Forum Republiki Bialeńskiej
DEBATA TEMATYCZNA Cywilny kosmodrom - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11)
+------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89)
+------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90)
+------- Wątek: DEBATA TEMATYCZNA Cywilny kosmodrom (/showthread.php?tid=2385)

Strony: 1 2

Cywilny kosmodrom - Ametyst Faradobus - 08-03-2021

[Obrazek: 16bOy1y.png]

Zgodnie z zapowiedzią rozpoczynam dziś kolejną debatę tematyczną. Tym razem temat przewodni brzmi: Bialenia can into space? Czy potrzebujemy cywilnego kosmodromu (na terytorium Rzeszy) i wysłania pierwszego Bialeńczyka w kosmos?

Dyskusja po części toczyła się już w kuluarach jeszcze przed rozpoczęciem sesji, więc przynajmniej niektórzy z nas mają już jakoś tam wyrobione zdanie. Tradycyjnie jednak na początek oddam głos wnioskodawcy czyli Karolowi, aby ten odpowiednio zagaił debatę.

RE: Cywilny kosmodrom - Ronon Dex - 08-03-2021

Jak napisałem wcześniej, kwestię "pierwszego Bialeńczyka w kosmosie" to mamy dawno za sobą... Natomiast pozostaje pytanie czy warto wybudować jakiś kolejny (dwa są na Wyspach Przyjaźni) kosmodrom na Anatolii (był dawniej na północy Wyspy Bialeńskiej, ale tam teraz Dżamahija, a więc już dawno go opuściliśmy i zarósł mchem i chwastami) dla jakiś typowo cywilnych celów.

W sumie wybudować kosmodrom zawsze można - chociaż gdy jesteśmy już na etapie samolotów kosmicznych... i to całkiem sporych i wyrafinowanych to może lepiej jakąś cywilną stację kosmiczną, albo wręcz stację na Księżycu? Taki kawałek Rzeszy w kosmosie...

Z mojej strony powiem tak... jeśli mam grzebać godzinami w Orbiterze by zrobić coś co już było, czyli od początku bawić się w rakiety nośne i dość "prymitywne" loty na orbitę, to szkoda czasu. Oczywiście jak najbardziej z zapisanych plików mogę odtworzyć historię Bialeńskiego Programu Kosmicznego - bo starego forum juz nie ma i jakaś ciągłość by była. Byłoby to coś jak w temacie Korpusu Kosmicznego i zapisu archiwalnego. Mogę odtworzyć cały program, bo wszystko jest zabezpieczone, ale bawić się w to od zera? Chyba mija się to z celem...

Raczej poszedłbym w kierunku nowych wyzwań czyli jakaś stacja kosmiczna pod egidą Rzeszy, może jakaś baza na Księżycu... mogę zrobić coś w stylu kultowego serialu z lat 70-tych czyli "Kosmos 1999" itp. Może jakieś loty na najbliższe planety itd. Oczywiście w tym celu jak najbardziej można zbudować kompleks na Anatolii. Ale moim zdaniem jakieś dalsze wyzwania, a nie odtwarzanie tego co już raz było...

RE: Cywilny kosmodrom - Ametyst Faradobus - 08-03-2021

Można by to połączyć z działalnością Uniwersytetu i za środki Rzeszy stworzyć stację badawczo-eksperymentalną, z której korzystać mogliby też nasi sojusznicy.

RE: Cywilny kosmodrom - Karol Medycejski - 08-03-2021

Miałem napisać tu coś dłuższego, ale Ronon całe szczęście mnie już wyręczył.

Cytat:Raczej poszedłbym w kierunku nowych wyzwań czyli jakaś stacja kosmiczna pod egidą Rzeszy, może jakaś baza na Księżycu... mogę zrobić coś w stylu kultowego serialu z lat 70-tych czyli "Kosmos 1999" itp. Może jakieś loty na najbliższe planety itd.

To jest bardzo dobry pomysł. Takie retro odwołanie byłoby świetne.

Cytat:Oczywiście w tym celu jak najbardziej można zbudować kompleks na Anatolii. Ale moim zdaniem jakieś dalsze wyzwania, a nie odtwarzanie tego co już raz było...

Faktycznie takie cofanie się nie ma chyba sensu. W końcu dewiza "Ani kroku w tył!" wciąż aktualna. Tylko co by tam wtedy zbudować? Czego byśmy potrzebowali przy obecnym poziomie rozwoju? Jakiejś awaryjnej stacji serwisującej na powierzchni tej planety (Pollinu - pozdrawiam Diuka Kościńskiego)?

PS Aha, no i przydałoby się wystrzelić AIDS w Kosmos. Można ją zapakować razem z ks. Piechotą czy jak mu tam teraz.

RE: Cywilny kosmodrom - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 09-03-2021

> PS Aha, no i przydałoby się wystrzelić AIDS w Kosmos.

Żeby mogła się ogłosić Imperatorką Wszech-v-świata, jak rozumiem.

Mam nadzieję tylko, że po tym nie rozwiąże nam Rady Republiki. Przy burzliwych oklaskach.

