![]() |
|
Sprawy organizacyjne Uporządkowanie strony głównej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: Krajowa Rada Informatyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=15) +---- Wątek: Sprawy organizacyjne Uporządkowanie strony głównej (/showthread.php?tid=2080) |
Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 27-10-2020 Kazałem moim urzędnikom przyjrzeć się stronie głównej i po dokonaniu krótkiej analizy sugeruję, aby trochę ją zaktualizować. Siłą rzeczy jest to miejsce, na które laik zagląda najpierw, nawet jeśli my - obywatele - nie wchodzimy tam prawie wcale. Pewnie dlatego często zapominamy na bieżąco aktualizować znajdujące się tam informacje.
Ogólny opis, który widać najpierw warto by uzupełnić o jakieś klimatyczne wstawki - może coś o kadafizmie albo o republikanizmie? Chodzi o to, aby pokazać to, co wyróżnia nasze państwo spośród innych. Sugeruję też zaznaczyć, że większość życia odbywa się na forum, bo ktoś to to czyta po raz pierwszy może być zdezorientowany. Nie byłoby też złą rzeczą stworzenie krótkiego przewodnika po naszym forum. Proponuję dodać też zakładkę z krótkimi opisami regionów-samorządów.
Zakładka Władze wymaga dużej korekty. Spis prezydentów jest nieaktualny, opis funkcji oparty o poprzednią konstytucję. Nie ma miejsca z danymi członków aktualnego Gabinetu. Nie wiem też, czy konieczne jest trzymanie tu pozakładki z przedsiębiorstwami państwowymi. Parlament trzeba zastąpić Zgromadzeniem Narodowym, dodać należy Radę Republiki. Zakładka z Biuletynem Ustaw powinna z kolei przenosić do biuletynu na forum.
Zakładkę z Siłami Zbrojnymi Ronon ogarnia na szczęście na bieżąco, więc tam można co najwyżej dać coś o gwardiach regionalnych i lennych. Mogę te opisy przygotować.
Zakładka Historia moim zdaniem może zostać wywalona. Rys historyczny Bialenii jest na Uniwersytecie - można dać odnośnik w opisie ogólnym. Nie rozumiem też skąd tu się wzięła zakładka z Bialeńską Ligą Piłkarską.
W zakładce Mapy nie ma nic - chyba zatem też trzeba wywalić.
Zakładka Infrastruktura jest dobrze ogarnięta, więc tu by można się ewentualnie zastanowić nad szczegółami i korelacją z informacjami zawartymi na forum.
Zakładka Instytucje z kolei chyba jest zbędna. Listę aktualnie działających partii politycznych wraz z odnośnikami do działów na forum można zawrzeć np w opisie Zgromadzenia Narodowego, gdzie te partie są siłą rzeczy reprezentowane.
Zakładka Media - kolejna pusta i chyba do wyrzucenia. Ewentualnie można by się zastanowić nad jakimś miejscem z aktualnościami - może właśnie typu gazeta rządowa? Do rozważenia.
Zielona Liga - zupełne nie jestem w temacie. Może Thomas niech tu zdecyduje.
RE: Uporządkowanie strony głównej - Ronon Dex - 28-10-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Nie wiem też, czy konieczne jest trzymanie tu pozakładki z przedsiębiorstwami państwowymi.Jestem zdania, że kwestia przedsiębiorstw powinna być umieszczona w "Infrastruktura" i to nie tylko państwowych, ale wszystkich. W tej materii proszę o czas - postaram się sukcesywnie zrobić strony dotyczące naszych przedsiębiorstw, a gdy będzie to gotowe to poprosze Bajtusia o zmodyfikowanie zakładek i podpięcie tego "gdzie trzeba". Ametyst Faradobus napisał(a):Zakładkę z Siłami Zbrojnymi Ronon ogarnia na szczęście na bieżąco, więc tam można co najwyżej dać coś o gwardiach regionalnych i lennych. Mogę te opisy przygotować.Tutaj też wymaga to czasu... trzeba stworzyć strony poszczególnych gwardii i jakoś część spraw mądrze powiązać z tym, że są Rezerwą Sił Zbrojnych. Trzeba będzie dorzucić jakoś część prezentacji sprzętu np. okrętów oraz dodać do uzbrojenia główne elementy tam występujące. Ametyst Faradobus napisał(a):W zakładce Mapy nie ma nic - chyba zatem też trzeba wywalić.Zakładka mapy powinna zostać... inaczej trudno będzie "obcemu" się zorientować. Problem jest taki, że obecnie jedyną mapą "na bieżąco" są Wyspy Przyjaźni. Anatolii w sumie niewiele brakuje, ale mapę Wyspy Bialeńskiej trzeba zrobić od nowa... to wymaga czasu. Ametyst Faradobus napisał(a):Zakładka Władze wymaga dużej korekty. Spis prezydentów jest nieaktualny, opis funkcji oparty o poprzednią konstytucję. Nie ma miejsca z danymi członków aktualnego Gabinetu. Nie wiem też, czy konieczne jest trzymanie tu pozakładki z przedsiębiorstwami państwowymi. Parlament trzeba zastąpić Zgromadzeniem Narodowym, dodać należy Radę Republiki. Zakładka z Biuletynem Ustaw powinna z kolei przenosić do biuletynu na forum.Jakbyś zrobił opisy to bym porobił stronki i byłoby jak trzeba. RE: Uporządkowanie strony głównej - Bajtuś - 28-10-2020 Jak dacie wytyczne to się porzeźbi na stronie. RE: Uporządkowanie strony głównej - Ronon Dex - 28-10-2020 Najpierw trzeba porobić strony, a dopiero wtedy "rzeźbić"... przestawianie pustych czy minimalnie rozbudowanych zakładek nie ma sensu. Najpierw treść, a potem ustawienia, podwieszanie, przesuwanie i likwidowanie zbędnych. RE: Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 28-10-2020 Opisy zrobię. Mogę się zająć Rzeszą i władzami. RE: Uporządkowanie strony głównej - Ronon Dex - 28-10-2020 Ogarnę kwestie gwardii... tylko muszę się zastanowić gdzie i jakiej formie to wstawić. Daj mi troche czasu... RE: Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 29-10-2020 Czas nas nie goni. RE: Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 29-10-2020 W ogóle kulega namiestnik Romański zwrócił mi uwagę, że funkcjonuje gdzieś jeszcze stara strona: http://bialenia.org.pl/ Może warto by zrobić przekierowanie na obecną? RE: Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 30-10-2020 Będę między innymi uzupełniał poczet prezydentów o okres posarmacki. Dajcie mi znać jeśli coś źle liczę. W nawiasie numerki porządkowe.
20.04 2019 - 15.10 2019 - Andrzej Swarzewski (28, wcześniej także pełnił funkcję od 22 lutego) 15.10 2019 - 15.04 2020 - Ronon Dex (29) 15.04 2020 - 29.09 2020 - Akrypa Ali Shariati (30) 15.10 2020 - nadal - Ametyst Faradobus (31) RE: Uporządkowanie strony głównej - Ametyst Faradobus - 31-10-2020 Przy okazji zauważyłem, że rejestr nadań lennych na stronie jest nieaktualny. Na szczęście w rejestrze Rzeszy odnotowywałem zmiany na bieżąco. |