![]() |
|
Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Departament Lisewski (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=193) +------- Dział: Lenno Lisendorff (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=196) +------- Wątek: Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff (/showthread.php?tid=1846) |
Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Ronon Dex - 08-08-2020 ![]() W Pałacu Lisendorff, siedzibie Wielkiego Kniazia Thomasa von Lisendorff rozpoczęły się uroczystości powitalne z okazji powrotu prawowitego właściciela Lenna Lisendorff. Gospodarzem uroczystości jest Zarządca lenna Lisendorff i Burmistrz Lisewa - Par Ronon Dex. Już od godzin porannych do Pałacu przybywali goście chcący powitać powracającego Thomasa von Lisendorff, są to głównie przedstawiciele władz miejscowości położonych na terenie Półwyspu Lisewskiego, ale również goście z całej Rzeszy Bialeńskiej, na czele z Lwem Wolnogradu - Ametystem Faradobusem. W okolicach Pałacu zebrała się również okoliczna ludność, która witała na trasie przejazdu kolumnę pojazdów Gwardii Lisendorff wiozącą Wielkiego Kniazia Thomasa von Lisendroff. Po przywitaniu dostojnego gościa, a w sumie ponownie gospodarza ziem głos zabrał Ronon Dex, który złożył sprawozdanie dotyczące działań na Półwyspie Lisewskim i w Lennie Lisendorff. Sprawozdanie Para Ronona Dex, występującego jako Burmistrz Lisewa oraz Zarządca Lenna Lisendorff.
Szanowny Thomasie von Lisendorff, Wielki Kniaziu Lisendorff, Przyjacielu... Z chwilą gdy opuszczałeś kraj przekazałeś mi zarząd nad Twoimi ziemiami, którymi gospodarowałem przez ostatni rok. Jednocześnie postanowiłem kontynuować nasze wspólne dzieło jakim jest Półwysep Lisewski. Miejsce, które stało się w toku tych działań, takim nieformalnym miniregionem Bialenii. Jak możesz zauważyć nasz Półwysep zyskał na Forum odrębne miejsce, nasze ziemie nie są zgrupowane w lennach Rzeszy (choć oczywiście nimi są), ale zostały zgrupowane w odrębny poddział w dziale Rzeszy o nazwie Półwysep Lisewski. W skład tegoż poddziału wchodzą: - Wolne Miasto Lisewo, - Lenno Razorno, - Lenno Lisendroff. Obecnie na terenie Półwyspu Lisewskiego mieszka ponad 2 miliony narracyjnych mieszkańców Bialenii, a samo Lisewo (jako nasza stolica Półwyspu) rozrosło się oraz zyskało na znaczeniu... również dzięki temu, że po opuszczeniu przez Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej terenów Dżamahiriji Bialeńskiej zbudowano na przyległym terenie dużą bazę lotniczą Sił Powietrznych, gdzie stacjonują m.in. e samoloty myśliwskie F-9A. Jednocześnie obie nasze gwardie choć formalnie odrębne to nawiązały ścisłą współpracę i podjęły wiele wspólnych działań, w celu zapewnienia bezpieczeństwa Półwyspu Lisewskiego. Wykorzystując fakt, że w czasie Twojej nieobecności uzyskałem tytuł szlachecki Para, co dało o wiele większe uprawnienia dotyczące gwardii - stworzyłem wspólny system obronny, który w razie zagrożenia jest łączony. Niedawno powołano Lisewską Brygadę Zmechanizowaną, która składa się z dwóch elementów: trzonu brygady, którą utworzyła Gwardia Razorna (z racji większej liczebności i uprawnień) oraz elementu wzmocnienia jaki stworzyła Gwardia Lisendorff poprzez Lądową Grupę Bojową. Brygadzie w czerwcu wręczono sztandar... W związku z powyższym dokonano ujednolicenia sprzętu zarówno w siłach lądowych, jak i elementach powietrznych gwardii. Jednocześnie w ramach kontyngentu Gwardii Rzeszy służy 31 Pułk Lotnictwa Szturmowego z Gwardii Lisendorff, który współdziała tam z 21 Skrzydłem Myśliwsko-Rozpoznawczym z Gwardii Razorna. Z utworzeniem wspólnych sił morskich zwlekałem, mając nadzieję na Twój powrót, bo wiem że dążysz formacje morskie szczególną sympatią i zapewne chciałbyś mieć w tym swój udział. mam nadzieję, że zrestrukturyzujemy i utworzymy je wspólnie... Obronność nie była jedyną kwestią, która rozwinęła się na terenie Półwyspu Lisewskiego podczas Twojej nieobecności. Na naszym Półwyspie mamy już pięć miast lennych (są to miasta o wyższym statusie niż "zwykłe miasta" - a prawa takowe otrzymują z rąk Lwa Wolnogradu), trzy znajdują się na terenie mojego lenna (Razorno, Koga i Ronin), ale dwa sa na terenie Lenna Lisendorff. Są to miasta Lisendorff i Pasat. Pasat zresztą zostało zbudowane niedawno i rozbudowało się do sporych rozmiarów. Znajduje się tam duży port morski oraz powstał regionalny port lotniczy. O ile komunikacja morska istniała jeszcze w czasie gdy osobiście zarządzałeś lennem, to od lutego 2020 Twoje lenno ma też bezpośrednią komunikację lotniczą z resztą kraju. Komunikacja morska zresztą również się na terenie Półwyspu rozwinęła, ponieważ przeniesiono tutaj Bialeńską Żeglugę Morską (która z przedsiębiorstwa państwowego, przeniosła stała się przedsiębiorstwem prywatnym). Jednym z głównych portów jest własnie Pasat - prowadzą stąd połączenia