![]() |
|
Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Wydział Wojskowy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=69) +---- Wątek: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. (/showthread.php?tid=2523) |
RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 04-07-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):Ale mechanik w każdym samochodzie?W tym przypadku tak... te samochody będą miały części zamienne, nie tylko do uzycia w polowych warsztatach, ale również służące naprawom "w polu" czy w marszu, przez załogi pojazdów czy obsługi uzbrojenia, a ten mechanik w razie czego w tym dopomoże. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 05-07-2021 Czyli w praktyce coś takiego: Cytat:PLUTON GOSPODARCZYDodałem drużynę warsztatową zaznaczając ją na czerwono. Sprawdź przede wszystkim czy dobrze wybrałem modele - niestety nie mogę w Twojej ofercie znaleźć tego pojazdu ewakuacyjnego. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 05-07-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):2 x warsztat ruchomy UVM-2-66 (?)UVM-2-66H to oznaczenie ciągnika siodłowego, jest na stronie... w dziale sprzętu logistycznego - samochody ciężarowe średniej ładowności. Oznaczenie warsztatów czy w ogóle tych naczep specjanych nie robiłem, ale możemy to szybko załatwić: - naczepa to STM-2 (naczepa do UVM-2) - dodatkowe litery precyzujęce rodzaj zabudowy: "WM" (warsztat mechaniczny), "WE" (warsztat elektrotechniczny) czyli jedna STM-2WM i jedna STM-2WE (analogicznie STM-2HQ - ruchome stanowisko dowodzenia itd.). Natomiast do logistyki to raczej dałbym samochody terenowe UVL-1, a nie AST-3... te ostatnie dla pododziałów bojowych raczej. Ametyst Faradobus napisał(a):niestety nie mogę w Twojej ofercie znaleźć tego pojazdu ewakuacyjnego.Co to tego pojazdu ewekuacyjnego to nie możesz go znaleźć, bo niestety stare katalogi były na starym forum (mam je oczywiście zabezpieczone i u siebie na dysku), a obecne dotycza tylko sprzętu uzywanego w SZ RB (sa nieco okrojone) - ten pojazd miał nazwę RVT-1, a w SZ RB sa używane RVT-2A i RVT-2B - na innych podwoziach czyli czołgu T-2. Natomiast RVT-1 ma podwozie o takim samym rodowadzie, jak proponowana Tobie dla tych jednostek OT haubica samobieżna 152mm. Co nawet pasuje, bo takie pojazdy zwykle tworzono z podwozi starszych czołgów, już wycofywanych z ekspoloatacji... to był sobie jakiś tam wcześniejszy czołg, już dawno nieużywany - a podwozia użyto do różnorakiego sprzętu, w tym wozu ewakuacyjnego. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 10-07-2021 To UVM-2-66 zachowuję póki co ogólnie, co najwyżej później się doprecyzuje. A czy wprowadzenie różnych typów samochodów terenowych nie zwiększy nam kosztów? Kierowałem się taką myślą, że stawiając na AST-3 jednocześnie wprowadzamy mechaników, którzy znają ten sprzęt jak własną kieszeń plus łatwiej dostarczyć części zapasowe. Tym niemniej wychodzi coś takiego: PLUTON FACHOWCÓW (czyli remontowo-techniczny) Sekcja dowódcy samochód terenowy UVL-1 Skład: dowódca plutonu, podoficer łączności, Drużyna ewakuacji sprzętu 2 x sekcja ewakuacji sprzętu transporter opancerzony YW53, pojazd ewakuacyjny RVT-1 Skład: 2 dowódców pojazdu (w tym jeden to dowódca drużyny), 2 kierowców, mechanik, 3 specjalistów-fachowców Drużyna warsztatowa 2 x warsztat ruchomy UVM-2-66 Skład: dowódca, 3 kierowców, 8 specjalistów-mechaników Drużyna zaopatrzenia samochód terenowy UVL-1, 6 samochodów ciężarowych UVM-2-66 Skład: dowódca drużyny, 7 kierowców, 6 specjalistów-mechaników RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 13-07-2021 No dobra, czyli ogółem do uzupełnienia pozostały plutony uzbrojenia oraz dowódcy. Może zacznijmy od uzbrojenia - jakiej skali potrzebujemy? RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 13-07-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):Może zacznijmy od uzbrojenia - jakiej skali potrzebujemy?Tutaj bym specjalnie nie kombinował... potrzebna byłaby drużyna techniczna oraz dwie drużyny transportu amunicji. W drużynie technicznej/uzbrojenia dałbym dwa transportery (takie same jak w plutonie technicznym) z załogami 2 + 4 - ekipa uzbrojeniowców mogąca zainterweniować w polu, w bliskości przeciwnika w razie problemów z uzbrojeniem wozów bojowych. Do tego samochód terenowy i cztery ciężarówki - będą służyły do transportu części zamiennych oraz pewnej ilości zapasowego uzbrojenia (do szybkiej podmiany uszkodzonego). Oprócz tego dwie drużyny transportu środków bojowych w składzie samochód terenowy i 8 ciężarówek do transportu amunicji. Dowódca plutonu miałby samochód terenowy... RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 15-07-2021 Sekcja dowódcy plutony Samochód terenowy UVL-1 Skład: dowódca plutonu, kierowca, podoficer łączności Drużyna uzbrojenia 2 x transporter opancerzony YW53 samochód terenowy UVL-1 4 x samochód ciężarowy UVM-2-66 Skład: dowódca drużyny, 2 dowódców pojazdu, 7 kierowców, 2 mechaników, 6 specjalistów-fachowców 2 x Drużyna transportu amunicji w każdej: samochód terenowy UVL-1 8 x samochód ciężarowy UVM-2-66 Skład: dowódca drużyny, 9 kierowców, mechanik, 8 strzelców Coś w tym stylu? RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 17-07-2021 Cytat:PLUTON GOSPODARCZY Także tak to wygląda na chwilę obecną. Jeśli nie masz żadnych poprawek to zostaje do skonstruowania pluton dowódcy. RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ametyst Faradobus - 24-07-2021 Dobrze, zatem zostaje nam do uzupełnienia pluton dowódcy i chyba będziemy mogli wówczas spojrzeć na batalion jako na całość. Czy w przypadku kompanii logistycznej tego typu ma ona jakąś specyfikę? RE: Logistyka i nie tylko... temat dedykowany ZSKHiW. - Ronon Dex - 24-07-2021 Dzisiaj jestem w rozjazdach... jutro chce zrobić do końca te linie kolejowe oraz wykaz taboru, aby można było nas wrzucić do systemu Kolei Transnordackiej. Wrócimy do tematu batalionu w przyszłym tygodniu. |