Forum Republiki Bialeńskiej
DEBATA TEMATYCZNA Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11)
+------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89)
+------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90)
+------- Wątek: DEBATA TEMATYCZNA Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie (/showthread.php?tid=2394)

Strony: 1 2

Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ametyst Faradobus - 15-03-2021

[Obrazek: 16bOy1y.png]
Wysoki Sejmie,

już od jakiegoś czasu toczona jest zakulisowa dyskusja, do której pretekstem była chęć utworzenia przez Iana Petersona "republikańskiego" organizmu na bazie lenna. W jej toku wyróżniliśmy dwie kwestie, którymi warto by się zająć na forum Sejmu: republikańskie ekwiwalenty tytułów lennych oraz wspólnoty lenn i wolnych miast (roboczo nazwane "stanami"). Pierwsze zagadnienie jest o tyle proste, że rozwiązaniem może być jedna decyzja moja jako Lwa Wolnogradu, a ja jak wiadomo jestem w tym temacie bardzo elastyczny (bądź co bądź jako autor pomysłu z "ekwiwalentami" tytułów). Z kolei "ponadlenna" forma współpracy poniekąd już istnieje - jest to Półwysep Lisewski - więc mowa może być co najwyżej o wprowadzeniu prawnych regulacji.

W tym momencie pragnę oddać głos Ianowi - nieformalnemu inicjatorowi naszej debaty.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Iwan Pietrow - 15-03-2021

Szanowni,

w toku dotychczasowej dyskusji wyłoniło się kilka zagadnień, które wypadałoby omówić, aby ostatecznie ustalić wspólne stanowisko.

1) Nazwy lenn

W tym przypadku w zasadzie mamy gotową listę nazw "republikańskich", które moglibyśmy wprowadzić i które mogłyby stanowić dla zainteresowanych lenników alternatywę do obowiązujących tytułów szlacheckich. Poniżej przedstawiam listę:

- społeczność,
- gmina,
- kanton,
- powiat,
- okręg,
- województwo,
- departament,
- prowincja,
- republika lenna.

W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.

2) Nazwy tytułów lenników

Tutaj nie mamy gotowej listy. Trzeba ją ustalić w oparciu o ostateczną wersję nazw lenn. Dotychczas jako propozycje dla "republikańskich" tytułów lenników pojawiły się takie tytuły jak:

- mer,
- podprefekt,
- prefekt,
- gubernator,
- gubernator generalny.

Ustaliliśmy wspólnie, żeby te ciekawiej brzmiące nazwy zostawić "na koniec" w związku z tym, że będąc względnie aktywnym pierwsze tytuły można dosyć szybko "ominąć".

Ronon zaproponował taki podział (według schematu tytuł szlachecki - tytuł republikański):

- kniaź - Podprefekt,
- wielki kniaź - Prefekt,
- grand - Wicegubernator,
-par - Gubernator,
- elektor - Gubernator Generalny,
- katechon - (moja propozycja) Kanclerz.

Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia, 
- lord. 

Czy macie jakieś pomysły?

3) Utworzenie stanów

Prawdę powiedziawszy, to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Dlatego też proponuję, aby w tym zakresie wypowiedział się i rozwinął swoją koncepcję jej twórca - Ronon.

Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ametyst Faradobus - 16-03-2021

Cytat: W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.

No wiesz, jeszcze nie ustaliliśmy jak te "stany" będą się ostatecznie nazywały.

Cytat:Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia, 
- lord. 

Jeżeli o mnie chodzi to ja nie uważam, że każdy tytuł powinien mieć swój odpowiednik w każdym systemie. Zwłaszcza, że te pierwsze, jak już Ronon kiedyś powiedział, przeskakuje się dosyć szybko.

Cytat: W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.

No wiesz, jeszcze nie ustaliliśmy jak te "stany" będą się ostatecznie nazywały.

Cytat:Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia, 
- lord. 

