Forum Republiki Bialeńskiej
[propozycja] Seria Prezydencka - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=265)
+---- Wątek: [propozycja] Seria Prezydencka (/showthread.php?tid=2250)

Strony: 1 2 3

[propozycja] Seria Prezydencka - Ametyst Faradobus - 16-12-2020

Moi Drodzy (i Drogie),

już jakiś czas temu zapowiadałem, że jedną z serii, którą chciałbym wyemitować jako rząd Bialenii jest tak zwana Seria Prezydencka. Skoro temat został podjęty na nowo to pragnę wyjść z bardziej konkretną propozycją.

Pomysł jest dosyć prosty: każdy prezydent będzie miał poświęcony sobie znaczek upamiętniający jego pontyfikat. Ja proponuję, aby emisja przebiegała dwutorowo:

1. Na początku kadencji danego prezydenta byłby wypuszczany znaczek z jego wizerunkiem w dużym nakładzie z możliwością dodruku w razie wyczerpania. Można założyć, że będzie to główny znaczek używany w całej Bialenii w ciągu trwania prezydentury.
2. Jednocześnie co jakiś czas (np raz na miesiąc) ukazywałby się nieco odmienny, ale utrzymany w tej samej stylistyce znaczek poświęcony jakiemuś byłemu prezydentowi. Trwałoby to do czasu kiedy dotarlibyśmy do prezydenta, od którego zaczęło się emitowanie znaczków "kadencyjnych" (czyli pewnie do mnie albo mojego następcy).

Generalnie widziałbym to mniej więcej jak te znaczki z Bierutem:

[Obrazek: comment_4lhiiKBvYUyly7aNa3woZN2gtWMDUlqp,w400.jpg]

Krótko mówiąc: znaczek upamiętniający moją obecną kadencję mógłby być czerwony, a ten upamiętniający mnie jako 19. Prezydenta Republiki byłby identyczny tylko np niebieski. Osoby, które były prezydentami więcej razy dochrapałyby się jeszcze większej ilości kolorowych wariantów.

Możliwe, że macie jakieś inne pomysły, więc zapraszam do dyskusji. Jeżeli jednak moja wizja zyska poparcie to ogłoszę przetarg z nagrodami.

Aha, pozostaje problem podstawowy: na niektóre znaczki ludzie mogą zacząć pluć ze złej strony.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Karol Medycejski - 16-12-2020

Zasadniczo pomysł popieram, ale proponowałbym jednak, by znaczki "historyczne" od "pontyfikalnych" różniły się także wizerunkiem, a nie tylko kolorem.

PS Od ok. tygodnia chodzi mi po głowie pomysł podobnej serii, którą i tak zamierzam zrealizować, tylko w Mockeryshire. Konkretnie nazywałaby się ona Wielcy Bialeńczycy. Można sugerować mordy, które tam umieszczę. Wybór będzie i tak subiektywny, ale postaram się być jednak sprawiedliwy, więc na pewno nie będę kierował się sympatiami czy antypatiami. Tym bardziej zresztą, że nie mam do nikogo antypatii (mam do pewnych zachowań, ale nie do ludzi). 

Dla osób (głównie z zagranicy), które krytykują małe nakłady, od razu zapowiadam, że w tej serii chciałbym by były one większe: minimum 80/2. Częstotliwość zaś nie większa niż raz na tydzień - pewnie w praktyce nie częściej niż 2 w miesiącu. Odnosząc się zaś do tej sprawy generalnie - ja osobiście nie uważam, by synonimem dobrej zabawy (która, proszę mi wierzyć, także dla mnie jest tu naczelną dyrektywą) było to, że każdy (kiedyś) ma mieć każdy znaczek. To raczej byłby synonim nudy, bo pewność wyniku to nuda. Na pewno jest wielu kolekcjonerów, którzy specjalnie się do tego nie przywiązują (realowo też nie jestem amatorem filatelistyki a raczej numizmatyki) i wcale nie miałbym problemu z przehandlowaniem znaczka, który miałbym choćby w jednym egzemplarzu. Ba, nawet z oddaniem go za darmo. Popatrzmy też na to, że za pewien czas te atrakcyjne wizualnie obrazki wraz z całą otoczką mogą stać się czymś na kształt quasi-waluty. W mirkonacjach do tej pory przyzwyczailiśmy się, że wszyscy robią wszystko "za darmo" i każdemu wszystko się należy za sam fakt istnienia. Nie nawołuję absolutnie do wprowadzania "krwiożerczego kapitalizmu", ale moze to dobra okazja, by nieco zrewidować ten pogląd?