promowe, głownie do Anatolii, ale także na tereny Rzeszy na Wyspie Bialeńskiej. BŻM zresztą aktywnie działa na rynku morskim w Palatynacie Loecji - jest to trzeci co do wielkości armator na tamtejszym rynku gospodarki morskiej. Pływa tam 11 naszych statków, a części z nich nosi nazwy pochodzące od miast Lenna Lisendorff. Niewiele brakuje by uprawnienia miasta lennego uzyskało miasto Altmark, które się również rozrosło na skutek przyjęcia emigrantów z Wyspy Suderland, gdzie toczyła się wojna, a kraj przez parę miesięcy nie funkcjonował (terenu Wyspy strzegli najemnicy Ronon Shield, gdzie zaangażowanych było też sporo ludzi pochodzących z Twojego lenna). W zasadzie do wystąpienia o nadanie praw miasta lennego potrzeba jeszcze narysować plan miasta, co zostanie uczynione niebawem. Na terenie twojego lenna rozwinął się także przemysł... W nowoczesnym mieście Pasat powstały Zakłady Produkcji Pojazdów Kołowych "LisTruck", których zresztą jesteś udziałowcem. Jest to przedsiębiorstwo, które zostało wydzielone jako odrębne z Zakładów Zbrojeniowych "Ronon Arms" (które również już w większości znajdują się na terenie Półwyspu Lisewskiego) - prowadzi produkcję w zakresie pojazdów transportowych czyli wytwarza samochody terenowe oraz ciężarowe z przeznaczeniem dla różnych celów militarnych, a niebawem będzie tam podjęta również produkcja cywilna. W czasie twojej nieobecności została utworzona również Policja Półwyspu Lisewskiego, która ma swoje departamenty również na Terenie Lenna Lisendorff. Mamy również ujednolicone służby ratownictwa morskiego, których główną siedzibą jest Ronin na terenie Lenna Razorno, ale oddziały znajdują się w każdym porcie na terenie Półwyspu - również w na terenie Lenna Lisendorff. Półwysep Lisewski to obecnie jeden z aktywniejszych oraz lepiej zorganizowanych rejonów Bialenii i mam nadzieję, że gdy powróciłeś to będziemy razem kontynuowali dzieło, które rozpoczęliśmy zanim opuściłeś czasowo Naszą Ojczyznę. Po zakończeniu sprawozdania, Ronon Dex wniósł toast za zdrowie i pomyślność powracającego Thomasa von Lisendorff. RE: Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Ametyst Faradobus - 08-08-2020 Drodzy Kuledzy, to przyjęcie dla uczczenia powrotu wielkiego kniazia Thomasa jest w pewnym sensie manifestacją wartości, na których budujemy Rzeszę. Witając naszego kolegę-lennika dziękujemy temu, kto przez ostatnie miesiące troszczył się o jego dobra i odnowił oblicze ziemi, tej ziemi w ramach gestu, za którym poszedł czyn. Mam nadzieję, że w ten sposób narodził się dobry zwyczaj, który zresztą jakiś czas temu zyskał sankcję prawną.
![]() Byłoby sporym zaniedbaniem, gdyby wysiłek para Ronona pozostał bez nagrody. Biorąc pod uwagę wspaniałe efekty jego rządów w Lisendorffie, a zarazem to, z jakim zaangażowaniem pełni funkcję faktycznego gospodarza całego Półwyspu postanowiłem wynieść dziś go do rangi Oficera Orderu Rzeszy - drugiego w historii - za pracę dla dobra naszej wspólnoty.
![]() ![]() Z kolei Thomasowi dziękuję za decyzję o powrocie i życzę, aby czas spędzony w Republice oraz w Rzeszy był czystą przyjemnością i dał Ci satysfakcję.
Wasze zdrowie!
RE: Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Ronon Dex - 08-08-2020 Dziękuję Ametyście... ale to jednak impreza Thomasa, a więc wypada mu wręczyć odznaczenie, które otrzymał w czasie nieobecności. Nadałem je będąc jeszcze Prezydentem, z okazji święta Święta Powstania Marcowego, które zbiegło się z pierwszą rocznicą obrony niepodległości Naszego Kraju. Thomasie jako obrońca naszej niepodległości, zostałeś wtedy (21.03.2020) odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Bialenii. To nowe odznaczenie, będące odpowiednikiem Orderu Powstania Marcowego - nadawane jest osobom zasłużonym dla niepodległości Bialenii. ![]() RE: Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Thomas von Lisendorff - 08-08-2020 Szanowni. Chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim przybyłym, ale przede wszystkim chciałbym podziękować Rononowi. Druhu, chciałbym Ci podziękować za opiekę nad moim lennem i za wszystko czego tam dokonałeś. To prawdziwy majstersztyk. Dziękuję również za odznaczenie. Oczywiście po przywróceniu mi obywatelstwa, postaram się zaangażować w rozwój Republiki Bialeńskiej. Pierwsze swoje kroki skieruje w dwa umiłowane mi miejsca, a mianowicie, Bialeński Związek Sportowy oraz Marynarka Wojenna. W tej drugiej sprawie, napewno liczę na jak zawsze owocną współpracę z Marszałkiem Rononem Dexem. Jeszcze raz dziękuję za przybycie i powitanie. RE: Przyjęcie z okazji powrotu Thomasa von Lisendorff - Ronon Dex - 08-08-2020 Thomas von Lisendorff napisał(a):Pierwsze swoje kroki skieruje w dwa umiłowane mi miejsca, a mianowicie [...] Marynarka Wojenna.No to jutro siadam do Photoshopa i szykuje Tobie odpowiedni mundurek... tutaj się w to bawimy. |