RE: Cywilny kosmodrom - Karol Medycejski - 09-03-2021

I kto miałby klaskać? Może woźny sądowy (gdybyśmy jakiegoś mieli...)?

RE: Cywilny kosmodrom - Ronon Dex - 09-03-2021

Karol Medycejski napisał(a):To jest bardzo dobry pomysł. Takie retro odwołanie byłoby świetne.
W sumie "retro" to był sam serial z połowy lat 70-tych, u nas puszczany w 1977-78. Wnętrza (komputery na "bańkach", wszędzie zwykłe "lamki" itd.) i efekty specjalne dzisiaj budziłyby uśmiech politowania (choć jak miałem 10 lat i to oglądałem wtedy to "szczęka opadała"), ale ilustracja tego w Orbiterze jest całkiem ciekawa, bo doskonale pasuje do tego, co przyjęliśmy jako obecny stan naszej techniki kosmicznej. Statki kosmiczne są całkiem sensowne (zresztą swego czasu "Eagle" był okrzyknięty najładniejszym pojazdem w kinematografii SF i chyba dość długo się trzymał na tej pozycji), to nie jakieś "bajery" w stylu Star Treka czy innych Gwiezdnych Wojen. Skoro nasza technika kosmiczna jest obecnie na poziomie samolotów kosmicznych startujących z pasów startowych to te pojazdy z "Kosmosu 1999" całkiem pasują... poziomem technicznym. Oczywiście jeżeli przyjmiemy, że to pojazdy do operowania w warunkach braku atmosfery czyli na Księżycu czy w przestrzeni w okolicach jakiś planetoid itp. Da się to sensownie zebrać w jakąś spójną narrację. Podobnie jak z jakąś stacją kosmiczną itp.

Co zabawniej kiedyś była na starym forum narracja dotycząca podróży w v-kosmos (tak wytłumaczyłem moją dłuższą nieobecność w v-świecie i powrót), wraz z odkryciem opuszczonego statku kosmicznego "nieznanej cywilizacji". Mam to zapewne zapisane gdzieś na dysku, a więc mógłbym odnaleźć i co zabawniejsze wczoraj grzebiąc w czeluściach Internetu znalazłem tej dodatek do Orbitera... jak będzie działał w obecnej wersji, to można w tym pokombinować dalej. Zresztą jeśli chodzi o takie Sci-Fi to można niejedno wykombinować w zakresie narracji.

Karol Medycejski napisał(a):Faktycznie takie cofanie się nie ma chyba sensu. W końcu dewiza "Ani kroku w tył!" wciąż aktualna. Tylko co by tam wtedy zbudować? Czego byśmy potrzebowali przy obecnym poziomie rozwoju? Jakiejś awaryjnej stacji serwisującej na powierzchni tej planety (Pollinu - pozdrawiam Diuka Kościńskiego)?
Jeżeli chodzi o rakiety nośne to chyba nie ma sensu budować kolejnego kompleksu... szczególnie, że ten na Wyspach Przyjaźni jest dogodniejszy, z racji bliskości v-Równika. natomiast nic nie stoi na przeszkodzie by na Anatolii postał jakiś kompleks umożliwiający operowanie samolotów kosmicznych. W końcu to tylko droga startowa o odpowiedniej wielkości i długości... no nieco większa i dłuższa niż do operowania ciężkich samolotów atmosferycznych, bo taki TSK-3 to dość potężny samolot kosmiczny, mogący wynosić ładunki ponad 400-tonowe.

Jeśli chodzi o Rzeszę, to można by eksploatować te najstarsze nasze samoloty kosmiczne czyli USK-1, skoro w innych działaniach gwardia Rzeszy stanowi rezerwę SZ RB, to i Korpus Kosmiczny może jakąś taką "rezerwę" mieć i jakiś samolot kosmiczny może sobie latać w barwach Rzeszy.

RE: Cywilny kosmodrom - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 09-03-2021

> I kto miałby klaskać?

Jak zwykle, kierowca autobusu. A kto?

RE: Cywilny kosmodrom - Ametyst Faradobus - 10-03-2021

Tak trochę ciągnąć tę dyskusję to mam wrażenie, że tę inicjatywę trzeba poprowadzić tak, aby zamiast dublować istniejące instytucje wojskowe (tj. Korpus Kosmiczny) pobudzić je do działania i wykorzystać także dla potrzeb cywilnych. Myślę więc, że bardziej należałoby postawić na obecność Rzeszy w kosmosie, a nie kosmodromu koniecznie na terenie Rzeszy.

RE: Cywilny kosmodrom - Ronon Dex - 10-03-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Tak trochę ciągnąć tę dyskusję to mam wrażenie, że tę inicjatywę trzeba poprowadzić tak, aby zamiast dublować istniejące instytucje wojskowe (tj. Korpus Kosmiczny) pobudzić je do działania i wykorzystać także dla potrzeb cywilnych.
Na razie w ramach przygotowania do dalszych działań... zacząłem odtwarzać historię programu kosmicznego. To tak aby była ciągłość i było wiadomo dlaczego wybudujemy np. bazę księżycową czyli z czego wynikają możliwości i że rozwój programów kosmicznych był u nas ciągły, a nie sobie coś tam z "kapelusza wyjęliśmy".