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Ametyst Faradobus - 16-12-2020

Cytat: Zasadniczo pomysł popieram, ale proponowałbym jednak, by znaczki "historyczne" od "pontyfikalnych" różniły się jednak także wizerunkiem, a nie tylko kolorem.

No tak, na przykład na znaczku historycznym mogę dać młodego Szostaka, a na pontyfikalnym zdziadziałego Zawadzkiego. Rzecz jasna w kwestii wizerunku przewiduję kontaktowanie się z samymi zainteresowanymi.

Cytat:realowo też nie jestem amatorem filatelistyki a raczej numizmatyki

Nigdy nie wspominałeś.

Cytat:Nie nawołuję absolutnie do wprowadzania "krwiożerczego kapitalizmu", ale moze to dobra okazja, by nieco zrewidować ten pogląd?

Znaczki jako waluta? To jest świat, w którym chciałbym żyć.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Karol Medycejski - 16-12-2020

Cytat:No tak, na przykład na znaczku historycznym mogę dać młodego Szostaka, a na pontyfikalnym zdziadziałego Zawadzkiego. Rzecz jasna w kwestii wizerunku przewiduję kontaktowanie się z samymi zainteresowanymi.

Super! Tak na pewno będzie ciekawiej.

Cytat:Nigdy nie wspominałeś.

A jakoś nie było okazji.

Cytat:Znaczki jako waluta? To jest świat, w którym chciałbym żyć.

To się raczej nie uda, bo pewnie nigdy nie powstanie zwarty system gospodarczy, tym bardziej w ujęciu v-globalnym. Ale myślę, że jest szansa, by znaczki, dzięki Leocji tym razem jako coś powszechnego, stały się pewnym rodzajem szeroko akceptowanego i pożądanego dobra, które może się nawet zbliżyć do czegoś w rodzaju antycznych proto-walut (choć wtedy to były jednak dobra bardziej określone gatunkowo niż co do tożsamości: skóry, sztaby, czy olbijskie delfinki). Aczkolwiek, kto wie - w realowej Etiopii płaci się przelewem impulsów telefonicznych - może v-mirki zechcą płacić znaczkami? ;)

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Ametyst Faradobus - 29-01-2021

Skoro zbliża się zmiana prezydenta/początek kadencji to może pociągniemy jakoś temat?

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Karol Medycejski - 29-01-2021

Tak z okazji zmiany prezydenta z Ametysta Fardobusa na Faradobusa Ametysta powinniśmy wydać serię znaczków z... Ametystem Fardobusem Wink Co kadencja Konduktora to nowy kolorek.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Ametyst Faradobus - 29-01-2021

Jak z tym Bierutem, mówiłem.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Karol Medycejski - 29-01-2021

Tak bym zatem zrobił. Kwestia ustalenia kolorów. Dla kończącej się kadencji przyjąłbym zielony. Dla nowej fioletowy, a o kolejnych dwudziestu musimy podyskutować.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Ametyst Faradobus - 07-02-2021

To może ruszamy z tematem z okazji nowej kadencji? Dawno nie było nowego znaczka od nas. Ja bym proponował dla starej zielony, bo zielony to kolor Bialenii więc powinien mieć bardziej ogólny wymiar niż konkretny, urzędujący prezydent, a dla nowej właśnie fioletowy albo niebieski, bo ja lubię niebieski kolor.

RE: [propozycja] Seria Prezydencka - Karol Medycejski - 07-02-2021

Nasza wspólna propozycja (tj. moja i Ametysta) pierwszych trzech znaczków.

[Obrazek: Seria-Prezydencka-A-Swarzewski-I-Prezydent-RB-26x34.png][Obrazek: Seria-Prezydencka-M-von-Primisz-II-Prezy...-26x34.png][Obrazek: Seria-Prezydencka-A-Faradobus-XIX-Prezyd...-26x34.png]