Forum Republiki Bialeńskiej
Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=13)
+---- Dział: Naczelne Dowództwo Sił Zbrojnych (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=71)
+---- Wątek: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. (/showthread.php?tid=2023)

Strony: 1 2

Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ronon Dex - 13-10-2020

W związku ze zmianami i restrukturyzacją w Siłach Zbrojnych Republiki Bialeńskiej (oraz opuszczenia w listopadzie zeszłego roku dawnego kompleksu szkoleniowego w Militarewie - obecnie Dżamahirija Bialeńska) powołuje się do życia następujące elementy szkolnictwa wojskowego:

1/ Wydział Wojskowy uniwersytetu Bialeńskiego w Wolnogradzie

- Akademia Wojskowa.
- Szkolenie starszych oficerów i kursy dla generalicji.
- Szkolenie cywilnych specjalistów dla SZ RB (inżynierowie specjalności przydatnych SZ RB)

2/ Ośrodek Szkolenia Sił Powietrznych.

Zlokalizowany jest na Wyspie Nuria w Archipelagu Wysp Przyjaźni i składa się z następujących elementów:
- Szkoły Sił powietrznych w mieście Kanane (kształci młodszych oficerów, podoficerów i szeregowych-specjalistów Sił Powietrznych).
- 111 Eskadry Szkolnej (szkolenie podstawowe personelu latającego).
- 112 Eskadry Szkolnej (szkolenie pilotów śmigłowców).
- 113 Eskadry Szkolnej (szkolenie pilotów i operatorów uzbrojenia samolotów odrzutowych).
- 114 Eskadry Szkolnej (szkolenie pilotów i operatorów uzbrojenia samolotów odrzutowych).
- 115 Eskadry Szkolnej (szkolenie pilotów i członków załóg samolotów rozpoznawczych).
- Ośrodek Poligonowy na Wyspie Amaria (poligon lotniczy).

3/ Ośrodek Szkolenia Marynarki Wojennej.

- Szkoła Marynarki Wojennej w mieście Kavan (kształci młodszych oficerów, podoficerów i szeregowych-specjalistów Marynarki Wojennej).
- Eskadra Okrętów Szkolnych, w składzie: 2 korwety typu K-40, dwa okręty patrolowe typu P-100, dwa okręty podwodne typu S-60.
- Ośrodek poligonowy na Wyspie Isza (szkolenie piechoty morskiej i płetwonurków MW RB).

4/ Ośrodek Szkolenia Wojsk Lądowych.

- Szkoła Wojsk Lądowych w mieście Delak (kształci młodszych oficerów, podoficerów i szeregowych-specjalistów Wojsk Lądowych).
- Ośrodek Poligonowy Julen, na Wyspie Wakana (poligon czołgowy i wozów bojowych).
- Ośrodek Poligonowy na Wyspie Bialia (szkolenie specjalistów OPL i chemicznych).
- Ośrodek Poligonowy na Wyspie Sadia (szkolenie Sił Specjalnych i specjalistów jednostek powietrzno-szturmowych).

5/ Ośrodek Szkolenia Korpusu Kosmicznego.

- Baza Korpusu Kosmicznego na Wyspie Wakana (szkolenie pilotów i załóg statków kosmicznych).
- 5 Eskadra Korpusu Kosmicznego (szkolenie pilotów samolotów kosmicznych).
- Ośrodek Badań Rakietowych na Wyspie Farkesja (szkolenie specjalistów obsługi naziemnej Korpusu Kosmicznego).
- Instytut Korpusu Kosmicznego w Teru na Wyspa Farkesja (szkolenie specjalistów cywilnych i doskonalące kursu inżynierskie).

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ametyst Faradobus - 13-10-2020

Z tym Wydziałem to trzeba się dogadać, bo on formalnie jest częścią UB. Ja bym to widział tak, że w przyszłej nowej ustawie o szkolnictwie wyższym, która według mojego założenia będzie też regulować ogólne zasady działania Uniwersytetu zapisze się, że Wydział Wojskowy funkcjonuje w ramach uczelni, ale podlega Dowództwu Sił Zbrojnych, do którego należy kształtowanie procesu kształcenia. Trochę jak realowe kierunki medyczne i psychologia, gdzie program niejako narzuca uczelniom Ministerstwo Zdrowia.

W sumie mamy w realu odpowiednik takiej sytuacji - studia wojskowo-lekarskie w Łodzi.

Trochę też mi się gryzie tworzenie "Akademii" w ramach Wydziału, bo akademia to jest jednak samodzielna uczelnia, a nie element jakiegoś wydziału. Może po prostu Wyższa Szkoła Wojenna albo Wyższe Kursy Wojskowe? Bo "szkoła" jak najbardziej może być częścią wydziału.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ronon Dex - 13-10-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Może po prostu Wyższa Szkoła Wojenna albo Wyższe Kursy Wojskowe? Bo "szkoła" jak najbardziej może być częścią wydziału.

