![]() |
|
Nowy traktat - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Wydarzenia" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=390) +----- Dział: IV Szczyt Rady Państw Nordaty (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=201) +----- Wątek: Nowy traktat (/showthread.php?tid=1329) |
Nowy traktat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-02-2020 Wasze Ekscelencje,
Jedną z kwestii, którą już od dawna planowaliśmy załatwić podczas IV Szczytu jest podpisanie nowego traktatu. Przypomnę, że poprzednia nowelizacja nie została ratyfikowana przez Parlamentu RB i związku z tym nie weszła w życie ze względu na niejasność pewnych sformułować. Odsyłam do zapoznania się z projektem i uwagami posłanki Aliji zawdżat Akrypy.
Oprócz kwestii z magnifikackiego Szczytu, jeśli chcemy przyjąć Suderland, trzeba zmienić przepis mówiący, że stolica i większa część państwa członkowskiego musi znajdować się na terytorium naszego Kontynentu.
Zbierzmy uwagi i propozycje, zanim ktoś przystąpi do stworzenia Traktatu. W ostateczności ja mogę się podjąć, ale może Ekscelencja Hohenburg, który ostatnio napisał bardzo długi projekt Konstytucji Federacji Nordackiej zechciałby zająć się i Traktatem?
Zapraszam do dyskusji państwa członkowskie, Suderland, ale też inne delegacje, które zechciałyby coś doradzić z perspektywy swojego wieloletniego doświadczenia.
RE: Nowy traktat - Helwetyk - 08-02-2020 Wasza Ekscelencjo, poniekąd dysponuję pewnym doświadczeniem w formułowaniu aktów prawnych (i, jak mogę, staram się ograniczać zapędy w kierunku produkcji nowych…), wobec czego na wstępie nasuwa mi się kilka pytań. Po pierwsze, jakie kompetencje, oprócz wykluczania państw członkowskich, miałby posiadać Szczyt Rady Państw Nordaty oraz w jakim trybie i jaką większością miałby wydawać decyzje? Po drugie, jakie kompetencje miałby posiadać Sędzia Trybunału Rady Państw Nordaty (jak rozumiem, trybunał jako taki miałby nie powstać)? Po trzecie, jakie kompetencje miałby posiadać Prezes Banku Centralnego Nordaty? I po czwarte, które to pytanie formułuję już z czysto leockiej perspektywy: jaka jest definicja Kontynentu Północnego? Przy czym zaznaczam: nie zadaję tych pytań w celu krytyki, a dla ustalenia stawianych przed traktatem celów. RE: Nowy traktat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-02-2020 Wasza Ekscelencjo, Obecny traktat zakłada, że przyjmowanie nowych członków powinno odbywać się jednogłośnie. Uważam, że powinniśmy to utrzymać, bo w zamierzeniu RPN ma być regionalną (a więc niezbyt dużą) i dość mocno ze sobą związaną grupą państw. Szczyt w mojej opinii powinien być przede wszystkim platformą komunikacji. Nie jestem zwolennikiem przekazywania mu większych kompetencji, stawiających go ponad państwami - podmiotami polityki międzynarodowej. Można natomiast dać mu prawo wydawania rezolucji, zwykłą większością głosów. Sędzia (na cały Trybunał niestety nie ma ludzi) w zamierzeniu miałby rozsądzać spory pomiędzy państwami oraz interpretować traktaty w razie wątpliwości. Wola stworzenia Banku Centralnego wynika z chęci współpracy gospodarczej. Z drugiej strony zaczynam nabierać wątpliwości odnośnie sensu tej instytucji w chwili obecnej. A Kontynent Północny to rzeczywiście pojęcie nieostre. Oto mapa Nordaty. Kontrowersja polega na tym, czy Sambanafryka (Samunda po opieką Sarmacji i obpp) jest częścią Nordaty. Bo Hasseland już na pewno nie jest. RE: Nowy traktat - Helwetyk - 09-02-2020 Wasza Ekscelencjo, tak — moja wątpliwość dotyczyła tu Szczytu Rady Państw Nordaty; z literalnego brzmienia projektu wynika, że jest to organ odrębny od Rady Państw Nordaty. W każdym razie, proponowałbym powyższe intencje ująć w takiej właśnie postaci, jako przyznanie Szczytowi prawa do przyjmowania niewiążących rezolucji zwykłą większością głosów (by nie było niejasności, można tu jeszcze doprecyzować, że chodzi o zwykłą większość głosów państw biorących udział w głosowaniu i dodać wymóg uzyskania kworum). Podobnie warto byłoby dookreślić rolę Sędziego oraz doprecyzować, czy państwa członkowskie z mocy samego traktatu podlegają jurysdykcji Sędziego, czy też raczej w każdym przypadku strony muszą wyrazić zgodę na arbitraż. Co do granic Kontynentu Północnego — dobrze domniemuję, że nigdy nie powstała mapa uwzględniająca szelf kontynentalny? RE: Nowy traktat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-02-2020 Nie powstała, a przynajmniej ja takiej nie widziałem. Spróbuję coś napisać i przedstawić pod dyskusję, ale raczej już nie dziś, bo brak mi weny.
RE: Nowy traktat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 14-02-2020 Przepraszam, że dopiero teraz, ale ostatnio mam trudności z zabraniem się za coś konkretnego (chyba, że akurat mam przypływ weny, ale weny akurat do pisania aktów prawnych nie mam nigdy) i chyba rozpocząłem za dużo projektów i pełnię za dużo funkcji, przez co niczym nie mogę zająć się w sposób z którego byłbym zadowolony... Zmiany w stosunku do obecnego brzmienia Traktatu zostały podkreślone. Zapraszam do korekty i dyskusji. Cytat:Traktat o przyjaźni, współpracy i pomocy wzajemnej RE: Nowy traktat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-02-2020 Czy Ekscelencje zechcą się wypowiedzieć? Są jakieś uwagi, czy przechodzimy do głosowania? RE: Nowy traktat - Michelangelo Piccolomini - 16-02-2020 Ekscelencja profesor Swarzewski prosił mnie o ocenę traktatu. Jest bardzo dobrze napisany, nie mam uwag. RE: Nowy traktat - Tarsycjusz Operar - 16-02-2020 Ekscelencjo Andrzeju, Przepraszam, że naraziłem Ciebie przez moje zwlekanie na lekkie, lecz zrozumiałe poddenerwowanie. Traktat mi się podoba. Dziękuję za Twój czas i postaranie się, aby go napisać. Zaktualizowanie tego Traktatu jest jednym z ważniejszych, jeśli nie głównym punktem IV Zjazdu Rady Państw Nordaty. Jeżeli delegacja Federacji Nordackiej, wyrazi swoją aprobatę wobec Traktatu zaproponowanego przez Ekscelencję Swarzewskiego, to możemy go śmiało przyjąć i wdrażać w życie. W imieniu Ludowej Republiki Magnifikatu oczywiście akceptuję powyższy Traktat RPN. RE: Nowy traktat - Adam Aleksander II - 16-02-2020 Mam taką samą opinię jaką wyraziłem prywatnie, czyli nie mam nic przeciwko. |