzynarodowym. Takich informacji brakuje gdy chce się zrobić jakąś współpracę, wymianę handlową, wizyty itd. Ta robota trochę potrwa - ale mam nadzieję na zrobienie naprawdę dobrze zagospodarowanego kontynentu mikronacyjnego. Mapy, a w zasadzie map, bo następna będzie fizyczna, która ma dać "nową jakość" w mikronacjach. Zbioru informacji, które pozwolą na wspólne działania i współpracę. Wkrótce poproszę o określenie np. oznaczeń lotnisk. Kod już jest... NYXX - gdzie: - N = Nordata - Y = państwo np. Bialenia ma B - XX = kod lotniska, zwykle od miasta. Tak jak w RB np. NBBE czyli port lotniczy Bengazi. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-09-2019 >Andrzeju dla pewności podlinkuj jeszcze raz mapę, która pokazuje prawidłowe położenie i kształt Ardemii. https://micropedia.fandom.com/wiki/Nordata?file=Mapa_Nordaty_23032019.png >A ta druga wyspa to "przestała istnieć" czy po prostu będzie to teraz OBPP? Troszkę przeginanie z tymi likwidacjami wysp. Jak była i nic tam teraz nie ma to jest moim zdaniem OBPP - po diabła likwidować istniejący ląd? Jak dla mnie mogą zostać. >Przy okazji... Taka luźna propozycja: Jak uzgodnimy podział Nordaty i wszyscy będą to akceptowali - to może podpiszemy jakiś Nordacki traktat o granicach? Co Wy na to? Pomysł dobry, ale nie będzie to łatwe, bo np. Bialenia nie uznaje wszystkich państw, które znajdą się na mapie. Chyba, że otwarta ratyfikacja, tj. podpiszemy traktat z FN i każdy będzie mógł się dołączyć. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 22-09-2019 Kolejna wersja mapy... 1/ Granica Suderlandu i Brodrii wg propozycji Andrzeja (wybrałem wariant 4) 2/ Naniesiono Ardemię i Suderland na wyspie opisywanej wcześniej jako "Nordata Północna". 3/ Skorygowano linię brzegową wg mapki, na której jest Ardemia i Suderland (bo jest większa i dokładniejsza) 4/ Wyspy obok tego lądu (obecnie będące OBPP) również skorygowano wg mapy z Ardemii. ![]() Pozostała do wyjaśnienia tylko sprawa państwa oznaczonego na mapie Waksmana jako MAW. Ktoś coś wie? Ten kraj istnieje dalej, jak się nazywa i gdzie go można znaleźć? Czy to może obecnie już jest też OBPP? Po wyjaśnieniu tej kwestii przystąpię do nanoszenia sytuacji na mapę: - miasta - porty lotnicze i morskie - ewentualny podział państw na regiony, państwa składowe itp. oraz oczywiście wszelkie opisy itd. AndrzejSwarzewski napisał(a):Pomysł dobry, ale nie będzie to łatwe, bo np. Bialenia nie uznaje wszystkich państw, które znajdą się na mapie. Chyba, że otwarta ratyfikacja, tj. podpiszemy traktat z FN i każdy będzie mógł się dołączyć. Z państw, które ujęte są na mapie Nordaty uznajemy (na chwilę obecną... zgodnie z tym co jest opublikowane w palacu prezydenckim): - Federację Nordacką - Państwo Suderlandzkie (opisane tam jeszcze jako "Republika Suderlandu") - Republikę Brodryjską - Ludową Republikę Magnifikatu - Królestwo Voxlandu (opisane jeszcze jak "Republika Voxlandu") - Neokontynentalną Unię Państw Integracyjnie Autonomicznych - Księstwo Sarmacji Zasadniczo brakuje tylko "tego czegoś" co na mapie Nordaty z 23.03.2019 (autorstwa Waksmana) jest opisane jako "MAW" - przy okazji pytanie: Jaka jest tego pełna nazwa i czy to dalej istnieje? Jest wiec spora "baza" do podpisania "traktatu granicznego"... ale oczywiście otwarta formuła jest jak najbardziej wskazana, ponieważ przy tak dużej ilości państw o różnej aktywności i różnej biurokracji trudno byłoby to zrobić w sensownym czasie. Zresztą takie umowy międzynarodowe, które były podpisywane przez grupę państw, a potem przyłączały się do tego kolejne państwa to nawet w realu nic niezwykłego, a wręcz sytuacja dość powszechna. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Joahim-von-R - 22-09-2019 MAW: Monarchia Austro-Węgierska. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 22-09-2019 Joahim-von-R napisał(a):MAW: Monarchia Austro-Węgierska.Dzięki! na liście uznawanych jest - czyli istnieje i jakąś tam aktywność przedstawia. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-09-2019 Jeszcze jedna kwestia. Jan Lubomirski-Dostojewski prosił o uwzględnienie na mapie Volkianu (prowincja FN), który dotychczas nie został, o ile dobrze zrozumiałem, przedstawiony na żadnej mapie. Ustaliliśmy wstępnie, że jedną z wysp będzie ta znajdująca się na północny wschód od Sambanafryki. Nie wiemy, gdzie umieścić drugą, ale może część Sambanafryki albo ta wysepka od wschód od Wysp Przyjaźni. Jan zostawił nam, a więc właściwie Tobie, wolny wybór. Widzę też pewną nieprawidłowość odnośnie Federacji Nordackiej. Jak pisałem, po konsultacjach z byłym już prezydentem FN Tehen-Dżekiem, Lotrygania nie jest już częścią FN. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 22-09-2019 Cytat:...po konsultacjach z byłym już prezydentem FN Tehen-Dżekiem, Lotrygania nie jest już częścią FN. Czy jest odrębnym państwem czy to już OBPP? Cytat:Ustaliliśmy wstępnie, że jedną z wysp będzie ta znajdująca się na północny wschód od Sambanafryki. Nie wiemy, gdzie umieścić drugą, ale może część Sambanafryki albo ta wysepka od wschód od Wysp Przyjaźni. Jan zostawił nam, a więc właściwie Tobie, wolny wybór. Mnie to rybka... ja tylko nanoszę sytuację na mapy - zrobię dwa warianty i niech wybiera... osobiście wolałbym mieć na południe od Wysp Przyjaźni zaprzyjaźnioną FN niż OBPP oddzielający nas od Sarmacji. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Adam Aleksander II - 22-09-2019 Myślę, że to wszystko wyjaśni: http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?tid=682 Możemy zrobić tak, że część Volkianu będzie na OBPP pomiędzy Sarmacją a Bialenią, a druga, to jakaś odrębna wysepka, chociażby ta niezajęta na północny-wschód. RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 22-09-2019 Cytat:Możemy zrobić tak, że część Volkianu będzie na OBPP pomiędzy Sarmacją a Bialenią, a druga, to jakaś odrębna wysepka, chociażby ta niezajęta na północny-wschód. OK - tak będzie to naniesione. Cytat:Myślę, że to wszystko wyjaśni: Niestety tylko częściowo... Tereny Lotryganii to OBBP i to jasne, ta małą wysepke domaluję - to nie problem, ale: 1/ Na mapie Ardemii i Suderlandu te małe wysepki koło Ardemii należą do Ardemii, a nie do FN. 2/ Problemem pozostaje większa wyspa koło Ardemii - na Waszej mapie to jedna wyspa, a na mapce Ardemii to dwie i to odmiennym kształcie. Co z tym zrobić? RE: Mapa Nordaty [Wątek roboczy] - Adam Aleksander II - 22-09-2019 Uwzględnić mapę, która zawiera więcej szczegółów. |