Forum Republiki Bialeńskiej
Wizyta JKW Kanclerza Księstwa Sarmacji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Wizyta JKW Kanclerza Księstwa Sarmacji (/showthread.php?tid=2305)

Wizyta JKW Kanclerza Księstwa Sarmacji - Ametyst Faradobus - 25-01-2021

[Obrazek: sarmacjaa.png][Obrazek: bialenia-ikona.png]

Zgodnie z zapowiedzią w dniu dzisiejszym do Wolnogradu przybył z oficjalną wizytą Jego Książęca Wysokość Filip I Gryf, Kanclerz Księstwa Sarmacji. Po ceremonii powitania na wolnogradzkim lotnisku Książę Senior został odwieziony do rezydencji rządowej skąd w godzinach popołudniowych udał się do Pałacu Prezydenckiego na spotkanie z Prezydentem Republiki Bialeńskiej, który wyprawił na cześć gościa bankiet powitalny.

[Obrazek: Obraz.png]

Wasza Książęca Wysokość, Najdostojniejszy Kulego Kanclerzu,

wizytę Kanclerza Sarmacji w Republice Bialeńskiej z pewnością można nazwać wydarzeniem niebagatelnym. Stosunki obydwu naszych narodów mają burzliwą, ale i jakże ciekawą przeszłość. W pewnych momentach naszej wspólnej historii kroczyliśmy razem, a w innych toczyliśmy spór. Tym większa jest moja, jako konduktora Bialenii, radość, że obecny rząd Jego Książęcej Mości postawił na dialog, a nie na konfrontację.

Rząd Republiki niezwykle docenia starania obecnego sarmackiego rządu pod przewodnictwem Waszej Książęcej Wysokość w sprawie zamknięcia toczącej się od dłuższego czasu sprawy przekazania nam bialeńskich archiwów, które w skutek wspomnianych już burzliwych dziejów pozostawały w posiadaniu władz Księstwa. Moją dewizą od zawsze były i są słowa Ze wszystkimi mieć pokój. Jako ostrożny, ale jednak optymista pragnę traktować ten gest jako początek pewnego rodzaju nowego otwarcia w stosunkach na linii Wolnograd-Grodzisk. Wierzę głęboko, że Wasza Książęca Wysokość to przekonanie podziela.

Witając Waszą Książęcą Wysokość w Wolnogradzie i życząc czerpania radości z tej wizyty wznoszę toast za Was, za dobre efekty tej wizyty i za takie współistnienie Sarmacji i Bialenii, które da nam wszystkim przyjemność, satysfakcję i dobrą zabawę!

RE: Wizyta JKW Kanclerza Księstwa Sarmacji - Filip I Gryf - 25-01-2021

Filip ze zdumieniem rozglądał się po nieznanych rejonach Wolnogradu i podziwiał architekturę miejską. Pierwszy raz był w charakterze Ministra w Bialenii, dlatego tym bardzie cieszył się z możliwości przyjazdu.

[...]

Filip po wysłuchaniu wstępu Jego Ekscelencji Prezydenta Republiki Bialeńskiej dołączył do toastów i w końcu przemówił:

Cytat:Wasza Ekscelencjo,

Jeszcze raz pragnę serdecznie podziękować i złożyć wyrazy uznania dla Waszej Osoby za ciepłe przyjęcie, jakiego doświadczyłem w granicach Bialenii. Jest to dla mnie ogromny zaszczyt móc w przyjaźni pojawić się w Pałacu Prezydenckim.

Relacje sarmacko-bialeńskie były jak wahadło zegara - raz lepiej, raz gorzej. Jednak obie nasze mikronacje przeszły pewien renesans i mam nadzieję otwiera to nowy rozdział w stosunkach między nami. Za to rzeczywiście można się napić.

Jak powiedział tak też i zrobił...

Cytat:Jednym z celów wizyty jest przekazanie Wam, Bialeńczykom, to co Wasze, co też niniejszym chciałbym uczynić przekazując bialeńskie archiwalia z sarmackich systemów.

Filip podszedł do Prezydenta i wręczył mu plik z danymi.

RE: Wizyta JKW Kanclerza Księstwa Sarmacji - Ametyst Faradobus - 25-01-2021

Proszę przyjąć także materialny dowód uznania. Za zasługi i zaangażowanie, dzięki któremu cała sprawa zostaje dziś pomyślnie rozwiązana nadałem Waszej Książęcej Wysokości Złotą Gwiazdę Orderu Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni:

[Obrazek: 3_21_03_20_6_14_59.png]

Jest mi niezmiernie miło za ten gest. Dziękuję Waszej Ekscelencji oraz wszystkim Bialeńczykom za przyjęcie.

Już z tego miejsca zapraszam na rewizytę do Sarmacji.

Parafrazując najlepszego metropolitę świata: jak Sternik da to przyjadę do Was w sobotę.

Sobota, niedziela, poniedziałek ... zapraszam o każdej porze! *oczywiście z odpowiednimi zastrzeżeniami*

W celu zapoznania Gościa z tradycjami różnych regionów Bialenii i różnorodnością naszej Republiki na
zakończenie bankietu w Pałacu Prezydenckim zorganizowano koncert nowoczesnych interpretacji
tradycyjnej muzyki z południowej Anatolii w wykonaniu śpiewaczki Guldżan Hummedowej z Faradobaju: