Forum Republiki Bialeńskiej
Dyskusja na temat sił porządkowym - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Biuro Prezesa Policji Krajowej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=61)
+---- Wątek: Dyskusja na temat sił porządkowym (/showthread.php?tid=2361)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Dyskusja na temat sił porządkowym - Ametyst Faradobus - 19-02-2021

Wczoraj wraz z tow. Ioannem Pietersonem odbyliśmy ciekawą dyskusję na temat organizacji szeroko rozumianych sił policyjnych w Bialenii, które w naszej opinii (o czym mówię od dawna) są niewykorzystanym potencjałem. Uznaliśmy, że debatę tę warto przenieść na grunt publiczny.

Obecnie policja w Bialenii jest de facto rozczłonkowana i raczej nie jest to złą rzeczą. Na wstępie chciałbym przedstawić ogólny zarys tego, co mamy obecnie.

Policja Krajowa - pełni rolę faktycznych sił porządkowych na forum, a narracyjnie widziałbym jako coś w rodzaju UB FBI - ogólnokrajowej służby zajmującej się przede wszystkim działalnością śledczą, walką z przestępczością zorganizowaną itp. Może mieć swoje przedstawicielstwa w co większych miastach.

Żandarmeria Rzeszy - część Gwardii Rzeszy (niekiedy w ramach kontyngentów lenników), która odpowiada za utrzymanie porządku na szeroko rozumianej prowincji to znaczy wszędzie tam, gdzie nie robią tego milicje wolnych miast albo gwardie lenne. Oczywiści ten segment jest w ciągłej rozbudowie, ale to właśnie w Żandarmerii widziałbym fundament sił prewencyjnych i porządkowych. Aktualnie jej struktury istnieją na Półwyspie Lisewskim, na granicy Rzeszy z Dżamahiriją oraz na Anatolii (ale tam tylko jeden szwadron wystawiony przeze mnie z siedzibą w Faradobaju).

Milicje wolnych miast - oficjalnie wchodzą w skład elementu centralnego Gwardii Rzeszy, ale w praktyce zarządcy miast mają dużą swobodę w ich tworzeniu. Dbają o ład i porządek na terenie tychże miast czyli największych ośrodków. W praktyce jednak na chwilę obecną istnieje tylko jedna tego typu formacja czyli Milicja Stołeczna.

Gwardie lenne - one siłą rzeczy pełnią funkcję sił porządkowych na terenie lenn. Wszystko według wizji gospodarza. Oczywiście bardziej zaawansowanych czynności dokonywać powinna Policja Krajowa. Przykładowo - gwardia powinna mieć prawo do tymczasowego zatrzymania podejrzanego, ale docelowo powinien być on przekazany organom państwowym.

Ludowa Gwardia Dżamahiriji - teoretycznie odpowiedzialna za porządek na terenie DB (wiem, mnie też śmieszy)

W tej sytuacji w mojej opinii do najważniejszych zadań należą:

- opracowanie narracyjnej otoczki dla Policji Krajowej (mundury, posterunki, jakaś ogólna struktura itp.)
- rozwiązanie kwestii typu ruch drogowy (może powierzmy to jakimś strukturom w ramach Policji Krajowej?)
- dalsza rozbudowa Żandarmerii Rzeszy tak, aby miała ona realne możliwości działania w terenie (nowe oddziały, posterunki itp.) oraz milicji wolnomiejskich
- ustalenie kompetencji gwardii lennych w zakresie zwalczanai przestępczości

Pewne pomysły miał jeszcze Ian, więc może oddam teraz głos tak jemu jak i wszystkim zainteresowanym ze szczególnym uwzględnieniem Towarzyszki Prezeski.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Iwan Pietrow - 20-02-2021

Tak, temat bialeńskich sił porządkowych jest zdecydowanie zbyt słabo wykorzystany.

Uważam, że narracyjne zachowanie rozczłonkowanych struktur policyjnych będzie w przypadku Bialenii dobrym rozwiązaniem. Generalnie, w trakcie tworzenia narracyjnej otoczki wokół bialeńskiej policji, wzorowałbym się na zmodyfikowanym wzorcu z nieistniejących Stanów Zjednoczonych.

W mojej opinii powinniśmy zachować, ewentualnie nieco zmodyfikować, obecny ogólnie przyjęty model przedstawiony przez Ametysta.

Struktury państwowe (federalne i stanowe - we wzorcu amerykańskim).

W tej roli widziałbym funkcjonującą na forum Policję Krajową. Zadaniem organów państwowych byłoby ściganie przestępstw o istotnym znaczeniu dla dobra całego państwa (faktycznie pilnowanie porządku na forum). Wzorcem dla działalności tych organów byłoby, jak wspomniał Ametyst, amerykańskie FBI.

Do organów państwowych zaliczyłbym, ale wyłącznie w sferze narracyjnej, również policję drogową (w amerykańskim wzorcu, tzw. Higway Patrol/State Police/itd.). Policja drogowa pilnowałaby porządku na państwowych i regionalnych (jeśli nie byłoby do tego powołanych właściwych jednostek) drogach. Zadaniem drogówki byłyby wyłącznie kwestie związane z przestrzeganiem prawa drogowego.

