Forum Republiki Bialeńskiej
DEBATA TEMATYCZNA Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11)
+------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89)
+------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90)
+------- Wątek: DEBATA TEMATYCZNA Umundurowanie Gwardii Rzeszy (/showthread.php?tid=1840)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 05-08-2020

[Obrazek: 16bOy1y.png]

Wysoki Sejmie,

na wniosek para marszałka Ronona Dexa rozpoczynam debatę tematyczną, która będzie poświęcona kwestii umundurowania Gwardii Rzeszy. Zanim sam zabiorę głos i zachęcę Was do tego samego proszę Wnioskodawcę o zagajenie dyskusji.

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ronon Dex - 05-08-2020

Pewnym zagajeniem jest ten temat

W każdym razie należałoby stworzyć mundur dla Gwardii Rzeszy zarówno paradny (w stylu "retro"), jak i przede wszystkim ten współczesny, używany przez gwardzistów na co dzień. Zasadniczo tak jak napisałem w pierwotnym temacie - wybór oznak stopni wzorowanych na OSP wymusza przyjęcie bluzy mundurowej z typowym kołnierzem dostosowanym do noszenia koszuli i krawata (kołnierz typu "stójka" jaki zastosowałem w Gwardii Razorna - odpada, no chyba że zmodyfikujemy stopnie w gwardii).

Generalnie wszelkie bluzy mundurowe są do siebie strasznie podobne... jeżeli pozbawić realowe bluzy mundurowe wszelki elementów wyróżniających to różnice wystąpią tylko w kroju kieszeni. Podstawą jest więc najpierw ustalenie kolorystyki munduru oraz kroju kieszeni (krój kołnierza jest już wymuszony wcześniej przyjętymi oznaczeniami stopni).

W dalszej części lub równolegle musimy ustalić kwestie nakrycia głowy - krój czapki, beretów czy furażerek... zależnie co wybierzemy. Tutaj mamy też pole do popisu bo godło Rzeszy w przeciwieństwie go godła Bialenii nie jest elementem dokładnie ustalonym. Na bazie przyjętego godła i herbu Rzeszy możemy opracować emblemat Rzeszy stosowany na czapce (berecie itp.). Potem można pokombinować z klamrą pasa oraz wszelkimi innymi elementami - naszywki, noszenie odznaczeń itd.

Tak więc moja propozycja na początek:
1. Ustalmy kolor munduru wyjściowego Gwardii Rzeszy.
2. Ustalmy krój kieszeni... tutaj mogę albo przygotować wzory do wyboru, albo propozycje mogą padać poprzez podanie do jakich realowych kieszeni na bluzach mundurowych mają być podobne.

Będzie to podstawą do dalszych prac i dalszych uzgodnień.

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 05-08-2020

No tak, dziękuję za to zagajenie, ja też jestem za tym, aby temat opracować w dwóch krokach. W czasie dyskusji nieformalnej wspomniałem, że może warto by mundury paradne wzorować na niemieckich dziewiętnastowiecznych? Wtedy będzie można wykorzystać wzorce, które kojarzą się z II Rzeszą, a w końcu my też jesteśmy w pewnym sensie II Rzeszą, wspólnotą "małych państewek".

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ronon Dex - 05-08-2020

Tak jestem za tym... ale opracowanie takiego munduru trochę potrwa, bo skoro chciałbyś pickelhaubę to muszę opracować coś z połowy XIX wieku. Wymaga to trochę czasu... tak więc proponuję nieco odłożyć w czasie mundur paradny/w stylu retro, a zająć się tymi współcześniejszymi, bo robiąc takowe dla SZ RB czy Gwardii Razorna mam sporo przygotowanych elementów, które wystarczy modyfikować. Po prostu pójdzie szybciej...

Unikniemy "przestoju" w pracach, a w między czasie i na spokojnie będę przygotowywał wzorce munduru paradnego/retro - bo muszę je wyrysować od zera. Prace zaczniemy od mundurów codziennych", tych wyjściowych i służbowych, a paradny stworzymy w trakcie tych prac (wymaga więcej wolnego czasu na prace graficzne).

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 05-08-2020

Można i tak.

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ronon Dex - 06-08-2020

Mam pytanie w związku z tym... Moglibyśmy się w materii mundurów Rzeszy oprzeć na rozwiązaniach pruskich, tak połowy XIX wieku, jak i tych późniejszych. Dość ciekawą kontynuacją rozwiązań pruskich jest umundurowanie używane w Chile.

Wywodzi się właśnie od mundurów pruskich i tam one właśnie ewoluowały do współczesności. Jest to związane z faktem, że armie chilijską pod koniec XIX wieku restrukturyzowali i unowocześnili właśnie Prusacy. Te związki były bardzo bliskie, dowodzili nią pruscy oficerowie, a do Chile przybyło wielu emigrantów z Prus. Do dzisiaj zresztą są tam wsie i miasteczka o typowo pruskiej architekturze. W umundurowaniu ich armii jest to do dzisiaj widoczne. Można by iść podobną drogą ewolucji...

Tylko do tego nie bardzo pasują bluzy "pod krawat” i lepiej by wyglądały kołnierze wywodzące się od ”stójek”. Tylko nam stopnie nie pasują...

Czy zaakceptowałbyś ich odmianę na inny typ kołnierza?  Byłyby umieszczone na kształcie zbliżonym do rombu. Oczywiście zawierałyby te same elementy co dotychczasowe, byłby tylko inny kształt purpurowego pola podkładu. Taki pasujący do innych kołnierzy.

Te które są oczywiście by zostały, bo nadają się do bluz czy koszul służbowych/codziennych. Powstałaby po prostu ich odmiana.

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 06-08-2020

A można, jak najbardziej. Nawet sam miałem takie rozwiązanie sugerować. Poza tym moglibyśmy dodatkowo wprowadzić naramienniki z plecionką.

Ametyst Faradobus napisał(a):A można, jak najbardziej. Nawet sam miałem takie rozwiązanie sugerować. Poza tym moglibyśmy dodatkowo wprowadzić naramienniki z plecionką.
No to w sumie czas decyzji... robimy oznaczenia stopnia na kołnierzach typu stójka (coś jak w CK Armii) czy robimy stopnie na naramiennikach, oficerskie z plecionką oczywiście? Wtedy na kołnierzach patki z barwą broni...

Weekend idzie, to bym popracował - tylko potrzebna decyzja co do stopni: kołnierze czy naramienniki?

Tak na szybko... 

[Obrazek: 3_06_08_20_9_39_09.png]

od lewej: oficer młodszy, oficer starszy, generalicja.

Oczywiście to wszystko wymaga jeszcze obróbki i stylizacji, "sznurki" nie mogą być gładkie, muszą mieć pewną "fakturę" itd. Zresztą w sobotę siądę i zaproponuje kompleksowe rozwiązanie w wariantach... może też nieco inaczej rozwiąże kwestie oficerów młodszych.

RE: Umundurowanie Gwardii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 07-08-2020

W przypadku paradnych byłbym za naramiennikami.