![]() |
|
Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Rektorat (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=192) +---- Wątek: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy (/showthread.php?tid=2090) |
Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 28-10-2020 Drodzy Kuledzy,
nowe prawo o szkolnictwie wyższym weszło w życie i w związku z tym należy podjąć pewne przewidziane przez ustawę kroki. Najważniejszym z nich będzie oczywiście opracowanie nowego Statutu UB i w sporej mierze temu służyć ma niniejszy wątek. Poza tym do opracowania pozostają inne kwestie, takie jak zasady nadawania stopni, regulamin prac Senatu i ewentualny wybór nowego Rektora. Proponuję zatem następujący plan działania:
- w najbliższym czasie postaram się opracować i przedstawić roboczą wersję Statutu, aby poddać ją pod przewidziane ustawą konsultacje; po wprowadzeniu ewentualnych poprawek Statut zostanie nadany,
- następnie sporządzony zostanie spis członków Senatu i zwołane jego pierwsze posiedzenie, uzgodnimy czy jest konieczność wybierania Rektora czy też ja nadal mam pełnić jego obowiązki.
RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 30-10-2020 Kuledzy, zgodnie z zapowiedzią przedstawiam wstępny projekt nowego Statutu: Cytat:Artykuł 1. Główną zmianą jest możliwość powoływania instytutów zarówno samodzielnych, jak i tych stanowiących część jakiegoś wydziału. Wydaje mi się, że będzie to rozwiązanie elastyczne i korzystne. Wprowadzono oczywiście zapisy o Senacie, którego działalność też raczej będzie warunkowana bieżącymi potrzebami, a nie ścisłymi obwarowaniami. Będzie on pełnił przede wszystkim funkcję kontrolną. Nowością jest też dodanie przepisów o specyfice Wydziału Wojskowego, filiach zagranicznych (tak na wszelki wypadek) oraz innych instytucjach uniwersyteckich (biblioteka, Colloquia Bialenica). Proponuję też, aby doktorat honorowy nadawał odtąd Senat większością kwalifikowaną, a także aby w drodze wyjątku można było zatrudnić doktora na stanowisku profesora.
RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 19-11-2020 Minęło już sporo czasu, więc po raz ostatni przypominam o możliwości oceny projektu. Jeśli nikt się nie odezwie to uznam, że statut jest godny i nadam go na dniach. Przy okazji przyszedł mi do głowy pewien pomysł: mianowicie planuję otwarcie na Wydziale Humanistycznym dwóch jednostek - Katedry Nauk Pomocniczych Historii oraz Instytut Archeologii. W pierwszej moglibyśmy zajmować się sprawami takimi jak pieczęci, herby, ordery, stare dokumenty (zamiast jak obecnie w Administracji Lwa). Sam jestem z realowego wykształcenia enpehowcem, więc jakoś to bym koordynował, ale zapraszając do współpracy wszystkie zainteresowane osoby. Mielibyśmy więcej przestrzeni niż w jednym wątki w siedzibie Lwa. Z kolei IA UB prowadziłby wykopaliska i projekty na terenie różnych części Bialenii, co samo w sobie daje duży potencjał rozwojowy w zakresie badania przeszłości. RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Karol Medycejski - 19-11-2020 Cytat:przypominam o możliwości oceny projektu Nie znasz, nie oceniaj! Ja, mimo że nie jestem zaangażowany w mirkonacyjny ruch naukowy, pozwolę sobie zabrać głos od strony techniczno-prawnej. Otóż, nie ma zastrzeżeń w tym obszarze - statut jest napisany dobrze. Wtrancajonc się jednak w meritum, zastanawiam się, czy trójstopniowy podział wydział-instytut-katedra ma sens w warunkach mirkonacyjnych. No i zmieniłbym oczywiście doktora net. na doktora nauk. RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 19-11-2020 Te instytuty i katedry to różne opcje tego samego. Raczej widzę to w ten sposób, że mamy przede wszystkim wydziały odpowiedzialne za poszczególne dziedziny nauk (Humanistyczny, Społeczny itp). W ramach humanistycznego chciałbym na przykład teraz otworzyć Instytut Archeologii (instytut, bo archeologia to pojedyncza dyscyplina), gdzie będzie można prowadzić relacje z wykopalisk. W przypadku takiego NPH to będzie katedra - w praktyce to samo co instytut, a więc część wydziału, ale o innej nazwie bo NPH to nie jest osobna dyscyplina tylko część historii. Będzie można oczywiście tworzyć instytuty niewchodzące w skład żadnego wydziału. Dajmy na to pojawia się u nas zapalony fizyk, ale nie mamy wydziału nauk ścisłych. Nie ma po co tworzyć go dla jednej dyscypliny, więc utworzy się w takim wypadku samodzielni Instytut Fizyki. RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Karol Medycejski - 19-11-2020 Faktycznie, nie zauważyłem zdania drugiego w art. 9 ust. 1. Nie mam w takim razie dalszych uwag. RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 05-12-2020 Nowy Status został dziś nadany przeze mnie jako Prezydenta. W sali Senatu opublikowałem wykaz pracowników oraz studentów uprawnionych do zasiadania w tym gremium. Podejrzewam jednak, że niedługo lista ta będzie musiała zostać zweryfikowana, więc prosiłbym wszystkich tam wymienionych o skontaktowanie się ze mną i zadeklarowanie chęć lub też brak chęci dalszego uczestnictwa w życiu Uniwersytetu.
Jest jednak sprawa, którą chciałbym, z uwagi na jej specyfikę, poruszyć tu i zaprosić do zabrania głosu wszystkich zainteresowanych. Nowa ustawa przywróciła możliwość uzyskania tytułu zawodowego nie tylko w toku studiów, ale także z tytułu doświadczenia zawodowego w RB. Konieczne staje się opracowanie procedury. Ja sam widziałbym to następująco:
1. Zainteresowany składa do Rektora wniosek z wyszczególnieniem konkretnych przykładów jego działalności zawodowej oraz proponowanej dyscypliny.
2. Rektor w miarę możliwości powołuje eksperta (niekoniecznie spośród pracowników UB, ale też uczelni zagranicznych lub osób pełniących funkcje publiczne), którego zadaniem jest zaopiniowanie wniosku. Od tej części procedury można zrezygnować w uzasadnionym przypadku, to znaczy wobec braku możliwości wyznaczenia eksperta lub specyfiki działalności zainteresowanego. Rektor dokonuje wtedy samodzielnej oceny dokonań kandydata. Wówczas decyzję Rektora o nadaniu tytułu może uchylić Senat.
3. W przypadku pozytywnego zaopiniowania wniosku Rektor nadaje tytuł zawodowy.
4. W przypadku negatywnego zaopiniowania wniosku zainteresowanemu przysługuje odwołanie. W tym przypadku Rektor powołuje innego eksperta, którego opinia jest ostateczna.
RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 14-12-2020 Jeżeli nie ma uwag to jutro postaram się przygotować projekt zarządzenia w tym duchu. RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 15-12-2020 Cytat:Artykuł 1. Oto proponowana treść zarządzenia. Tradycyjnie proszę o wszelkiego rodzaju uwagi i poprawki. Jeśli nie będzie poważniejszych zastrzeżeń to na dniach je podpiszę.
RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - Ametyst Faradobus - 21-12-2020 Jeśli nie będzie sprzeciwu to jutro podpiszę zarządzenie w tej formie. |