Forum Republiki Bialeńskiej
Plan Wolnogradu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Plan Wolnogradu (/showthread.php?tid=2435)

Strony: 1 2

Plan Wolnogradu - Ronon Dex - 10-04-2021

W temacie Kolei Rzeszy, Ametyst zwrócił uwagę na brak planu Wolnogradu... W związku z tym trzeba podjąć w tym kierunku odpowiednie działania i ustalenia.

Na początek ustalenia i aby to ułatwić szybki planik okolicy. Jest to po prostu wycinek mapy głównej, który powiększyłem 20-krotnie.... i naniosłem to co wynika z mapy głównej czyli zabudowa miejska i podmiejska, lotniska, drogi i linie kolejowe oraz teren wojskowy (Dowództwa SP).

[Obrazek: 3_10_04_21_11_42_20.png]

Na tym planie należałoby ustalić kwestie dzielnic, proponowaną kolej podmiejską i inne elementy...

Następnie sam Wolnograd (część miejską) powiększy się 3-4 krotnie i na tym planie będziemy nanosić ulice wraz z ich nazwami oraz umieszczać najważniejsze obiekty (budynki).

RE: Plan Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 10-04-2021

Damy radę nanieść wszystkie ulice? W końcu to nie byle jaka metropolia, ulic są setki, a nawet tysiące.

Proponuję zacząć od rzeczy oczywistej - ustalenia granic poszczególnych dzielnic (których listę już wyznaczyłem) oraz lokalizacji najważniejszych obiektów. Wolnograd składa się z siedmiu "wielkich" dzielnic, w których skład wchodzą pomniejsze osiedla. Szczegółowe informacje przedstawiłem niegdyś tutaj: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=396&pid=20185#pid20185

RE: Plan Wolnogradu - Ronon Dex - 10-04-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Damy radę nanieść wszystkie ulice? W końcu to nie byle jaka metropolia, ulic są setki, a nawet tysiące.
Wszystkich pewnie nie damy rady, bo w takim przypadku paln musiałby być ogromny, a do tego byłby mało czytelny.... Myślę, że w zupełności wystarczy naniesienie ulic głównych i drugorzędnych, z pominięciem małych uliczek, od których aż się roi w każdym mieście. Moim zdaniem wystarczy to zrobić tak jak w Razornie, Koga, Ronin itp. Przecież takich ulic w Wolnogradzie będzie ze 20 razy więcej. Nazwy dla głównych z drugorzędnymi możemy sobie odpuścić.

Ametyst Faradobus napisał(a):Proponuję zacząć od rzeczy oczywistej - ustalenia granic poszczególnych dzielnic (których listę już wyznaczyłem) oraz lokalizacji najważniejszych obiektów.
Może nawet nie tyle od granic (bo te wyjdą "naturalnie"), ale od ustalenia która dzielnica jest gdzie... Dlatego ten schemat dałem taki prosty, aby można było podjąć właśnie takie ustalenia.

Cytat:Wszystkich pewnie nie damy rady, bo w takim przypadku paln musiałby być ogromny, a do tego byłby mało czytelny.... Myślę, że w zupełności wystarczy naniesienie ulic głównych i drugorzędnych, z pominięciem małych uliczek, od których aż się roi w każdym mieście. Moim zdaniem wystarczy to zrobić tak jak w Razornie, Koga, Ronin itp. Przecież takich ulic w Wolnogradzie będzie ze 20 razy więcej. Nazwy dla głównych z drugorzędnymi możemy sobie odpuścić.

Git, to ja proponuję po prostu uwzględnić główne place, granice osiedli, większe aleje, tereny parków, obwodnice, linie kolejowe itd. Trochę na logikę. Potem można będzie w miarę wolnego czasu bawić się w tworzenie bardziej szczegółowych planów przynajmniej tych mniejszych dzielnic (Stare Miasto, Rządowa, Uniwersytecka). Mogę przygotować wstępną listę za jakiś czas.

Cytat:Może nawet nie tyle od granic (bo te wyjdą "naturalnie"), ale od ustalenia która dzielnica jest gdzie... Dlatego ten schemat dałem taki prosty, aby można było podjąć właśnie takie ustalenia.
Ok, mam zapodać jakąś propozycję?

Ametyst Faradobus napisał(a):Git, to ja proponuję po prostu uwzględnić główne place, granice osiedli, większe aleje, tereny parków, obwodnice, linie kolejowe itd. Trochę na logikę. Potem można będzie w miarę wolnego czasu bawić się w tworzenie bardziej szczegółowych planów przynajmniej tych mniejszych dzielnic (Stare Miasto, Rządowa, Uniwersytecka). Mogę przygotować wstępną listę za jakiś czas.
Ja proponuje nieco inaczej... Ogólne plan okolic Wolnogradu, na bazie tego szkicu, który zapodałem wcześniej oraz bardzo szczegółowy plan centrum miasta.