Struktury regionalne (stanowe - we wzorcu amerykańskim).

Narracyjnie stworzyłbym instytucję szeryfów (w Rzeszy może być to Żandarmeria), którzy pilnowaliby porządku na określonym obszarze danego regionu (Rzeszy Bialeńskiej, Dżamahiriji). Zadaniem szeryfów byłoby wspieranie struktur państwowej policji (FBI/Higway Patrol) oraz ogólnie pojęte pilnowanie porządku na danym obszarze. Ich miejsce mogłaby zajmować Gwardia Lenna, ewentualnie wspierać ich działania.

Struktury miejskie (policja miejska - we wzorcu amerykańskim).

W miastach narracyjnie funkcjonowałyby policje (milicje) miejskie. Miałyby one kompetencje do pilnowania porządku wyłącznie w granicach administracyjnych miast. Policja miejska pilnowałaby ogólnego porządku w mieście, przestrzegania przepisów prawa drogowego i wspierałaby policję państwową (FBI) w przypadku cięższych przestępstw. Ich miejsce mogłaby zajmować Gwardia Lenna, ewentualnie wspierać ich działania.

Moglibyśmy przyjąć taką zasadę, że generalnie kompetencje na danym obszarze (wyłączając struktury państwowe) mają przedstawione przeze mnie organizacje, ale osoba zainteresowana mogłaby stworzyć własne struktury, jeżeli byłaby do tego uprawniona (np. lennik Rzeszy).

Tak na marginesie, ostatnio uzyskałem dostęp do programów, w których mógłbym tworzyć wizualizację bialeńskiej policji. Póki co nie opanowałem jeszcze możliwości tworzenia własnych skórek, ale będę się starał to opanować, żeby w najdokładniejszy sposób zobrazować bialeńską policję. Na zdjęciach przykład.

[Obrazek: 98_20_02_21_1_18_05.jpeg]

[Obrazek: 98_20_02_21_1_18_22.jpeg]

[Obrazek: 98_20_02_21_1_21_47.jpeg]

Co o tym sądzicie?

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ronon Dex - 20-02-2021

Ian Peterson napisał(a):Co o tym sądzicie?
Zapowiada się ciekawie... co to za gierka?

> Zapowiada się ciekawie... co to za gierka?

Zmodowana wersja komputerowa Grand Theft Auto 5.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Karol Medycejski - 20-02-2021

Za GTA V to ja byłem kiedyś na prawdziwej policji.

A co do tematu, czy te struktury inne niż PK miałyby mieć jakieś kompetencje poza sferą narracyjną? Inicjowanie postepowania karnego w zakresie niektórych przestępstw, dokonywanie zatrzymań (tymczasowe bany) etc?

> A co do tematu, czy te struktury inne niż PK miałyby mieć jakieś kompetencje poza sferą narracyjną? Inicjowanie postepowania karnego w zakresie niektórych przestępstw, dokonywanie zatrzymań (tymczasowe bany) etc?

Wolałbym uniknąć przyjęcia takiego rozwiązania, bo zaraz okazałoby się, że każdy z nas miałby kompetencje do pałowania na wybranym obszarze forum. Mogłoby to doprowadzić do komicznych sytuacji.

Dlatego też kompetencje do ścigania przestępstw i wykroczeń (forumowych) i wykonywania prawomocnych wyroków pozostawiłbym jednak wyłącznie w rękach Policji Krajowej.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ametyst Faradobus - 20-02-2021

Cytat: Dlatego też kompetencje do ścigania przestępstw i wykroczeń (forumowych) i wykonywania prawomocnych wyroków pozostawiłbym jednak wyłącznie w rękach Policji Krajowej.

Też tak sądzę, jednak powierzanie kompetencji w tym zakresie innym instytucjom byłoby zupełnie niepraktyczne.

Spróbujmy tę propozycję przenieść na grunt naszych instytucji.

Cytat:Struktury państwowe (federalne i stanowe - we wzorcu amerykańskim).

W tej roli widziałbym funkcjonującą na forum Policję Krajową. Zadaniem organów państwowych byłoby ściganie przestępstw o istotnym znaczeniu dla dobra całego państwa (faktycznie pilnowanie porządku na forum). Wzorcem dla działalności tych organów byłoby, jak wspomniał Ametyst, amerykańskie FBI.

Do organów państwowych zaliczyłbym, ale wyłącznie w sferze narracyjnej, również policję drogową (w amerykańskim wzorcu, tzw. Higway Patrol/State Police/itd.). Policja drogowa pilnowałaby porządku na państwowych i regionalnych (jeśli nie byłoby do tego powołanych właściwych jednostek) drogach. Zadaniem drogówki byłyby wyłącznie kwestie związane z przestrzeganiem prawa drogowego.

