Forum Republiki Bialeńskiej
Likwidacja republiki i początek Nowej Bialenii - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Likwidacja republiki i początek Nowej Bialenii (/showthread.php?tid=2422)

Likwidacja republiki i początek Nowej Bialenii - Ametyst Faradobus - 01-04-2021

[Obrazek: 85_01_04_21_11_35_48.png]

Nad Nordatą twardy krok gwardzistów grzmi
Nieunikniony wróży koniec republiki (...)

Wolnograd, 1 kwietnia 2021 roku

Bialeńczycy!

ojczyzna nasza od dłuższego czasu wymaga odnowy i narodowego przebudzenia - jest to wiadome niemal dla wszystkich. Nadszedł jednak moment dziejowy, kiedy te potrzeby możemy przekłuć w czyn. Tak się bowiem zdarzyło, że po raz pierwszy od dawna aparat władzy działa sprawnie i zgodnie, a Naród Bialeński popiera tę władzę ciałem i duchem. Od dawna północ naszego kraju cierpi z powodu anarchii i działań zbrojnych band, które zbyt długo pozostają bez odpowiedzi Wolnogradu. Południe natomiast kroczy ścieżką dobrobytu i niemoralnym jest, aby biernie przyglądało się cierpieniu braci. Pora powiedzieć dość i postawić na zdecydowane działania.

Z woli narodu sprawuję w tym momencie dwie kluczowe funkcje: szefa państwa oraz głowy Rzeszy. Czuję się zatem godzien tego, aby wziąć na swoje barki odpowiedzialność za przyszłość Bialenii. Wszem i wobec ogłaszam więc, że przejmuję odtąd pełnię najwyższej władzy w naszym państwie i ogłaszam się źródłem prawa i sprawiedliwości, osobą pełnomocną do tego, aby samodzielnie wyznaczyć nową drogę rozwoju Narodu.

Kierując się słowami Patrona, który przemówił do mnie dziś we śnie ogłaszam likwidację nieudolnej republiki na rzecz milionletniej Rzeszy Bialeńskiej pod moim przywództwem. Tereny północnej Bialenii powinny zostać zjednoczone z południem. W najbliższym czasie wydam Siłom Zbrojnym oraz Gwardii Rzeszy rozkaz wyruszenia w stronę Bengazi w celu wyzwolenia byłej już Dżamahiriji spod jarzma bandytów.

Jednocześnie Bialenię czeka potężna odnowa wewnętrzna i gruntowna reforma ustroju. Zniesiona zostaje dotychczasowa konstytucja i wszystkie republikańskie prawa. Nowe prawo stanowione będzie w oparciu o trzy filary: wolę Narodu (której jestem uosobieniem), nieśmiertelną Tradycję oraz zdrowy, chłopski rozum. Nowa, trzecia już w historii naszego kraju Rzesza będzie oczywiście monarchią, ale o szczegółach zdecyduje, z mojej woli, Sejm. To jego członkowie, stosownie do liczby folwarków lennych, podejmą decyzję nad wyborem jednej z dwóch zaproponowanych przeze mnie opcji. Pierwsza zakładać będzie wieczną władzę Patrona, który zostanie wówczas ogłoszony Królem Królów Bialenii, a ja będę Go reprezentował jako zwykły król. Drugi wariant to powierzenie mi bezpośrednio władzy zwierzchniej - w tym przypadku nastąpi moja koronacja na Cesarza Bialeńskiego. Jako wieloletni monarcha i potomek prawdziwej dynastii królewskiej mam ku temu pełne predyspozycje. Nowa Bialenia potrzebować będzie też nowej stolicy - powstanie ona w Jaruzelimie, na terenie mojego majątku ziemskiego i okolicznych dóbr. Ja zaś sprawował będę pieczę nad ojczyzną z wybudowanego już Zamku Generała - duchowego centrum państwa.

Niezależnie od tego, który wariant ustrojowy zwycięży uroczyście obiecuję, że nowa Bialenia będzie państwem pokoju i jedności, w którym szanowana będzie Tradycja, a mądrzy lennicy troszczyć się będą o prosty lud. Wzywam zatem wszystkich Was, cały Naród Bialeński, do udziału w wielkim dziele odnowy naszej v-ojczyzny. Na gruzach przegniłej republiki zbudujemy imperium godne naszych przodków!

RE: Likwidacja republiki i początek Nowej Bialenii - Karol Medycejski - 01-04-2021

W tle słychać gromkie brawa

A więc tak ginie wolność... Wśród burzy oklasków...

RE: Likwidacja republiki i początek Nowej Bialenii - Ametyst Faradobus - 02-04-2021

Chyba niezbyt udany był ten mój prymaaprylysowy żart.