![]() |
|
PRZYJĘTY Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211) +----- Wątek: PRZYJĘTY Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. (/showthread.php?tid=1934) |
Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ronon Dex - 14-09-2020 Przedstawiam projekt zmian w Konstytucji, które umożliwią Prezydentowi powoływanie Wiceprezydenta. Tak jak już napisałem wcześniej podczas konsultacji społecznych w dziale obywatelskim jest to funkcja przydatna i niegdyś już obecną w RB. Nie zawsze mamy czas na zabawę w mikroświat, bo czasem real nam to utrudnia lub czasowo nawet uniemożliwia, ale nasze państwo musi mieć sprawną administrację, a sprawy obywatelskie muszą być załatwiane bez zwłoki, podobnie jak różne kwestie kontaktów zagranicznych. Dotychczas jakoś sobie radziliśmy cedując niektóre sprawy na MSW, ale w niektórych przypadkach było to nieco kontrowersyjne. Lepiej po prostu mieć wiceprezydenta niż kombinować... Stąd poniższy projekt zmian, które to umożliwiają. PROJEKT ZMIANY KONSTYTUCJI
Artykuł 1. Artykuł 10 Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie: [Kadencja] Kadencja Prezydenta trwa 6 miesięcy i rozpoczyna się z chwilą złożenia przysięgi prezydenckiej. Do momentu wyboru nowego Prezydenta jego obowiązki pełni dotychczasowa głowa państwa. Prezydent wybierany jest w wyborach powszechnych i jawnych. Prezydent zachowuje wszystkie uprawnienia przysługujące obywatelowi w Zgromadzeniu Narodowym, nie może być jednak członkiem Rady Republiki. Prezydent Republiki Bialeńskiej może zostać postawiony w stan oskarżenia wyłącznie za zgodą Zgromadzenia Narodowego wyrażoną w uchwale. W razie postawienia Prezydenta lub osoby pełniącej jego obowiązki w stan oskarżenia, do momentu zakończenia postępowania jego obowiązki pełni Wiceprezydent, a w razie jego braku Przewodniczący pro tempore Zgromadzenia Narodowego lub kolejne osoby przewidziane w sukcesji prezydenckiej. Prezydent Republiki Bialeńskiej utracić swój urząd może wyłącznie w wyniku śmierci, dobrowolnego zrzeczenia się, skazania prawomocnym wyrokiem sądowym za przestępstwo popełnione umyślnie lub poprzez odwołanie przez Zgromadzenie Narodowe. Artykuł 2 Po artykule 10 umieszcza się artykuł 10a w następującym brzmieniu: [Wiceprezydent] Prezydent ma prawo do powołania Wiceprezydenta. Wiceprezydent może reprezentować kraj za granicą, rozpatrywać wnioski administracyjne i nadawać uprawnienia zgodnie z kompetencjami Prezydenta oraz dokonywać wpisów w Biuletynie Ustaw, włącznie z podpisywaniem aktów prawnych w imieniu Prezydenta. W przypadku czasowej nieobecności Prezydenta Wiceprezydent posiada pełnię praw wynikających z urzędu Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Wiceprezydent może być w każdej chwili odwołany ze swojej funkcji przez Prezydenta, jeżeli jednak nie zostanie odwołany to jego kadencja kończy się równocześnie z zakończeniem kadencji Prezydenta, który go powołał. Artykuł 3. Artykuł 11 Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie: [Sukcesja] W razie opróżnienia urzędu Prezydenta Republiki Bialeńskiej, obowiązki Prezydenta do chwili wyboru nowej głowy państwa pełni Wiceprezydent, a razie jego braku Przewodniczący pro tempore Zgromadzenia Narodowego Republiki Bialeńskiej. W razie nieobjęcia urzędu Prezydenta przez Przewodniczącego, obowiązki Prezydenta pełnią kolejno: członkowie Rady Państwa według czasu posiadania obywatelstwa, a następnie Obywatele według czasu posiadania obywatelstwa. Każda z tych osób ma obowiązek złożyć przysięgę prezydencką w czasie nie dłuższym niż 24 godziny. W przeciwnym razie obowiązek ten spada na kolejną osobę w sukcesji prezydenckiej. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Joahim-von-R - 14-09-2020 Debata, 3 dni. Gdzie do cholery jest ten dział obywatelski? RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ronon Dex - 14-09-2020 http://spolecznosc.bialenia.org.pl/forumdisplay.php?fid=10 Jest dostępny tylko dla Obywateli, a więc widzisz go tylko jak jesteś zalogowany na forum. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Joahim-von-R - 14-09-2020 Coś, coś się zepsuło i nie mam tam dostępu. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ronon Dex - 14-09-2020 Joahim-von-R napisał(a):Coś, coś się zepsuło i nie mam tam dostępu.Sprawdzę... ale na wyjeździe z telefonu mogę mieć problem by to naprawić, najwyżej napiszę do Bajtusia, bo wracam dopiero w sobotę wieczorem i dopiero wtedy będę miał dostęp do komputera. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Thomas von Lisendorff - 14-09-2020 Ja osobiście jestem zwolennikiem krótszej kadencji Prezydenta. Osobiście proponuję kadencję trwającą 4 miesiące. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ronon Dex - 14-09-2020 Do rozważenia... faktycznie półroczne kadencje są dość długie, u niektórych wyraźnie widać w takich przypadkach "zmęczenie materiału". Proponuję abyś to zgłosił w formie poprawki bo w takim przypadku warto by to jednak przegłosować odrębnie od kwestii Wiceprezydenta. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ametyst Faradobus - 14-09-2020 Ja się chyba wstrzymam, bo z jednej strony macie rację, a z drugiej istnieje ryzyko "zaskoczenia" zbyt częstymi wyborami. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ronon Dex - 14-09-2020 No właśnie dlatego jeżeli Thomas chce to niech to zgłosi jako odrębną poprawkę... sam mam "mieszane uczucia" w sumie są argumenty za i przeciw. Z drugiej strony nie już wyborów parlamentarnych to nie grozi nam przeładowanie wyborami. RE: Projekt zmiany Konstytucji w zakresie stworzenia urzędu Wiceprezydenta. - Ametyst Faradobus - 14-09-2020 To prawda. Ja tu trochę sugeruję się doświadczeniem jako Lwa, gdzie z kolei wydłużyliśmy kadencję. Inna sprawa, że u nas to były początkowo dwa miesiące. |