![]() |
|
Pułk reprezentacyjny - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51) +--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399) +---- Dział: Gwardia Rzeszy Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=173) +----- Dział: Sztab (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=180) +----- Wątek: Pułk reprezentacyjny (/showthread.php?tid=1275) |
Pułk reprezentacyjny - Ametyst Faradobus - 24-01-2020 W chwili obecnej w Wolngradzie, stolicy Rzeszy, nie stacjonują żadne jednostki Gwardii. Myślę jednak, że warto by to zmienić rozwiązując przy okazji kilka problemów, takich jak ochrona i transport przedstawicieli władz samorządowych, gości i okazyjnie także przywódców państwa. W związku z tym proponuję sformować specjalną jednostkę o charakterze ochronno-reprezentacyjnym. Roboczo można nazwać ją 1. Wolnogradzkim Pułkiem Gwardii Rzeszy. W jego skład mogłyby wejść następujące oddziały:
- batalion reprezentacyjny (trzy kompanie oraz szwadron kawalerii wraz z orkiestrą) - udział w najważniejszych uroczystościach, powitaniach gości oraz pełnienie warty honorowej w szczególnych miejscach,
- batalion ochronny (trzy kompanie) - ochrona najważniejszych notabli, Domu Lewskiego i innych budynków oraz zgromadzeń, takich jak Sejm,
- eskadra śmigłowców - zapewniająca szybki transport notabli Rzeszy, gości oraz przywódców państwa na terytorium Rzeszy,
- kompania logistyczna.
Myślę, że istnienie tego typu jednostki dodałoby Gwardii i miastu stołecznemu kolorytu oraz zwiększyłoby rozpoznawalność naszej formacji. Można by też wprowadzić zasadę, że wartę honorową w jakimś szczególnym miejscu pełniłoby stale dwóch żołnierzy Pułku oraz rotacyjnie - dwóch przedstawicieli różnych gwardii lennych.
RE: Pułk reprezentacyjny - Ametyst Faradobus - 05-02-2020 Ponawiam temat. Jeśli nie będzie obiekcji to powołam pułk i zajmę się procesem jego formowania. RE: Pułk reprezentacyjny - Ronon Dex - 05-02-2020 Dobrze... wezmę się za śmigłowce (wieczorem przy kompie przejrzę możliwości i coś zaproponuję), logistykę oraz jednostkę ochrony. Co do reprezentacyjnego to dłuższy temat... Tutaj pogrzebię trochę zapewne w weekend. RE: Pułk reprezentacyjny - Ronon Dex - 05-02-2020 Moja propozycja śmigłowców to odpowiednik realowego Aerospatiale (potem Eurocopter) Dauphin. Dobra wielozadaniowa maszyna powstała w lat połowie lat 70-tych i trzymająca się świetnie do dzisiaj (oczywiście w nowych odmianach). Jak zatwierdzisz to w weekend się wezmę za przygotowanie zestawu maszyn. RE: Pułk reprezentacyjny - Ametyst Faradobus - 05-02-2020 Dla mnie to się podoba. Ja mogę pomyśleć nad stroną reprezentacyjną. RE: Pułk reprezentacyjny - Ronon Dex - 05-02-2020 Dauphina szykowałem już wcześniej... bo myślałem nad strukturami ratowniczymi, a szczególnie na Anatolii przydałoby się lotnicze pogotowie ratunkowe. W końcu to duże obszary, słabo zurbanizowane itd. latająca służba medyczna (nie tylko na śmigłowcach) oraz może też jednostki powietrzne straży pożarnej są jak najbardziej pożądane. A Dauphin sprawdza się też jako śmigłowiec ratownictwa morskiego-przybrzeżnego, a wokół Anatolii dużo wody. A ponadto ten śmigłowiec jest po prostu ładny... całkiem subiektywnie. W weekend popracuję nad prezentacją tej maszyny dla różnych służb Rzeszy Bialeńskiej... oczywiście czymś jeszcze go uzupełnimy. RE: Pułk reprezentacyjny - Ronon Dex - 08-02-2020 Wstępna propozycja śmigłowca do wożenia dygnitarzy... ![]() ![]() RE: Pułk reprezentacyjny - Ametyst Faradobus - 08-02-2020 O, to piękne jest! RE: Pułk reprezentacyjny - Ronon Dex - 08-02-2020 Zastanawiam się czy w tej eskadrze nie powinniśmy mieć też samolotów... bo śmigłowce się doskonale nadają do lotów na niewielkie odległości czyli do 700 km (ten śmigłowiec ma zasięg 800-900 km, ale "do przebazowania") jeżeli u celu można zatankować oraz do 350 km jeżeli nie ma takiej możliwości. A więc np. ze swojego lenna do Wolnogradu nie dolecisz. Moim zdaniem powinny być ze dwa PA-318-100 albo DL-35 (wojskowa nazwa dla wersji VIP to VD-4) - zresztą można zrobić ten PA-318-100 jako maszynę Lwa Rzeszy (taki "Air Force One" w Gwardii Rzeszy... oczywiście w tym przypadku dwa, zawsze jeden jest "operacyjny") oraz ze dwa-trzy DL-35/VD-4, jako małe samoloty dyspozycyjne. Eskadra mogłaby mieć klucz z dwoma PA-318, klucz z trzema DL-35/VD-4 oraz dwa klucze po 4 śmigłowce, takie jak powyżej (muszę im nadać oznaczenie fabryczne i wojskowe... bo mam zamiar wstawić je też jako maszyny rządowe, zamiast przestarzałych HU-4). Jakie jest Twoje zdanie w tej materii? RE: Pułk reprezentacyjny - Ametyst Faradobus - 08-02-2020 W sumie dobry pomysł. Zakładałem, że potrzebne będzie tylko coś na krótkie trasy, ale faktycznie warto by mieć w zanadrzu również samoloty. Przydałoby się też pozwolenie na używanie ich do celów transportu dygnitarzy na terenie całej Bialenii. |