![]() |
|
Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] (/showthread.php?tid=2067) |
Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Ametyst Faradobus - 24-10-2020 ![]() ![]() W dniu wczorajszym w Pałacu Prezydenckim miała miejsce uroczystość podpisania Traktatu o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych pomiędzy Monarchią Austro-Węgierską o Republiką Bialeńską. W imieniu monarchii naddunajskiej pod umową złożył swój podpis cesarski i królewski Prezydent Ministrów Moritz Ritter von Oranien-Nassau. W imieniu Republiki Bialeńskiej Traktat podpisał Prezydent profesor Ametyst Faradobus. W najbliższym czasie obydwa kraje dokonają ostatecznej ratyfikacji.
![]() ![]() Po oficjalnej części uroczystości Prezydent Republiki wydał okolicznościowy bankiet, w trakcie którego wygłosił przemówienie i wzniósł toast za zdrowie nowych Partnerów.
Ekscelencjo Prezydencie, Drogi nasz Przyjacielu, Dostojni Goście znad Dunaju! Niemal za każdym razem, kiedy jako głowa państwa mam przyjemny obowiązek złożyć swój podpis pod umową międzynarodową moje serce naprawa się radością i nadzieją. Radość ta wynika z poczucia dobrze spełnionego obowiązku, z tego że dana umowa jest efektem czegoś dobrego i że ma solidne fundamenty. Bardzo rzadko w naszym mikroświecie dzieje się inaczej. Myślę, że i tym razem możemy być z siebie zadowoleni.
Jeszcze bardziej istotna jest jednak nadzieja - nadzieja nad dobrą współpracę, na owoce z drzew i krzewów, które właśnie sadzimy. To poczucie jest zarazem takim wewnętrznym apelem o to, abyśmy tej szansy nie zmarnowali. Musimy dobrze, rozważnie i roztropnie skorzystać z perspektyw, które przed nami stoją. Zarówno odrodzone po dłuższej przerwie Austro-Węgry, jak i wolna, niepodległa Bialenia należą do tych punktów na mapie Polinu, które są źródłami stałej i niemijającej aktywności. W Was, Drodzy Kuledzy i Przyjaciele, dostrzegamy solidnych partnerów, z którymi będziemy mogli zbudować coś dobrego. Wspólnie kroczmy drogą współpracy kulturalnej, naukowej i politycznej. Razem próbujmy na przekór losowi czerpać z tej zabawy radość i satysfakcję. Nie dawajmy się zwieść demonom pesymizmu i marazmu. Myślmy przyszłościowo.
Na dniach postaram się o otwarcie bialeńskiej placówki dyplomatycznej przy dworze Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości. Na początek osobiście będę sprawował nad nią pieczę. Z radosną niecierpliwością będę też oczekiwał przybycia do Wolnogradu austro-węgierskiego przedstawiciela.
Na zakończenie chciałbym wyrazić wznieść toast za Jego Cesarską i Królewską Mość Franciszka Leopolda Pierwszego oraz jego Prezydenta Ministrów - Moritza von Oranien-Nassau. Ekscelencji Prezydentowi pragnę dodatkowo wręczyć wyraz wdzięczności za zaangażowanie w dobry początek partnerstwa - Złotą Gwiazdę Orderu Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni.
![]() Dodatkowo doceniając zaangażowanie pana Heinza-Wernra Grünera nagrodziłem go dziś Brązowym Medalem Zasłużony Dla Sportu, za którego przekazanie będę bardzo wdzięczny.
![]() Oby dzisiejszy dzień stał się początkiem czegoś owocnego! Quod bonum, felix, faustum fortunatumque sit!
RE: Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Maurycy Orański - 24-10-2020 Wasza Ekscelencjo! Drogi Gospodarzu! Jak już mówiłem jest mi niezmiernie przyjemnie gościć na bialeńskiej ziemii którą teraz dzięki wielkiej gościnności Waszej Ekscelencji. Teraz, gdy z mikroświata płyną niepokojące wieści o niepokojach w jednym z państw a kolejne wykazują jedynie śladową aktywność nasze Państwa wciąż pozostają ostoją aktywności. Przykładem tego może być Uniwersytet Bialeński. Podróżowałem po wielu krajach , a w każdym było głośno o bialeńskiej Alma Mater. Teraz co także i mnie raduje otwiera się furtka do współpracy między naszymi państwami na której jestem pewien że oba nasze państwa skorzystają. Dziękuję za uhonorowanie mnie orderem to dla mnie zaszczyt. Jak tylko wrócę do Wiednia będę wnioskował do Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości o przyznanie Waszej Ekscelencji Orderu Franciszka Józefa, któryt mam nadzieje przekazać wraz z potwierdzeniem ratyfikacji traktatu przez Radę Państwa Na koniec wzniosę toast: Niech żyje Bialenia! Niech żyje Austria! Niech żyją Węgry! RE: Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Heinz-Werner Grüner - 24-10-2020 Panie Prezydencie, Serdecznie dziękuję za wyróżnienie mojej skromnej osoby tym znamienitym medalem. Było to jednak dla mnie niezwykle zaskakujące. Nie mniej cieszę się niewyobrażalnie, że trudy, które wkładam w rozwój kultury krzewienia sportowej postawy przynosi efekt także w innych narodach niż Monarchia Austro-Węgierska. Zobowiązuje się zatem do tego by wznieść się ku wyżynom działalności w tej dziedzinie i z jeszcze większym zaangażowaniem rozwijać mikronacyjny sport w Republice Bialeńskiej, a także poza nią. Z wyrazami największego szacunku, Heinz-Werner Grüner RE: Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Ametyst Faradobus - 24-10-2020 Cieszę się, że przybył Pan osobiście odebrać medal. Zapraszamy! RE: Uroczystość podpisania Traktatu [MAW - RB] - Heinz-Werner Grüner - 25-10-2020 A pięknie dziękuję! |