Forum Republiki Bialeńskiej
Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeński Zarząd Lotnictwa Cywilnego (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=245)
+---- Wątek: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] (/showthread.php?tid=1950)

Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ronon Dex - 20-09-2020

Skoro BZLC przejął rolę rejestracyjne od dawnego BZCPP to warto by te sprawy uporządkować... oczywiście na spokojnie i bez pośpiechu, ale trzeba to zrobić. Oczywiście zrobienie aktualnego spisu to nic trudnego, bo wszelkie informacje na Forum są, a nawet jeżeli nie ma ich wprost to idzie je odtworzyć i np. za datę rejestracji uznać datę gdy odbiorca odebrał sprzęt w fabryki. Takowy spis zostanie niebawem wykonany...

Mam jednak inną sprawę, a raczej propozycje - dotyczy ona opracowania "Kart Rejestracyjnych", którymi będzie w razie czego można też się posłużyć przy kontaktach w innych krajach, ot tak dla ilustracji narracji dotyczącej realizacji połączeń komunikacyjnych itp. Swego czasu opracowywałem coś takiego dla Palatynatu Leocji i tym wzorze (z pewnymi zmianami "narodowymi") można by się oprzeć. Poniżej propozycja takich kart:

[Obrazek: 3_20_09_20_9_02_44.png]

[Obrazek: 3_20_09_20_9_03_07.png]

Przy okazji powstała prosta pieczęć dla BZLC...

[Obrazek: 3_20_09_20_9_13_35.png]

Najzabawniejsze, że takowe karty i rejestracje będzie trzeba porobić dla samolotów bojowych należących do Ronon Shield, bo to są formalnie samoloty cywilne (nie są w składzie Sił Zbrojnych, ani żadnej gwardii), nie są przeznaczone do działań bojowych na terenie RB i w przestrzeni powietrznej naszego kraju muszą stosować się do cywilnych zasad lotów itd. Są własnością prywatnej firmy i od początku były oznaczanie rejestracjami cywilnymi.

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ametyst Faradobus - 20-09-2020

A czy te karty będziemy wydawać my na podstawie danych dostarczonych przez właściciela? Nie wiem, czy nie jest to trochę przekombinowane - nie lepiej stworzyć po prostu rejestru na forum tak, aby dane dało się łatwiej kopiować?

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ronon Dex - 20-09-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):A czy te karty będziemy wydawać my na podstawie danych dostarczonych przez właściciela? Nie wiem, czy nie jest to trochę przekombinowane - nie lepiej stworzyć po prostu rejestru na forum tak, aby dane dało się łatwiej kopiować?
Rejestr oczywiście powstanie (postaram się dzisiaj wrzucić znaczną część) i będzie głównym źródłem informacji - te karty to taki dodatek graficzny, niezależny od rejestru. Ponieważ matryca jest opracowana, a wiele danych się nie zmienia, to wielkich kombinacji z tym nie będzie.

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ametyst Faradobus - 20-09-2020

Trzeba w ogóle napisać jakiś okólnik albo regulamin w tej sprawie.

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ronon Dex - 20-09-2020

No i się takowy stworzy, ale najpierw trzeba wszelkie sprawy pouzgadniać, aby nie robić tego potem z milionem poprawek.

A jeszcze jedna sprawa, kiedyś ją już chyba poruszałem: czy obowiązek rejestracji dotyczy wszystkich samolotów latających w bialeńskiej przestrzeni lotniczej i na bialeńskie lotniska czy tylko wybranych? Ja na przykład mam Stal-Hydr-Fłocie samoloty produkowane w Bialenii, ale też te które produkowałem w ZSKHiW. Wszystkie jednak obsługują loty z i do RB. Pytanie, czy muszę wszystkie tu rejestrować.

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ametyst Faradobus - 24-11-2020

Planując działania poczty przypomniałem sobie o BZLC. Warto by w końcu dokończyć sprawę rejestracji samolotów. Może stworzymy jakieś miejsce, gdzie chętni będą mogli jej dokonywać i przejrzyście wyłożymy zasady?

RE: Kwestie rejestracyjne samolotów [uzgodnienia] - Ronon Dex - 24-11-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Może stworzymy jakieś miejsce, gdzie chętni będą mogli jej dokonywać i przejrzyście wyłożymy zasady?
Zasady w zasadzie są...  Wink ... tylko, że najzabawniej, że w sposób kompleksowy i przejrzysty były "wykładane" w kontaktach i dyskusjach zagranicznych, a nie u nas. Postaram się zrobić niebawem odpowiedni tekst i umieścić go w dziale BZLC - wraz z przykładami.