Wyższa Szkoła Wojenna - brzmi OK, jak dla mnie to "zatwierdzam".  Wink

Ametyst Faradobus napisał(a):Z tym Wydziałem to trzeba się dogadać, bo on formalnie jest częścią UB. Ja bym to widział tak, że w przyszłej nowej ustawie o szkolnictwie wyższym, która według mojego założenia będzie też regulować ogólne zasady działania Uniwersytetu zapisze się, że Wydział Wojskowy funkcjonuje w ramach uczelni, ale podlega Dowództwu Sił Zbrojnych, do którego należy kształtowanie procesu kształcenia.
W sumie kwestia umieszczenia czegoś na UB... jest w sumie ukłonem w stronę UB. Jak zauważyłeś Wydział Wojskowy się nie sprawdził z braku zainteresowania, a więc równie dobrze można to robić tylko narracyjnie. Ale skoro coś tam pisałeś o reaktywacji uniwersytetu... to coś takiego zaproponowałem, ale się upierać nie będę. Wystarczy tylko narracja, a Wydział Wojskowy można zlikwidować, skoro i tak nie wzbudził żadnego zainteresowania.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ametyst Faradobus - 13-10-2020

Według mnie istnienie WW w ramach UB nie jest złą rzeczą, ale tak samo nie jest czymś koniecznym. Nawet jeśli jego działalność nie jest jakaś dynamiczna to przecież jest to miejsce, w którym można zapoznać się z wykładami, zdobyć wiedzę.

Generalnie musimy przewidzieć sytuację, gdzie nowy albo obecny obywatel zachce zdobyć szlify oficerskie - w jaki sposób będzie mógł to zrobić? Rzecz jasna drogi są różne, nie matura lecz chęć szczera, ale ukończenie studiów wojskowych wydaje się tu być takim najbardziej bazowym rozwiązaniem.

W ogóle wizja WW jako kursu dla wyższych kadr wydaje się być o tyle sensowna, że w przypadku "prawdziwych" obywateli-oficerów to potrzebujemy raczej dowódców związków taktycznych, zgrupowań, szefów instytucji albo i całych rodzajów sił zbrojnych, a nie niższych oficerów dowodzących plutonami i kompaniami. Od tego mamy żołnierzy narracyjnych.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ronon Dex - 14-10-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Rzecz jasna drogi są różne, nie matura lecz chęć szczera, ale ukończenie studiów wojskowych wydaje się tu być takim najbardziej bazowym rozwiązaniem.
Obawiam się, że w warunkach mikronacyjnych to ta "chęć szczera" jest najważniejsza i to z jej braku aktywność bywa słaba.

Ametyst Faradobus napisał(a):Generalnie musimy przewidzieć sytuację, gdzie nowy albo obecny obywatel zachce zdobyć szlify oficerskie - w jaki sposób będzie mógł to zrobić? Rzecz jasna drogi są różne, nie matura lecz chęć szczera, ale ukończenie studiów wojskowych wydaje się tu być takim najbardziej bazowym rozwiązaniem.

W ogóle wizja WW jako kursu dla wyższych kadr wydaje się być o tyle sensowna, że w przypadku "prawdziwych" obywateli-oficerów to potrzebujemy raczej dowódców związków taktycznych, zgrupowań, szefów instytucji albo i całych rodzajów sił zbrojnych, a nie niższych oficerów dowodzących plutonami i kompaniami. Od tego mamy żołnierzy narracyjnych.
Jak dla mnie OK. Wydział Wojskowy może pozostać... tylko, że dopóki nie pojawią się chętni czy choćby jeden chętny to będzie to twór raczej martwy.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ametyst Faradobus - 14-10-2020

Póki co wszystkie wydziały są martwe.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ametyst Faradobus - 18-10-2020

Wpadłem dziś na taki luźny pomysł: a może uczynimy szkoły na Wyspach Przyjaźni jednostkami zamiejscowymi Wydziału Wojskowego UB? Nikt nie będzie mógł wtedy zarzucić, że to martwa/nieaktywna jednostka.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ronon Dex - 18-10-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Wpadłem dziś na taki luźny pomysł: a może uczynimy szkoły na Wyspach Przyjaźni jednostkami zamiejscowymi Wydziału Wojskowego UB? Nikt nie będzie mógł wtedy zarzucić, że to martwa/nieaktywna jednostka.
Szkolenie szeregowych i podoficerów jako element uniwersytetu? Strasznie naciągane... i dziwne w sumie.

Ale w zasadzie problem jest rozwiązany, w taki sposób, że jak zrobię Ośrodek Szkolenia Wojsk Lądowych, to wtedy zabiorę się za narracyjne funkcjonowania Wydziału Wojskowego, gdzie będzie się odbywało szkolenie dla starszych oficerów, będą studiowali przyszli inżynierowie Sił Zbrojnych - zarówno cywilni, jak i wojskowi, będą kursy "generalskie" i jakieś sympozja dotyczące taktyki i strategii. Oczywiście wszystko narracyjne, bo nic innego jak sam chyba zauważyłeś nie ma sensu.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ametyst Faradobus - 18-10-2020

Nie no, jasne. Tak tylko mi to przyszło do głowy z założeniem, że pewnie mi to z niej wybijesz, ale wolałem się poradzić.

RE: Restrukturyzacja szkolnictwa wojskowego. - Ronon Dex - 18-10-2020

I tam w sumie to tylko dlatego, żeby coś tam na tym uniwersytecie było... bo w sumie moją drugą opcją jest po prostu likwidacja WW UB i stworzenie narracyjnej Akademii Wojskowej W Havane. Ale ponieważ jeszcze i tak sporo rzeczy do zrobienia zarówno w opisami Wysp Przyjaźni, jak i z ośrodkami szkolnymi rodzajów wojsk to jest czas na zastanawianie się.