W zasadzie to "centrum", to raczej tak trochę umownie, bo jest to "serce miasta", które ma 15 x 10 km. Tutaj naniesiemy ulice, z których dużą część trzeba będzie nazwać np. nazwiskami zasłużonych czy nawet idąc w mniejsze ulice nazwiskami obywateli naszego kraju obecnych i przede wszystkim dawnych, tych których sobie przypomnimy - ale w tym nam pomoże choćby spis folwarków, w zasadzie można dać ulicę każdemu kto obecnie lub przeszłości otrzymał folwark, bo to oznacza że jakiś, choćby minimalny wkład do Naszego kraju wniósł.

Plan przygotowałem w takiej skali, że nie będzie problemu z najdrobniejszymi (potrzebnymi) szczegółami. Bez najmniejszego problemu będzie można umieścić wszelkie budynki, jakie tylko nam wpadną do głowy. Budynki rządowe, biurowce firm, budynki instytucji, ambasady, hotele, zabytki i wiele innych. Można je przy takiej skali umieszczać w postaci jak to sobie zrobiłem na Półwyspie Lisewskim czyli takie "piktogramy" ilustrujące budynki. Tego jest w Sieci cała masa - zarówno realowe, jak i fikcyjne, bez problemu do każdego budynku taki się znajdzie. Przy tej skali przy budynkach ambasad można umieścić flagę danego kraju itd. Będzie miejsce na loga firm i instytucji.

Baza do pracy poniżej - jest tam na razie tylko to co narzuca nam mapa ogólna... reszta do stworzenia wg naszego pomysłu i wyobraźni.

[Obrazek: 3_10_04_21_3_51_39.png]

Na razie proszę nie zwracać uwagi na to, że jakieś linie ulic wychodzą poza ramkę - to się na koniec zbiorczo "wytnie", bo tak jest po prostu łatwiej i oszczędza czas. Jest na dużo "białego", ale tam będzie legenda i uwagi.

Zrobienie układu ulic to nie problem, zwykle wynika z jakiejś logiki komunikacyjnej. Potrzebowałbym tylko zgrubnego określenia Ametysta co ma być w jakiej części miasta i resztę będę sobie spokojnie dłubał oraz co jakiś czas przedstawiał do zatwierdzenia oraz oczywiście konsultował w Wami.

Cytat: W zasadzie to "centrum", to raczej tak trochę umownie, bo jest to "serce miasta", które ma 15 x 10 km. Tutaj naniesiemy ulice, z których dużą część trzeba będzie nazwać np. nazwiskami zasłużonych czy nawet idąc w mniejsze ulice nazwiskami obywateli naszego kraju obecnych i przede wszystkim dawnych, tych których sobie przypomnimy - ale w tym nam pomoże choćby spis folwarków, w zasadzie można dać ulicę każdemu kto obecnie lub przeszłości otrzymał folwark, bo to oznacza że jakiś, choćby minimalny wkład do Naszego kraju wniósł.

Zwłaszcza, że jak przejrzysz sobie to co wrzucałem w różnych wątkach działu Wolnogradu to zobaczysz, że trochę tych ulic już wymyśliłem - Aleja Kaddafiego, Rynek Księcia Mikołaja, Powstańców Marcowych, Żytnia, Żołądkowa, Kolska, Montiniego, Karadicia, Szkolna, Niespełnionych Naukowców, Plac Rotryjski, Szostakowicza. Z pomocą przyjdzie też rejestr kawalerów odznaczeń.

Cytat: Plan przygotowałem w takiej skali, że nie będzie problemu z najdrobniejszymi (potrzebnymi) szczegółami. Bez najmniejszego problemu będzie można umieścić wszelkie budynki, jakie tylko nam wpadną do głowy. Budynki rządowe, biurowce firm, budynki instytucji, ambasady, hotele, zabytki i wiele innych. Można je przy takiej skali umieszczać w postaci jak to sobie zrobiłem na Półwyspie Lisewskim czyli takie "piktogramy" ilustrujące budynki. Tego jest w Sieci cała masa - zarówno realowe, jak i fikcyjne, bez problemu do każdego budynku taki się znajdzie. Przy tej skali przy budynkach ambasad można umieścić flagę danego kraju itd. Będzie miejsce na loga firm i instytucji.

