Forum Republiki Bialeńskiej
Ministerstwo Kodyfikacji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Ministerstwo Kodyfikacji (/showthread.php?tid=119)

Strony: 1 2

Ministerstwo Kodyfikacji - Akrypa Ali Shariati - 24-04-2019

W tym małym pokoiku Pałacu Prezydenckiego które zwą Jedynym Słusznym Ministerstwem zapraszam wszystkich do dyskusji nad prawem naszej Republiki.
W ostatniej ustawię którą wprowadzałam pojawiły się takie słowa:

Cytat:Prezydent ma prawo odmówienia przeprowadzenia referendum, jeśli uzna, że przeprowadzenie referendum naraziłoby stabilność lub bezpieczeństwo państwa albo naruszałoby zasadę niezawisłości i niezależności władz bądź ingerowałoby w prawa i wolności obywateli lub byłoby niezgodne z przepisami Republiki Bialeńskiej.

Nie żebym była za jakimś szczególnie potężnym ograniczaniem prerogatyw Prezydenta ale nie myślicie, że to jednak za dużo? Dla mnie byłoby to za dużo nawet w przypadku Monarchii. Pamiętajmy, że jednym z głównych zastosowań referendum jest podważenie Weta Prezydenta i gdy Prezydent może odmówić jego przeprowadzenia wydaję się to za mocno przechylać władzę w kierunku głowy państwa. Bialenia miała mniej odpowiedzialnych Prezydentów w swojej historii więc myślę, że możemy sobie wyobrazić złe zastosowanie tego przepisu. A większości obywateli można chyba jednak zaufać, że nie są szpiegami Grutina. W każdym razie póki co bez proponowania poprawek wpisałem ustawę bo wydaję się dość ważna i nie chciałam bez dyskusji nawet proponować poprawek jeszcze gdyż wiem, że w RB jest dość duży sentyment do silnej władzy Prezydenta a nie chce by moja rola stawała się polityczna przy pracy nad prawem jako członkini Gabinetu Prezydenta.

RE: Ministerstwo Kodyfikacji - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-04-2019

Ale spójrz na następny ustęp: 

Cytat:5. W przypadku odmówienia przeprowadzenia referendum, osobie składającej wniosek o rozpisanie referendum przysługuje prawo do zażalenia decyzji o odmówieniu przeprowadzenia referendum do Parlamentu Republiki Bialeńskiej, który podejmuje na drodze uchwały ostateczną decyzję w sprawie przeprowadzenia referendum

Ostateczna decyzja należy do Parlamentu. 
Nie będę się kurczowo trzymał tego przepisu, ale myślę, że nie nadaje on nadmiernej mocy głowie państwa.

RE: Ministerstwo Kodyfikacji - Akrypa Ali Shariati - 24-04-2019

Warto by dodać, że tej uchwały nie można zawetować. Ale niezależnie od tego chyba w referendum chodzi o fakt by Obywatele sprawowali jakąś kontrole nad władzą a nie by ich zdanie można było odrzucać?

Nie można, jest napisane, że decyzja Parlamentu jest ostateczna.
Cóż, właściwie masz rację, ale może warto pozwolić, by wybierany bezpośrednio przez Naród Prezydent wspólnie z wybieranym bezpośrednio Parlamentem w krytycznej sytuacji obronili Naród przed samym sobą? Myślę, że będą to bardzo rzadkie przypadki, ale powinniśmy być gotowi na wszystko, np. na propozycje referendalne niezgodne z Konstytucją (ograniczenie praw części obywateli, utrata suwerenności) lub zwyczajnie trollerskie.

Nie odmówię ci racji, sama nie jestem mocno przekonana do tego dlatego postanowiłam poddać to pod szerszą dyskusję. Też pamiętajmy, że czas się liczy a w takiej formie można to przedłużyć pewnie i z miesiąc.

[Obrazek: NcoAuPd.jpg]
Na dziś Ministerstwo Skończyło pracę. Najważniejsza część pracy zrobiona w planach przywracanie świetności prawa Bialeńskiego ilościowo i jedna ważniejsza reforma. Zachęcamy do włączenia się do prac, kontakt przez pw, facebooka lub telegrama. Dobra fucha w budżetówce!

Młodo Pani Minister wygląda.

RE: Ministerstwo Kodyfikacji - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 25-04-2019

Zaraz nam zamkną Bialenię za te loli…

RE: Ministerstwo Kodyfikacji - Akrypa Ali Shariati - 25-04-2019

Towarzyszka Minister Akrypa urodziła się w 2011 więc nie może wyglądać jak 800 letnia loli.

RE: Ministerstwo Kodyfikacji - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-04-2019

Czy Allah szczególnie upodobał sobie loli? Czy A’isza bint Abi Bakr jest ideałem kobiety w Zielonym Kościele? Czy Zielony Kościół popiera obniżenie wieku zgody?