Jeżeli o mnie chodzi to ja nie uważam, że każdy tytuł powinien mieć swój odpowiednik w każdym systemie. Zwłaszcza, że te pierwsze, jak już Ronon kiedyś powiedział, przeskakuje się dosyć szybko.

Cytat: Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?

Ja myślę, że tak jak w przypadku Półwyspu Lisewskiego byłby to na pewno osobny poddział w ramach Rzeszy.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ronon Dex - 16-03-2021

Ian Peterson napisał(a):Prawdę powiedziawszy, to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Dlatego też proponuję, aby w tym zakresie wypowiedział się i rozwinął swoją koncepcję jej twórca - Ronon.

Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?
Na wstępie powiem, że określenie "stan" tratuje jako "robocze", padła tutaj ta nazwa i na razie możemy się na niej opierać. Co do możliwości takich związków wolnych miast i lenn to moim zdaniem ma to sens o tyle, że przy niewielkiej grupie aktywnych obywateli można jednocześnie "zagospodarować" więcej... miasto i lenno tworzące jakiś związek, to już dwa elementy działające aktywnie na forum. Oczywiście zero przymusu... to tylko pomysł dla chętnych, tak jak w przypadku Półwyspu Lisewskiego, tworzącego jakąś wspólnotę ziem i miast. Raczej optuję za taką możliwością, a nie za wymuszaniem takich związków. Wg mnie chętni powinni mieć taką możliwość i tyle... a jeśli taka możliwość będzie to można jakoś to nazwać i z grubsza ubrać w formalności na szczeblu Rzeszy. Ale i tak inicjatywa musi być oddolna... jeśli takowa jest to czemu by nie dać takiej możliwości?

Ja jako Lew deklaruję oczywiście swoje wsparcie dla tej inicjatywy.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ametyst Faradobus - 19-03-2021

Nieśmiało przypominam o trwającej dyskusji.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ametyst Faradobus - 31-03-2021

To jak ma się sprawa? Ja w każdej chwili mogę wprowadzić zaproponowane ekwiwalenty i ewentualnie później je zmienić. To nie jest problem. Zresztą działając metodą faktów dokonanych zacząłem je już stosować w Rejestrze Rzeszy.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ronon Dex - 31-03-2021

Ametyst Faradobu napisał(a):To jak ma się sprawa? Ja w każdej chwili mogę wprowadzić zaproponowane ekwiwalenty i ewentualnie później je zmienić. To nie jest problem. Zresztą działając metodą faktów dokonanych zacząłem je już stosować w Rejestrze Rzeszy.
Jeśli chodzi o ekwiwalenty tytułów, to zawsze można je po prostu wprowadzić, decyzją Rzeszy... w uprawnieniach nic się nie zmienia, tylko tytuł ma inną nazwę.

Jeśli chodzi o "stany" czy jak to tam nazwiemy... to w sumie też można to wprowadzić decyzją Sejmu Rzeszy. Przecież nie musi do tego być zmieniane prawo RB, bo w materii regionów jest bardzo ograniczone. Lew może wymyślić jakikolwiek podział terytorialny Rzeszy, Sejm to "klepnie" i możemy mieć taki wewnętrzny podział Rzeszy. Prawo państwowe określa tylko podział ogólny (Rzesza i Dżamahirija), wewnętrzne podziały regionów są w gestii władz regionów.

Osobiście optuję za tymi "stanami" (czy jak to tam nazwiemy) o ile oddolnie jest taka chęć współpracy kilku elementów Rzeszy. Sądzę, że Półwysep Lisewski by na to poszedł... czy inni - tego nie wiem, ale to indywidualna decyzja oraz wola Lwa by to zatwierdził.

RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - Ametyst Faradobus - 31-03-2021

Jeśli będzie potrzeba to mogę napisać projekt ustawy i przyjmiemy go jeszcze w trakcie tej debaty.