No to w linku, który wrzuciłem w poprzednim poście masz wstępną listę takich obiektów.

Cytat: Zrobienie układu ulic to nie problem, zwykle wynika z jakiejś logiki komunikacyjnej. Potrzebowałbym tylko zgrubnego określenia Ametysta co ma być w jakiej części miasta i resztę będę sobie spokojnie dłubał oraz co jakiś czas przedstawiał do zatwierdzenia oraz oczywiście konsultował w Wami.
No cóż, w centrum miasta ulokowałbym na pewno Dzielnicę Rządową, Kwartał Uniwersytecki (koniecznie nad rzeką) i Stare Miasto (może leżeć po dwóch stronach rzeki), a także dzielnicę wojskową roboczo nazywaną Cytadelą, to znaczy tam gdzie jest siedziba Wydziału Wojskowego i dowództwa SZ RB oraz Gwardii Rzeszy. Dzielnice te nie powinny być jakieś olbrzymie, bo też nie dzielą się na pomniejsze osiedla. Mieszka tam też stosunkowo mały procent wolnogradzian.

Ametyst Faradobus napisał(a):No cóż, w centrum miasta ulokowałbym na pewno Dzielnicę Rządową, Kwartał Uniwersytecki (koniecznie nad rzeką) i Stare Miasto (może leżeć po dwóch stronach rzeki), a także dzielnicę wojskową roboczo nazywaną Cytadelą
Jeżeli Stare miasto ma leżeć po obu stronach rzeki to musimy przyjąć założenie, że niegdyś Wolnograd rozwijał się wzdłuż rzeki, a następnie rozrastał się w kierunku wschodnim. W związku z tym zakładam, że obszar o wielkości jakiś 4 x 4 km to najstarsza część miasta - układ ulic charakterystyczny dla takiej zabudowy (dużo, wąskich i o nieregularnych kształtach), a na wschodzie króluje zabudowa nowoczesna i taki też będzie tak układ ulic, szersze i regularnie ułożone.

Na wschodzie dzielne mieszkaniowe, taka sypialnia miasta, ale o zabudowie wielorodzinnej. Natomiast (w większości poza planem centrum) osiedla domków jednorodzinnych, to te odseparowane prostokąty o mniejszej wielkości. Natomiast obszary na północ i południa o oznaczonych dzielnić to... chyba tam ulokujemy jakiś przemysł.

Dworzec kolejowy to raczej jednak poza Starym Miastem - jest duży i nowoczesny... w tym Starym Mieście to może być jakiś dawny dworzec, obecnie pełniący rolę "miejskiego" - dla tej planowanej kolei podmiejskiej. Linie kolei podmiejskie się pociągnie... jeszcze ich nie ma.

Wstępny podział do zatwierdzenia lub korekty (na szybko byle jak za pomocą Painta).

[Obrazek: 3_10_04_21_4_33_10.jpeg]

Cytat: Na wschodzie dzielne mieszkaniowe, taka sypialnia miasta, ale o zabudowie wielorodzinnej. Natomiast (w większości poza planem centrum) osiedla domków jednorodzinnych, to te odseparowane prostokąty o mniejszej wielkości. Natomiast obszary na północ i południa o oznaczonych dzielnić to... chyba tam ulokujemy jakiś przemysł.

Ja bym właśnie w ten sposób widział "Marcówkę" i "Wrześniówkę", "Wezyrkę" (Dzielnicę Patrona) w sumie też, więc sugeruję dać im nieco większy obszar. Zastanawiam się też czy nie lepiej postawić na nieco bardziej skomplikowane kształty niż prostokąty... No chyba, że to taki rys techniczny, a nie dokładne granice.

Cytat:Na wschodzie dzielne mieszkaniowe, taka sypialnia miasta, ale o zabudowie wielorodzinnej. Natomiast (w większości poza planem centrum) osiedla domków jednorodzinnych, to te odseparowane prostokąty o mniejszej wielkości.

Ja myślę, że i tu i tu będą i osiedla wielorodzinne i jednorodzinne. 

Myślę też, że dzielnica ambasad nie musi być aż tak duża. Co do dworca to pierwotnie zakładałem, że będzie on na granicy Starego Miasta - inspirowałem się tu Antwerpią, która ma olbrzymi dworzec właśnie tak na skraju starej części (może 15 minut piechotą od głównego placu), na granicy z taką bardziej nowoczesną.

