![]() |
|
Aktualna Lista państw uznawanych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Aktualna Lista państw uznawanych (/showthread.php?tid=1602) |
RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 11-11-2022 Ta lista chyba będzie wymagała aktualizacji. @"Andrzej Płatonowicz Ordyński", pomógłbyś mi w riserczu stanu świata? RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-11-2022 Listę w celach informacyjnych można uaktualnić, ale tak sobie myślę, że przy naszej reformie Ustawa o kryteriach uznania innych mikronacji też powinno wylecieć do lamusa, gdzie jest jej miejsce. To całe uznawanie innych państw w dzisiejszych, egalitarnych czasach nie ma większego sensu, bo nikt się tym już nie przejmuje. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Karol Medycejski - 11-11-2022 Zgadzam się z Andrzejem. Obecnie jest to nikomu nie potrzebny przeżytek. Zamiast uaktualniać, lepiej wywalić na śmietnik. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 11-11-2022 Też tak sądzę. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-11-2022 Zostawić można tylko listę ambasad, i przy okazji możemy się nimi podzielić. Jak się zmobilizujemy, żeby ruszyć z cyklicznymi raportami z życia Bialenii, to będzie się wrzucało do działów przedstawicielstw. W tym spisie dalej widnieją informacje o tym, że Ronon jest ambasadorem, a z tego co wiem, jak ja to mówię, zmienił miejsce zamieszkania. Kolejna kwestia dot. spraw zagranicznych - mamy trochę mało traktatów z aktualnie funcjonującymi państwami. Te traktaty to i tak pic na wodę, ale ambasady bez tego nie założymy. Czy rozpoczniemy ofensywę dyplomatyczną i popodpisujemy umowy z kim trzeba, czy pootwieramy tam nieoficjalne przedstawicielstwa? Niektóre traktaty też można wypowiedzieć, bo część państw również zmieniła miejsce zamieszkania. Jest trochę do ogarnięcia w kwestiach międzynarodowych, ale może znajdziemy lepszy sposób niż moje tournee z @'Ametyst Faradobus' po mikroświecie na wzór przygód Dziwisza i papaja. No bo chyba też średnio wypada, żebyśmy prosili państwa młodsze od nas, żeby z nami traktat zechcieli podpisać xD. Może wątek "Wieści z Republiki Bialeńskiej" mógłby w wielu przypadkach zastąpić ambasadę. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 12-11-2022 (12-11-2022 10:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Zostawić można tylko listę ambasad, i przy okazji możemy się nimi podzielić. Jak się zmobilizujemy, żeby ruszyć z cyklicznymi raportami z życia Bialenii, to będzie się wrzucało do działów przedstawicielstw. W tym spisie dalej widnieją informacje o tym, że Ronon jest ambasadorem, a z tego co wiem, jak ja to mówię, zmienił miejsce zamieszkania. https://youtu.be/v7kIOkSTpeQ?t=35 (12-11-2022 10:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Kolejna kwestia dot. spraw zagranicznych - mamy trochę mało traktatów z aktualnie funcjonującymi państwami. Te traktaty to i tak pic na wodę, ale ambasady bez tego nie założymy. Czy rozpoczniemy ofensywę dyplomatyczną i popodpisujemy umowy z kim trzeba, czy pootwieramy tam nieoficjalne przedstawicielstwa? Z ambasadami to w ogóle jest ten problem, że trzeba je obsadzać, co w dzisiejszych warunkach nie tylko Bialenii, ale i całego V-Świata jest nieco bez sensu. Między innymi dlatego kiedy zawierałem jako prezydent różne traktaty starałem się zawrzeć w nich zapis, że prezydent i MSZ mogą pełnić funkcję stałego przedstawiciela z urzędu. Wydaje mi się, że zawarcie umowy powinno być skutkiem, realizacją potrzeby, a nie - jak dotąd bywało - fundamentem. Krótko mówiąc będziemy starali się być obecni wszędzie i gdy gdzieś wyniknie zainteresowanie robienia czegoś z nami to proponujemy traktat. Natomiast przyjmujemy jednocześnie zasadę, że uznajemy wszystkich jak leci. (12-11-2022 10:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Niektóre traktaty też można wypowiedzieć, bo część państw również zmieniła miejsce zamieszkania. Można, dla porządku. Już kiedyś to robiłem. (12-11-2022 10:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jest trochę do ogarnięcia w kwestiach międzynarodowych, ale może znajdziemy lepszy sposób niż moje tournee z @Ametyst Faradobus po mikroświecie na wzór przygód Dziwisza i papaja. No bo chyba też średnio wypada, żebyśmy prosili państwa młodsze od nas, żeby z nami traktat zechcieli podpisać xD. Może wątek "Wieści z Republiki Bialeńskiej" mógłby w wielu przypadkach zastąpić ambasadę. Nie ma co też co zgrywać buców, że nam coś nie wypada i inni powinni prosić. Najpierw bądźmy obecni, a potrzeba formalizacji niech będzie skutkiem tej naszej stałej obecności. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-11-2022 (12-11-2022 11:07)Ametyst Faradobus napisał(a): Nie ma co też co zgrywać buców, że nam coś nie wypada i inni powinni prosić.No tak, po prostu ja wychodzę z założenia, że myśmy się już nalatali po mikroświecie z prośbą o uznanie i traktat, jak startowaliśmy z Bialenią, a teraz nie musi nam już szczególnie na tym zależeć. Reasumując, mamy do przyszłości bialeńskiej dyplomacji podobne podejście. Proponuję przyjąć następujący schemat działania: 1. Dzielimy się ambasadami i aktywnymi państwami z którymi traktatów o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych nie mamy. 2. Zaczynamy tworzyć raporty z życia Bialenii. 3. Wieści z Bialenii (ale też zaproszenia, jak będziemy coś organizować) rozsyłają osoby przypisane do poszczególnych państw. Ja tradycyjnie proszę o Nordatę. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 12-11-2022 (12-11-2022 11:27)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): 2. Zaczynamy tworzyć raporty z życia Bialenii. I przy okazji będzie się je wrzucało na stronę. Znowu to powiem: jednak praktyka konsekwentnego zbierania informacji raz w tygodniu była sprawdzona. (12-11-2022 11:27)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja tradycyjnie proszę o Nordatę. Nie będę tu przytaczał wprost, ale znowu mi się przypomniały te dwa francuskie resorty dyplomacji. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-11-2022 (12-11-2022 11:38)Ametyst Faradobus napisał(a): I przy okazji będzie się je wrzucało na stronę. Znowu to powiem: jednak praktyka konsekwentnego zbierania informacji raz w tygodniu była sprawdzona.Tak, regularne raporty mają tę ważną zaletę, że wchodzą w nawyk. Ale proponuję okresy dwutygodniowe: pierwszy weekend miesiąca i trzeci weekend miesiąca. A sposób zbierania klasyczny: wszyscy chętni zgłaszają newsy w wątku roboczym, a potem je grupujemy na Gabinet, Zgromadzenie, Uniwersytet, Siły Zbrojne, itd. To co, zaczynamy od przyszłego weekendu? RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 12-11-2022 Zgoda. |