No to krótko mówiąc trzeba by powołać jakąś narracyjną służbę drogową w strukturach PK i pewnie stworzyć jej miejscowe przedstawicielstwa w różnych częściach kraju. Ewentualnie po prostu komendy PK z różnymi wydziałami w większych miejscowościach (w tym momencie przypomina mi się wspaniały motyw z U Pana Boga w ogródku, gdzie komendant posterunku w Królowym Moście postanawia stworzyć wydział zabójstw i powołuje aspiranta Mariana na kierownika).

Cytat:Struktury regionalne (stanowe - we wzorcu amerykańskim).

Narracyjnie stworzyłbym instytucję szeryfów (w Rzeszy może być to Żandarmeria), którzy pilnowaliby porządku na określonym obszarze danego regionu (Rzeszy Bialeńskiej, Dżamahiriji). Zadaniem szeryfów byłoby wspieranie struktur państwowej policji (FBI/Higway Patrol) oraz ogólnie pojęte pilnowanie porządku na danym obszarze. Ich miejsce mogłaby zajmować Gwardia Lenna, ewentualnie wspierać ich działania.

Nie wiem jak to by było rozwiązane w DB, ale w Rzeszy chodziłoby po prostu o stworzenie miejscowych komend i posterunków Żandarmerii odpowiedzialnych za określony teren. Ja bym to widział tak, że podzieli się Rzeszę na jakieś okręgi i w każdej większej miejscowości powstanie narracyjna komenda, a w mniejszych podległe jej posterunki. Plus w newralgicznych punktach (pogranicze z DB, bezdroża Anatolii) nadal działać będą uzbrojone, mobilne szwadrony.

Przykład takiego okręgu: Nowa Auttera (tam komenda) i najbliższe okolice z posterunkami w mniejszych miejscowościach typu Bojanowo, Sokolnik i Krzyżak.

Cytat:W miastach narracyjnie funkcjonowałyby policje (milicje) miejskie. Miałyby one kompetencje do pilnowania porządku wyłącznie w granicach administracyjnych miast. Policja miejska pilnowałaby ogólnego porządku w mieście, przestrzegania przepisów prawa drogowego i wspierałaby policję państwową (FBI) w przypadku cięższych przestępstw. Ich miejsce mogłaby zajmować Gwardia Lenna, ewentualnie wspierać ich działania.

W praktyce chodziłoby o to, aby w pozostałych wolnych miastach powstały milicje, bo aktualnie powołał taką wyłącznie Wolnograd. W miastach, które nie są wolnymi miastami te zadania wypełniałyby po prostu komendy Żandarmerii i to mi się wydaje logiczne.

Cytat:Moglibyśmy przyjąć taką zasadę, że generalnie kompetencje na danym obszarze (wyłączając struktury państwowe) mają przedstawione przeze mnie organizacje, ale osoba zainteresowana mogłaby stworzyć własne struktury, jeżeli byłaby do tego uprawniona (np. lennik Rzeszy).

No to tak:

Policja Krajowa - prawo do interwencji na terenie całego kraju plus odpowiedzialna za "rzeczywiste" pilnowanie porządku na forum
Żandarmeria Rzeszy i w ogóle Gwardia Rzeszy - prawo do interwencji na terenie całej Rzeszy we współpracy z PK
Milicje wolnych miast - prawo do interwencji na terenie tychże wolnych miast we współpracy z PK i ŻR
Gwardie lenne - odpowiedzialne za utrzymanie porządku na terenie danego lenna, działają we współpracy z PK i ŻR

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Karol Medycejski - 20-02-2021

No dobra, ale jednak wielokrotnie postulowano, by gospodarze danych działów mieli kompetencje do pilnowania porządku w swoich działach. I owszem np. RR czy Przewodniczący ZN korzystają z uprawnień policji sesyjnej, które immanentnie wpisane są w autonomię tych organów. Ale na przykład mimo tego, że jestem modem w swoich lennach i teoretycznie mogę usuwać posty lub wątki lub ingerować w ich treść, to w świetle naszego prawa nie jestem do tego uprawniony.

Może zatem czas zmienić przepisy i to by się ładnie łączyło narracyjnie z lokalnymi siłami porządkowymi.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ametyst Faradobus - 20-02-2021

No to to będzie wymagało nowelizacji paru ustaw.

RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - Ronon Dex - 20-02-2021

Karol Medycejsk napisał(a):i teoretycznie mogę usuwać posty lub wątki lub ingerować w ich treść, to w świetle naszego prawa nie jestem do tego uprawniony.
Wyjściem z sytuacji jest "wysypisko"... nie usuwa się postów (bo tego poza sytuacjami drastycznymi czyli... łamanie realowego prawa), ale przenosi bez ingerencji w ich treść. Tego nasze prawo nie zabrania, choć niekoniecznie moderator ma takie uprawnienia, ale może wydzielić takie posty do odrębnego wątku i poprosić przez PW administratora by to zrobił czyli przeniósł na wysypisko lub w inne miejsce. Zawsze takie wydzielone posty można umieścić gdzie indziej, jeżeli uznamy że zaśmiecają komuś dział, ale mogą być gdzie indziej... a typowy spam pozostanie na wysypisku.