Ametyst Faradobus napisał(a):Zastanawiam się też czy nie lepiej postawić na nieco bardziej skomplikowane kształty niż prostokąty... No chyba, że to taki rys techniczny, a nie dokładne granice.
Oczywiście, że stare dzielnice będą miały nieregularne kształty - jak słusznie podejrzewasz to "rysunek techniczny", chodziło mi o zaznaczenie położenia.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja bym właśnie w ten sposób widział "Marcówkę" i "Wrześniówkę", "Wezyrkę" (Dzielnicę Patrona) w sumie też, więc sugeruję dać im nieco większy obszar.
Nie ma problemu... rozciągnę je na zachód i trochę na północ i południe - miejsca dosyć.

Ametyst Faradobus napisał(a):Myślę też, że dzielnica ambasad nie musi być aż tak duża.
To nie jest odrębna dzielnica - sam zresztą takowej nie wyodrębniłeś. To tylko zaznaczenie miejsca gdzie umieszczę ambasady, cały teren to Dzielnica Rządowa.

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do dworca to pierwotnie zakładałem, że będzie on na granicy Starego Miasta - inspirowałem się tu Antwerpią, która ma olbrzymi dworzec właśnie tak na skraju starej części (może 15 minut piechotą od głównego placu), na granicy z taką bardziej nowoczesną.

W tej chwili jest akurat na takiej granicy, bo ten czarny prostokąt to starsza część miasta, choć niekoniecznie to ścisłe "Stare Miasto". Trochę determinuje nas układ torów, który już istnieje, ale może umieścić Dworzec Centralny w tym "wolnym miejscu" nieco na wschód od "Starego Miasta" i na północ od "Dzielnicy Rządowej",w jej zachodniej części? Czyli ten prostokąt "Kolej" po prostu "wędruje" ok. 2,5-3 km na południe. To chyba dobre miejsce... dorobi się odnogę linii kolejowej w kierunku na południe. Co więcej tak będzie pasowało do dworca, który już niegdyś użyłem do ilustracji Wolnogradu - bo jest takim miejscem gdzie "tory się kończą" (nie jest "przelotowy"). Opis na stronie jest już nieaktualny... jak zrobimy Wolnograd to zrobię nowe ilustracje tras BLK.

Natomiast ta kolej podmiejska będzie "obwodowa"... będzie przebiegać przez "sypialnię miasta" oraz będzie przebiegała w okolicy tym mniejszych dzielnic domków i docierała na północ i południe miasta - tam gdzie rozlokujemy zakłady przemysłowe, będzie dowoziła ludność do miejsc pracy. Będzie też miała odnogę z "sypialni" prosto na zachód tak by docierała do dworca centralnego.

Jakieś uwagi? Jutro bym się chciał zabrać za układ ulic i torów...

Cytat:To nie jest odrębna dzielnica - sam zresztą takowej nie wyodrębniłeś. To tylko zaznaczenie miejsca gdzie umieszczę ambasady, cały teren to Dzielnica Rządowa.

Ja się zastanawiam, czy to konieczne? Niech sobie ambasadorzy sami wybiorą, w której części woleliby rezydować, nie muszą być wszyscy na kupie jak w jakimś Pjongjangu. W końcu my nie mamy nic do ukrycia, a światu nie mamy czego zazdrościć.

Cytat:Czyli ten prostokąt "Kolej" po prostu "wędruje" ok. 2,5-3 km na południe. To chyba dobre miejsce... dorobi się odnogę linii kolejowej w kierunku na południe. Co więcej tak będzie pasowało do dworca, który już niegdyś użyłem do ilustracji Wolnogradu - bo jest takim miejscem gdzie "tory się kończą" (nie jest "przelotowy"). Opis na stronie jest już nieaktualny... jak zrobimy Wolnograd to zrobię nowe ilustracje tras BLK.

Może być. Będę musiał tylko sam poprzerabiać opis Dworca w Wolnogradzie. I tak w przyszłości dojdą jeszcze dworce kolei regionalnych, a w szczególności stacje kolejki miejskiej.

Cytat: Natomiast ta kolej podmiejska będzie "obwodowa"... będzie przebiegać przez "sypialnię miasta" oraz będzie przebiegała w okolicy tym mniejszych dzielnic domków i docierała na północ i południe miasta - tam gdzie rozlokujemy zakłady przemysłowe, będzie dowoziła ludność do miejsc pracy. Będzie też miała odnogę z "sypialni" prosto na zachód tak by docierała do dworca centralnego.

No tak, ja w przyszłości planuję jeszcze wybudować albo raczej opisać metro, którym będzie się można przemieszczać bardziej w kierunku centrum.

Cytat:Jakieś uwagi? Jutro bym się chciał zabrać za układ ulic i torów...

Chyba wszystko, możesz zaczynać.