![]() |
|
Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Wydział Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=182) +----- Dział: Aula imienia prof. A. G. Dugina. (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=189) +----- Wątek: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. (/showthread.php?tid=1278) |
Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-01-2020 Kolejny wykład o mikrozofii wygłoszony na Uniwersytecie Książęcym. Cytat:Szanowni Państwo, RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Ronon Dex - 25-01-2020 AndrzejSwarzewski napisał(a):Niezmienianie tożsamości wirtualnej przez wiele lat ma tę zaletę, że personalizacja ma miejsce. Mogę śmiało powiedzieć, że Andrzej Swarzewski jest osobą. A czy Wasz duch wytworzył osobę w świecie mikronacji?Przyznam, że choć raz zmieniłem personalia (ale w żaden sposób nie było to zerwaniem więzi z poprzednią postacią, a element narracji związany z powrotem po pewnej przerwie do mikroświata) to również uważam, że wytworzyłem pewną wirtualną osobę... o kontretnych i stałych cechach. W każdym razie czuję emocjonalną więź zarówno z samą postacią, jak i z samym naszym Państwem. To drugie jest o tyle ciekawe, że w realu do "państwowców" nie należę, a wręcz mam całkowicie obojętny emocjonalnie stosunek do tworów administracyjnych za jakie uważam państwa. Postać wirtualna ma więc nieco inne cechy jak realna... choć z drugiej strony zamiłowanie do militariów jest przeniesiem cech realowych na grunt mikronacyjny. RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Joahim-von-R - 25-01-2020 Ja jestem mikronautą dość młodym, więc Joahim von Ribertrop osobą jeszcze nie jest. Nie wiem gdzie w tym wykładzie, ale pisałeś coś o schizofrenii. A chwilę później mówisz, że postać wirtualna jest osobą inną niż realna. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to można podciągnąć pod schizofrenię. Ale to byłby nowy rodzaj schizofrenii- schizofrenia mikronacyjna. Być może to ten jeden przydatny rodzaj schizofrenii. RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Ametyst Faradobus - 25-01-2020 Niedawno się zorientowałem, że już przez większość mojego v-życia funkcjonuję jako Ametyst, a nie Arkadiusz Filip. Z drugiej strony właśnie jako Ametyst zacząłem się bardziej ujawniać i teraz nie jest właściwie żadnym problemem znaleźć mnie w realu. Ale może to dlatego, że morda mi wyładniała i w ogóle stałem się bardziej towarzyskim człowiekiem. RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Ronon Dex - 25-01-2020 Akurat tezę o jakiejś szkodliwości całkowitego oddzielenia życia zawodowego od prywatnego uważam za błędną... Raczej za coś szkodliwego uważam brak takiego oddzielenia tych dwóch sfer życia. W realu próbowałem jednego i drugiego... i na skutek doświadczeń uważam, że wersja z całkowitym (na ile to możliwe) sfery życia zawodowego od prywatnego jest zdecydowanie lepsza. Co do kwestii całkowitego oddzielenia postaci wirtualnej od realnej to mam spore wątliwiści czy to możliwe. Siłą rzeczy pewne cechy osoby realnej i wirtualnej muszą się przenikać. Raczej nie jest możliwe długotrwałe prowadzenie postaci wirtualnej w całkowitym oderwaniu od osoby realnej... chociaż oczywiście pewne cechy obu postaci mogą się różnić i zapewne bywają często różne, ale na pewno nie wszystkie. RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-01-2020 Cytat:To drugie jest o tyle ciekawe, że w realu do "państwowców" nie należę, a wręcz mam całkowicie obojętny emocjonalnie stosunek do tworów administracyjnych za jakie uważam państwa. Postać wirtualna ma więc nieco inne cechy jak realna...Myślę, że to może też wynikać z faktu, że na państwo wirtualne mamy bezpośredni wpływ, a to realne, to - jak celnie określił Anderson - wspólnota wyobrażona i nie mamy na nie większego wpływu. Homo faber utożsamia się bardziej z tym, co sam kreuje. Cytat:Nie wiem gdzie w tym wykładzie, ale pisałeś coś o schizofrenii. A chwilę później mówisz, że postać wirtualna jest osobą inną niż realna. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to można podciągnąć pod schizofrenię. Ale to byłby nowy rodzaj schizofrenii- schizofrenia mikronacyjna. Być może to ten jeden przydatny rodzaj schizofrenii.Schizofrenia objawia się nieadekwatnym odbiorem rzeczywistości. Skoro nasza rzeczywistość różni się zasadniczo od realnej, to zdrowym objawem jest inne jej postrzeganie i na nią reagowanie. Odnosisz się zapewne do osobowości mnogiej... Chyba nam to nie grozi. Są osoby, które za kierownicą wykazują nieujawniane cechy charakteru i są takie, które mają tak przy klawiaturze, ale stąd jeszcze daleka droga do zaburzeń dysocjacyjnych.
RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Ronon Dex - 25-01-2020 AndrzejSwarzewski napisał(a):Myślę, że to może też wynikać z faktu, że na państwo wirtualne mamy bezpośredni wpływ, a to realne, to - jak celnie określił Anderson - wspólnota wyobrażona i nie mamy na nie większego wpływu. Homo faber utożsamia się bardziej z tym, co sam kreuje.A ja uważam, że większy wpływ na to ma coś innego... państwo wirtualne jest wynikiem mojego w zasadzie nieskrępowanego wyboru. Owszem jest ich ograniczona ilość, a do tego konkretnego mnie zaprosiłeś, ale jednak fakt, że się z nim zidentyfikowałem to mój swobodny wybór. Z realnym jest inaczej... to, że w nim żyję jest wynikiem okoliczności w zdecydowanej większości niezależnych ode mnie (wychowałem się i dorosłem w czasach gdy nawet wyjechać się nie dało... co najwyżej uciec z pewną dozą ryzyka). Państwo wirtualne jest wynikiem mojego wyboru... realne zbiegiem okoliczności. A więc do mojego wirtualnego państwa mam stosunek emocjonalny, a do realnego... w zasadzie nie - bo nie jest to mój wybór, a złożony związek okoliczności zewnętrznych. RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - Akrypa Ali Shariati - 06-05-2020 Andrzrj Swarzewski zmienił personalia! Lud bialenii żąda prawdy! |